NaslovnaNovostiNovi napad raketama ATACMS na Krim – Nemci se „povinovali“ i dali...

Novi napad raketama ATACMS na Krim – Nemci se „povinovali“ i dali odobrenje Kijevu da napadne Rusiju

Posle višednevnog oklevanja, Berlin je odlučio da dozvoli ukrajinskoj vojsci da gađa ciljeve i na ruskoj teritoriji. Ubrzo nakon toga, ukrajinske balističke rakete ATACMS su lansirane iznad Krima i Mariupolja.

Svakodnevni ukrajinski napadi sa ATACMS-om

Tačnije, na teritoriji Mariupolja, regiona severno od Azovskog mora i Krimske oblasti, ukrajinske oružane snage su lansirale balističke rakete ATACMS na ruske ciljeve. Zajedno sa ATACMS lansirali su rakete MGM-168, raketu Neptun i nekoliko kamikaza dronova, prenose ruski izvori.

Rečeno je da su glavni cilj ukrajinskih napada bili objekti na operativnom pravcu Mariupolj, koji je pod ruskom kontrolom. Protiv ovih ciljeva Ukrajinci su lansirali američke rakete ATACMS. Moskva je u toj oblasti imala sisteme protivvazdušne odbrane Buk-M3, za koje se navodi da su uspešno presreli dolazeće pretnje.

domet zapadnog naoružanja po ruskoj teritoriji
domet zapadnog naoružanja po ruskoj teritoriji

Ruski mediji javljaju da je u trenutku napada u blizini poluostrva Krim leteo američki špijunski avion, koji je verovatno koordinirao raketni napad Kijeva.

Povinovali se i Nemci

Nakon pritiska mnogih ukrajinskih i zapadnih zvaničnika, Nemačka je odlučila da dozvoli Ukrajini da svojim oružjem gađa ciljeve na “maksimalnoj dubini od 40 kilometara unutar ruske teritorije”.

Tačnije, Nemačka je sada jedna od zemalja koje su dale dozvolu Ukrajini da koristi oružje koje je donirao NATO za napade unutar Rusije. Druge takve zemlje su SAD, Velika Britanija, Francuska, Češka, itd.

Danas vrlo malo zapadnih zemalja Kijevu ne daje takvu dozvolu, kao npr. Belgija, međutim, vrlo je izvesno da će samo par telefonskih razgovora naglo promeniti njihov stav.

Navodi se da je razlog za promenu odluke kancelara Solca, koji je do sada ne samo oklevao, već je i upozoravao NATO da će takav razvoj događaja dovesti do eskalacije, bio napad Rusije na Harkov.

Portparol nemačke vlade Štefen Hempstrajt opravdao se da je odluka doneta kao odgovor na ruske pripreme i napade sa položaja izvan ruske granice, posebno na napade na oblast Harkova.

„Ukrajina ima pravo prema međunarodnom pravu da se brani od ovih napada“, rekao je ovaj portparol.

Međutim, prema nemačkom saopštenju, Berlin dozvoljava Ukrajini da napada neprijateljske ciljeve samo na dubini od 40 kilometara unutar ruske teritorije, prenosi njihov taboid Bild.

Nemačka je takođe dozvolila upotrebu sistema PVO Patriot za uništavanje ciljeva iznad ruske teritorije

General koji je rukovodi specijalnim štabom za ukrajinska pitanja pri nemačkom ministarstvu odbrane dozvolio je ukrajinskim snagama da koriste sisteme protivvazdušne odbrane Patriot za „poraz” ruske avijacije iznad ruske teritorije.

Ovo je postalo poznato iz poruke u kojoj je potvrđena dozvola koju su ranije izdale SAD za upotrebu takvog oružja od strane Kijeva.

General je napomenuo da Ukrajina ima pravo da koristi savremene sisteme protivvazdušne odbrane koje su obezbedili zapadni saveznici da zaštiti svoju teritoriju i neutrališe pretnje koje predstavlja ruska avijacija.

mim 104 patriot
mim 104 patriot

Ranije su Sjedinjene Države zvanično priznale pravo Ukrajine da koristi obezbeđene sisteme naoružanja, uključujući sisteme Patriot, za zaštitu vazdušnog prostora. Predstavnici američke administracije istakli su da Ukrajina ima puno pravo da koristi ovo oružje da zaštiti svoje građane i teritoriju od napada.

Podsetimo, Nemačka će Ukrajini isporučiti dodatni sistem protivvazdušne odbrane velikog dometa američke proizvodnje MIM-104 Patriot i paket pomoći od 500 miliona evra, saopštila je 31. maja ministarka inostranih poslova Analena Berbok.

13 KOMENTARA

  1. Rusi su alhemičari,pa Hrvati su otišli pod Staljingrad kao domobrani(daleko su bili od domovine) ,a vratili se kao Partizani. E,sada da li su Hrvati ideološki bili labilni,ili su sovjetski komesari bili toliko ubedljivi. Uglavnom napustili su Njemce kad se okrenula ratna sreća:(

    2
    1

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave