NaslovnaNovostiDan nakon demonstracije bombardera B-52, F-35 takođe šalju poruku Rusiji: lovci simulirali...

Dan nakon demonstracije bombardera B-52, F-35 takođe šalju poruku Rusiji: lovci simulirali gađanje osetljivih ciljeva

Samo dan nakon demonstracije odvraćanja sa strateškim bombarderima B-52H koji su opkolili (28. maja) rusku enklavu Kalinjingrad, NATO šalje još jednu poruku Moskvi gde za cilj imaju da prikažu kako “čak ni najskrivenija ruska vojna sredstva na oblasti Baltika nisu bezbedni u eventualnom sukobu”.

Američko vazduhoplovstvo u Evropi (USAFE) i saveznici izveli su do sada najveću vežbu u Evropi u baltičkom regionu kako bi pronašli i pogodili vremenski osetljive ciljeve, koji su obično od velike vrednosti.

Scenario vežbe podrazumevao je upotrebu lovaca F-16, aviona za dopunu goriva i, naravno, stelt avione F-35 koji uspevaju da probiju protivnikovu borbenu metu i pogode njena najvrednija i najbolje zaštićena sredstva.

Stelt avioni F-35A Lightning II, lovci F-16 i avioni KC-135 Stratotankers, sarađivao je sa saveznicima iz NATO-a na izvođenju vežbe F2T2 (pronalaženje, popravljanje, praćenje i ciljanje) u oblasti Baltika, 29. maja 2024.“, objavio je USAFE u saopštenju za javnost.

F-35A Lightning II Holandije takođe su učestvovali u vežbi , saopštio je USAFE, potvrđujući visok nivo obučenosti i samopouzdanja holandske stelt grupe koja je po drugi put uključena u visoko poverljivu vežbu , u kojoj se koriste najnaprednije procedure za prodor i uvežbavaju se udari duboko u odbranu neprijatelja.

U februaru 2024. godine, američki i holandski borbeni avioni F-35A, američki KC-135 KC-135 Stratotanker i NATO E-3A AWACS avion izveli su slične aktivnosti iznad Poljske.

f 16xl
f 16xl

Trenutna vežba, najveća takve vrste ikada sprovedena u Evropi, testirala je i usavršila lanac ubijanja vremenski osetljivih ciljeva.

„Ova najnovija vežba F2T2 bila je najveća aktivnost ove vrste u Evropi do sada, nadovezujući se na prethodne napore da se poboljša interoperabilnost između USAFE i NATO saveznika“, saopštio je USAFE.

,,F2T2 vežbe zahtevaju od učesnika da izvode operacije sa više domena korišćenjem obaveštajnih, nadzornih i izviđačkih sredstava za lociranje i saopštavanje podataka o lokacijama potencijalnih ciljeva drugim avionima opremljenim mogućnostima udara na metu u zadatom vremenskom roku“, naveo je USAFE, potvrđujući svrhu aktivnosti obuke za pogađanje ciljeva koji se pojavljuju na kratko vreme (mete osetljive na vreme).

Prema planerima vežbi, svi ciljevi treninga aktivnosti su ispunjeni. Oni su dodali da uspešno izvođenje ove vežbe pokazuje blisku saradnju između USAFE i vazduhoplovnih snaga saveznika NATO-a, unapređujući njihovu zajedničku posvećenost globalnoj bezbednosti i stabilnosti.

31 KOMENTARA

  1. Криви су Руси што су ту поставили Државу па сад којоти и хијене облијећу около.

  2. Postoite smao i iskljucivo zbog Srba i Srbije! Dede vase ,koje je Srpska vojska zarobljavala,oslobadjene su istog trenutka kad se potvrdi da su hrvati,slovenci ili bosanci. Kasnije vam je kralj aleksandar dao drzavu ko i slovencima. Do tad,nista imali niste i niste postojali. Eto zahvaljujuci njemu( za koga ja smatram da je kompletan idiot). Da je bilo kako treba a to je da je Djordje bio kralj.Svakog zarobljenog bi na licu mesta ubili i bila bi samo Kraljevina Srbija! Valjda ce ako,dodje do nekog sukoba ,ovoga da se drze Srbi! Mi jesmo okupirani potpuno ali,to je samo u slucaju lokalnog rata.Sveobihvatni ,nama ide u korist jer ce zapadni kreteni ,morati sebe da brane tako da na Balkanu ostajemo samo mi! Srbija se govana nikad plasila nije jer nije bilo potrebe za tim.Jos pakt sa Madjarskom da ce izaci na more,sta mislis ,kome to ide u prilog? Nadas se u turke,ako nadaj se,da nade nema konopci bi bili skupi! Njima mnogo treba bugarska zitnica. A da slovenci,nego i Italija i Austrija bas zdusno rade na tome daih anektiraju kao i vas. Bolju stoku nikad imali nisu,dobro da radite ,skoro da ne jedete a kad im se digne bolji ste od koza i ovaca!

    5
    1
  3. Zašto Nato stalno kruži oko Rusije? Sta, traže tamo? Jedino je pljačka i osvajanje tudjeg u pitanju. Zapadne zemlje su zlo !. Čuj oni dokazuju da svaki delić Rusije drže pod kontrolom. Nije Rusija došla u Mexiko. Niti kruzi avionima oko SAD. Dalje od Rusije satrapi.

    9
    1
  4. Sve je u domenu vojne vežbe samo realna borba je nešto drugo, ovo je bila samo još jedna predstava u nizu za domaću upotrebu,

    14
    2
      • Govorim godinama da ce te krenuti opet kao 1914 cim vas puste sa lanca. SDa trenutno okusavate sa Rusima trecu srecu. Koliko vas lezi na dnu Dunava ispod HE Djerdap u potopljenoj floti Vermahta

        10
        2
      • Ti vaši krševi od Rafala neće stići ni do Osjeka,a srpska PVO će ih oboriti tupane.Kakav beograd,i krstareće rakete.Vi će te uskoro ostati bez države,sve će da vam uzmu što ste “dobili” od susednih naroda

        5
        1
  5. Велика разлика је у томе што се руска опрема већ годинама доказује у реалном ратовању а америчка само на вежбама. Американци чак избегавају да прикажу неке системе схватајући да су превазиђени.

    27
    4
  6. Они не прете Русији,прете целом свету сад Русија да нема то што има па и да верујемо да могу тако а сами знају да заостају у много чему,ако њихове подморнице могу на дубини до 500 м Руске иду до 700 то их мучи а знају да су ту,о посејдону да не причамо чека команду и талас од 500 м…

    30
    2
  7. Ода људској глупости, шта другачије рећи за расипање великих новчано-материјалних средстава за ратне игре, односно војне маневре.
    Уместо да се сразмерно више улаже у здравство, социјалну заштиту, боље услове рада, већа социјална издвајања, бесплатно квалитетно школовање и друге добробити, војно-индустријски комплекс улаже у непотребне скупе маневре, у развој нових деструктивних оружја. Да ли ће код одговорних државника, политичара доћи до промене свести у смислу да се мање издваја за војне буџете у корист пре наведених добробити? Лако питање, на које није лако одговорити, то је сигурно. Човеку преостаје да се нада да ће на челне позиције у водећим државама коначно доћи одговорна, поштена лица која ће имати потпуно другачији приступ према овој цивилизацији!? Дотада смо приморани да живимо са бројним ратовима широм света, поред редовних скупих маневара. Таква је људска историја која се тешко мења на боље за што и човечанство сноси највећу одговорност, јер оно је то које бира политичаре, одлучује о изборни правилима и којечиме – признали то ми или не.

    24
    • Primarno delovanje jednog kralja, cara ili imperije je da ostane na vlasti ili najaci zauvek. Tako da je apsolutno logicno ovo sto rade veliki. Problem je sa nama malima, kako mi da tu opstanemo zivi i slobodni. Vojska i kurve su postojali od kada postoje ljudi i ljudske zajednice. Nema tu promena osim uz novi restart (potop, nuklearni rat, bolestina neka).

      9
      1
    • E, sve je to lepo kad bi odgovaralo onim skrivenim kurvama koji igraju shah na zemaljskoj tabli a figure su im drzave, a mi nismo ni brojke.
      Pa vidis gde je svet otiso po njihovoj zelji.. Sve velike kompanije na jarbolima stavili pederske zastave, po Holandiji pesake prelaze na ulicama u divinim bojama, (e)vrovizija, vise ciekuz i parada nakaradnosti nego muzicki sajam najviseg nivoa, vestacke bolesti, vestacko meso, nevremena nevidjenih razmera gde ih u zadnjih 100 godina nije bilo… a mi samo nemi posmatraci
      Ukrajinu su zaduzili deset kilometara ispod i iznad zemlje za sledecih 100 godina, a narod ili nije svestan ili toliko glup… umesto da ukrajinci krenu na Kijev i zaustave ovaj cirkuz, oni izigravaju topovsko meso nato-a…. evropski podmiceni parlamentarci svoraju kao sto im oni tamo preko bare sviraju naustrb svojih naroda i svoje ekonomije…

      Eeeee…. od sve u p.m., a mi samo nemi pismatraci i jedemo govna preko njihovih socijalnih mreza, zamrzujemo jedni druge, i to je to..

      4
      1
  8. Rusi su ovce samo cekaju na vas ceo nato protiv njih i opet nista americka govna samo izazivaju neke nive ratove ali pucice jednom i kod njih nicija do zore nije gorela

    18
    3
  9. Мислиш да је могуће Русе уплашити неким симулацијама? Само гледај шта следи. Може се десити НАТО бомбардери и не полете са писте.

    23
    1

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave