NaslovnaNovostiNemačka se sprema da otvori Pandorinu kutiju: Zahtev za mobilizaciju 900.000 rezervista

Nemačka se sprema da otvori Pandorinu kutiju: Zahtev za mobilizaciju 900.000 rezervista

Predsednik odbora za odbranu nemačkog parlamenta poziva oružane snage zemlje da aktiviraju 900.000 rezervista. Takva odluka mogla bi i da šalje signal da se neko odlučio da uvuče Evropu u rat.

„(Ruski predsednik Vladimir) Putin obučava svoj narod za rat i suprotstavlja ga Zapadu. Zbog toga moramo steći sposobnost da se branimo što je pre moguće“, rekla je Štrak-Cimerman, članica ko-vladajuće Slobodne demokratske partije (FDP), u komentaru za medijsku grupu Funke.

„Tako da moramo biti spremni da se branimo što je pre moguće“, rekla je predsednica Odbora za odbranu Bundestaga u subotu novinama medijske grupe Funke, a prenosi faz.net.

„Rusija proizvodi samo oružje. U udžbenicima koji Nemačku prikazuju kao neprijateljsku državu. Osnovci se sada obučavaju za upotrebu oružja.

Poslanik je pozvao Bundesver, nemačku vojsku, da „aktivira oko 900.000 rezervi koje imamo”.

U Nemačkoj rezervisti uključuju sve bivše pripadnike vojske i vojnike koji su dugo služili, isključujući bivše vojnike iz Istočne Nemačke koji se nisu pridružili Bundesveru nakon ponovnog ujedinjenja 1990. godine.

„Ako bismo mogli da regrutujemo samo polovinu njih kao rezerviste sa njihovom relevantnom stručnošću, to bi bila neverovatna prednost“, rekla je Štrak-Cimerman.

I predsednik Sindikata rezervista Patrik Šensburg je pre nekoliko nedelja predložio sistematsko evidentiranje zdravstvenog stanja i raspoloživosti svih bivših pripadnika nemačkih oružanih snaga kako bi se planirala njihova služba u unutrašnjoj bezbednosti i nacionalnoj i savezničkoj odbrani i da im se postepeno omogući prekvalifikacija.

makron
makron

Makron je u razgovoru sa novinarima potvrdio posetu Zelenskog Francuskoj sledeće nedelje.

„Imaću priliku da, kada predsednik Zelenski ode sledeće nedelje u Francusku na ceremoniju Dana iskrcavanja u Normandiju, da mu poželim dobrodošlicu i onda vrlo jasno razgovaramo o tome šta ćemo da uradimo da podržimo Ukrajinu.

Očekuje se da će francuski predsednik Emanuel Makron objaviti formiranje „Koalicije voljnih” tokom govora koji će biti održan tokom francuske komemoracije “Dana D” 6. juna 2024. godine.

Orban: Evropa i NATO se spremaju za rat sa Rusijom – „Udaljeni smo nekoliko centimetara od katastrofe“

NATO je svake nedelje „sve bliže i bliže ratu” sa Rusijom, rekao je Viktor Orban mađarskom državnom radiju dok se ministri spoljnih poslova alijanse sastaju u Pragu kako bi razgovarali o vojnoj pomoći Ukrajini usred odluke Džoa Bajdena da tajno dozvoli Ukrajini da pogađa mete na Rusiji tlo sa američkim oružjem.

„Svake nedelje vidim sve više znakova da se EU i NATO spremaju za vojnu akciju“, rekao je mađarski premijer, napominjući da je Evropa ušla u međufazu priprema za rat sa Rusijom dok se dalje uvlači u oružani sukob u Ukrajini.

Mađarski premijer je primetio da se „prelazak u rat ne dešava u jednom koraku” i dodao da „postoje tri faze: razgovor, priprema i uništavanje… Sada završavamo raspravu, a mi smo u fazi pripreme. Udaljeni smo nekoliko centimetara od katastrofe.”

orban iza americke zastave
orban iza americke zastave

On je takođe rekao da su pregovori o slanju francuskih vojnih trenera u Ukrajinu i da se ukrajinskoj vojsci dozvoli da koristi zapadno oružje za napad na ruske mete ideje koje su „zabrinjavajuće“ i koje su NATO približile ratu, navodi Rojters.

Misija NATO-a u Ukrajini bi rizikovala da izazove svetski rat umesto da štiti zemlje članice Alijanse, rekao je on i dodao: „Apsurdno je da NATO, umesto da nas brani, uvlači nas, državu članicu, u svetski rat. Ovo je apsurdno kao da vatrogasac odluči da dođe i ugasi vatru bacačem plamena.”

11 KOMENTARA

  1. A mi? Gde smo tu mi? Kolateralna steta? Sta se nadas da ce nas zaobici?
    Ako ima Boga da se nekako dogovore RF i Nato.

  2. Moguce opet da formiraju SS trupe,puna Evropa nacista od Severa ,Finska ,Balticke Republike, itd.Na jugu,Bugari,Kurto Albanci itd.Imace Putin,pune ruke posla ,da to denacifikuje,posle Ukrajine.Sve Firerovi bivsi saveznici na okupu.

  3. Šta kažem, sem: TAMO GDE JE NATO TAMO KRV TEČE! Borimo se protiv toga koliko god možemo šireći ovu Istinu na sve strane. Pridružujem se ovome podržavajući zahtev i molbu od ‘Два брка’.

  4. Dzaba im rezervisti, rat će biti nuklearni ako do toga dodje..celu Evropu uvlače u blato..zbrisaće ih sve za pola sata…molimo se Bogu da do toga ne dodje, dolazi nuklearna zima, glad..itd

    10
  5. Zaboravili nemci drugi svetski rat. Ovog puta se plašim da neće biti “Berlinskog zida” već “Nemački geto” od onoga što ostane. Neće ni stići ni moći ameri, francuzi i englezi da im pomognu u odbrani.

    10
  6. Док је Орбан на власти у мађарској,биће нам ок,а после њега ако дође проамерички политичар,тешко нама…..

    11
  7. Rusija je posle drugog sv.rata, bila previse blaga prema Nemackom narodu. Zato danas ima ,opet nemacku na vratu. Trebali su kao Ameri sa Japancima i Nemcima, da ih tako kazne da im ceo zivot postanu lojalne sluge.

    15
    • @Bulatovic Nebojsa
      Ipak, postoji legenda da su Švabe opčinjene Rusima u svakom pogledu,
      a svake noći, većina njih, se bude, okupani znojem, i u psihomotornom nemiru sanjajući ka baćuške ulaze na tenkovima u njihov grad.

      13
      1

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave