NaslovnaNovostiRat dronova na ukrajinskom frontu u punom jeku: Ukrajinski FPV dronovi oborili...

Rat dronova na ukrajinskom frontu u punom jeku: Ukrajinski FPV dronovi oborili dva ruska izviđačka

Problemi obe strane da probiju protivvazdušne odbrane primorala ih je da povećaju agilnost svojih snaga na zemlji i da se više oslanjaju na oružje dugog dometa, uključujući artiljeriju velikog dometa, projektile i bespilotne letelice.

Ovi uslovi su doveli do razvoja tehnologija bespilotnih letelica koje do sada nismo imali prilike da vidimo, i to sve brzinom koja je takođe fascinantna.

Poslednjih dana na društvenim mrežama je postavljeno nekoliko video snimaka koji jasno definišu sledeću fazu razvoja upotrebe bespilotnih letelica na bojnom polju – naime, za „rat protiv bespilotnih letelica“, su počeli sve češće da se koriste upravo drugi dronovi.

Podsetimo, pre neki dan smo po prvi put u istoriji čovečanstva bili svedoci da FPV dron pogađa pomorsko kamikaza plovilo bez posade. Danas smo svedoci ne tako jedinstvenog slučaja ali svakako neobičnog.

Oružane snage Ukrajine počele su da presreću ruske izviđačke bespilotne letelice uz pomoć FPV dronova. Tako se u jednom od video materijala može videti kako je ukrajinski dron pogodio izviđački dron ZALA ruskih snaga.

Ukrajinski mediji objavili su i snimak ruske bespilotne letelice Orlan koju je pogodio FPV dron. Dron FPV koristili su operateri jedinice ukrajinskih snaga za specijalne operacije holivudskog imena „Alfa“.

Incident se „dogodio pre nekoliko nedelja, ali pošto su video-materijali takvih presretanja postali javni, oni zaslužuju da budu prikazani”, rekao je Serhi Sternenko, navodni dobrovoljac u ukrajinskim oružanim snagama i tviteraš, nakon objavljivanja video snimka na kojem vidimo kako se dronovi koriste kao oružje protiv drugih dronova.

Na video snimku se vidi da je ukrajinski FPV dron uspeo da se pozicionira iznad ruske izviđačke bespilotne letelice Orlan. Ruski UAV inače može da se popne do visine od 6 hiljada metara.

FPV dron se tada približio krilu bespilotnog letelice Orlan i eksplodirao. Kao rezultat, izviđačka bespilotna letelica je oštećena i navodno je pala.

Još jedan incident dogodio se u maju u oblasti fronta u pravcu grada koji su Ukrajinci nekada zvali Bahmut, a sada je Artjomovsk. Tada je ukrajinski FPV dron sustigao i uništio izviđački dron ZALA 421-16E u letu.

Takođe, pre nekoliko dana, vojska Oružanih snaga Ukrajine tvrdi da je još jedan dron ZALA 421-16E pomoću FPV drona.

Kao i uništavanje besposadnih čamaca kamikaza tako je i presretanje dronova uz pomoć drugih dronova relativno nov i obećavajući pristup razvoju rešenja za suprotsavlje dronovima.

5 KOMENTARA

  1. Ideja uopste nije losa, koristiti jeftine varijante bespilotne letelice za obaranje druge bezpilotne letelice. Ovde ima nekoliko problema, bar i ja tako vidim, identifikacija ili pronalazenjenje, kako ga stici, kako napraviti da je vratis u bazu, kako da bude imuna na ometanja i da bude relativno automatizovano radi smanjenja ljudskih resursa.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave