NaslovnaNovostiStoltenberg: Potrebno je da saveznici daju Ukrajini najmanje 40 milijardi evra godišnje

Stoltenberg: Potrebno je da saveznici daju Ukrajini najmanje 40 milijardi evra godišnje

Saveznici su obezbeđivali vojnu podršku Ukrajini u vrednosti od oko 40 milijardi evra svake godine i „trebalo bi da održavaju najmanje ovaj nivo podrške svake godine koliko god je potrebno“.

Ovaj predlog je izneo generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg tokom konferencije za novinare održane tokom sastanka ministara spoljnih poslova zemalja članica NATO.

„Takođe sam predložio da saveznici aktivno podele ovaj teret“, dodao je on.

Prema rečima generalnog sekretara NATO-a, takva posvećenost bi Ukrajini obezbedila dugoročnu predvidljivost koja joj je potrebna za vođenje rata, odbranu i planiranje rekonstrukcije. Takođe će poslati poruku Moskvi da neće moći da „čeka” Zapad.

Države članice NATO-a, rekao je Stoltenberg, dogovorile su se da Ukrajina postane članica Alijanse i rade na načinima da približe Ukrajinu tom cilju.

Gotovo sva vojna pomoć Ukrajini dolazi od zemalja članica NATO-a

„Naši razgovori su bili fokusirani na podršku Ukrajini“, rekao je Stoltenberg povodom sastanka u Pragu: „Želimo da zaustavimo ovaj rat, ali paradoks je da što se bolje pripremimo na duži rok, to će se rat brže završiti“.

Nisu donete nikakve „definitivne odluke“, rekao je Stoltenberg, ali su učesnici „napravili značajan napredak“ u nekoliko aspekata. Među njima je i namera NATO-a da igra koordinirajuću ulogu u obezbeđivanju opreme Ukrajini.

volas i stoltenberg
volas i stoltenberg

„Skoro sva vojna pomoć koja se daje Ukrajini, 99 odsto, dolazi od zemalja članica NATO-a. Zato ima smisla da NATO igra veću ulogu u ovim naporima. To će nam omogućiti da koristimo strukture Alijanse da svoju podršku postavimo na čvršće temelje, da Kijevu pružimo veću predvidljivost i da odgovorimo i na trenutne i na dugoročne potrebe“, izjavio je zvaničnik.

Ukrajina u NATO a pre toga nek napada rusku teritoriju

Među ostalim pitanjima o kojima se razgovaralo bio je nastavak finansijske podrške Ukrajini „svake godine, dokle god je potrebno“.

Učesnici sastanka u Pragu razgovarali su po ko zna koji put o putu Ukrajine u NATO. „Saveznici se slažu da je budućnost Ukrajine u NATO-u, a mi smo odlučni da postignemo napredak u oblikovanju ovog puta. Članstvo u Alijansi će biti krajnja garancija bezbednosti Ukrajine. Ovo će obezbediti stabilnost potrebnu za obnovu zemlje“, rekao je Stoltenberg.

Ukrajina ima pravo da se brani „od monstruozne surovosti Rusije“ i to nije eskalacija. ,,Samoodbrana nije eskalacija. Samoodbrana je osnovno pravo. To je sadržano u Povelji UN“, reče Stoltenberg. „Ukrajina ima pravo i obavezu da brani svoj narod, a mi imamo pravo da pomognemo Ukrajini da održi svoje pravo na samoodbranu“, rekao je desetogodišnji generalni sekretar NATO-a.

Što se tiče dozvole za napad na ciljeve unutar Rusije, Stoltenberg je dodao:

„Pozdravljam činjenicu da saveznici smanjuju ograničenja upotrebe oružja. Moramo zapamtiti da je ovo ruski rat, Rusija je napala Ukrajinu, a Ukrajina ima pravo na samoodbranu. A pravo na samoodbranu uključuje i udare na legitimne vojne ciljeve unutar Rusije.”

Rusi: NATO će morati da odgovara za udare Ukrajine na rusku teritoriju

NATO će biti prinuđen da odgovara za napade Ukrajine na rusku teritoriju zapadnim oružjem. Ovo je izjavila zvanična predstavnica ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova na svom Telegram kanalu.

Ona je ukazala na nesposobnost ukrajinske strane da samostalno koristi zapadno oružje i naglasila da se u zemljama NATO-a formiraju letačke misije za ovu municiju.

Zaharova je istakla da Vašington, London i Pariz moraju da shvate da je Rusija dobro svesna uloge NATO-a u izvođenju ovih udara. Ona je naglasila da Ukrajini za to nisu potrebne nikakve dozvole ili zabrane, jer je to delo NATO-a.

„U Vašingtonu, Londonu, Parizu moraju da shvate da u Rusiji savršeno razumeju ulogu NATO-a u nanošenju ovih udara, a zapadnjaci nemaju posla da dižu te leksičke mehuriće – ne moraju da daju Ukrajini nikakve „dozvole“ ili „nedozvole“, ovo je delo članica NATO-a i za to će morati da odgovaraju“, rekla je Zaharova.

ukrajinac lansira himars
ukrajinac lansira himars

Predstavnica Ministarstva spoljnih poslova je takođe ukazala da je ukrajinska upotreba zapadnog naoružanja moguća samo uz pomoć svemirskog izviđanja. Letačka misija ove municije se formira u samim zemljama NATO-a. U jednom slučaju se isporučuju raketnim sistemima direktno iz NATO baza, u drugom se prenose preko tableta.

„Ali u svakom slučaju, maksimalno učešće ukrajinskog vojnog osoblja u ovom procesu je da predlože metu na mapi, a onda je to na članicama NATO-a i, po pravilu, same određuju te ciljeve“, dodala je Zaharova.

Treba napomenuti da su brojne zemlje, uključujući Sjedinjene Države, odobrile upotrebu zapadnog oružja za napad na rusku teritoriju, ignorišući upozorenja Moskve.

4 KOMENTARA

  1. “…Русија је напала Украјину…”. НЕ, НЕГО СТЕ ВИ НАПАЛИ РУСИЈУ ИЗВОДЕЋИ ДРЖАВНИ ПУЧ ПРОТИВ ЛЕГАЛНО ИЗАБРАНОГ ПРЕДСЕДНИКА КОЈИ ЈЕ ЗАГОВАРАО НОРМАЛАН ОДНОС И САРАДЊУ СА РУСИЈОМ! ЛИЦЕМЕРИ НЕОПИСИВИ! //ТАМО ГДЕ ЈЕ НАТО ТАМО КРВ ТЕЧЕ! ТО СЕ ЗНА! //

  2. Čitajući gore navedeni naslov jasno je da cionista Zelenski zadovoljno trlja ruke.
    Ali “igra” još траје…

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave