NaslovnaNovostiRusi ulovili tri Ose 9K33, PVO sistema kratkog dometa, pomoću Lancet lutajuće...

Rusi ulovili tri Ose 9K33, PVO sistema kratkog dometa, pomoću Lancet lutajuće municije [VIDEO]

Ruska vojska gađala je tri sovjetska sistema protivvazdušne odbrane 9K33 Osa kratkog dometa ukrajinskih snaga u pravcu Harkova koristeći lutajuću municiju Lancet.

Snimci udara koje je izvela Grupa snaga Sever objavljeni su na društvenim mrežama između 29. i 31. maja. Udari su uništili dva sistema PVO. Treći je pretrpeo samo laka oštećenja, ali ga je posada napustila.

Ukrajina je nasledila oko 120 Osa od Sovjetskog Saveza. Nisu svi ovi sistemi bili u operativnom stanju kada je eskalirao sukob februara 2022. Kasnije je Ukrajina od Poljske dobila dodatni unapređeni Osa-AKM-P1.

Osa može da gađa vazdušne ciljeve kao što su lovci, helikopteri, bespilotne letelice koristeći rakete vođene radarskom komandom sa dometom od 15 kilometara i visinom od 12 kilometara.

9K33 Osa je sistem protivvazdušne odbrane koji dejstvuje na malim visinama, kratkog dometa koji koristi komandno navođene rakete i poznato je da ima optički sistem za praćenje kao rezervu svojim radarima.

Raketni sistem zemlja-vazduh je montiran na vrhu BAZ-5937 sa šest točkova, potpuno amfibijskim i vazdušno prenosivim transporterskim lanserom i radarom. Radar se koristi za otkrivanje i praćenje ciljeva, dok se komandni centar koristi za odabir i gađanje ciljeva kao i za navođenje projektila u letu. Same rakete se rukovode radio-kontrolom, što omogućava korekciju kursa u letu.

9k33 osa
9k33 osa

Lancet, koji je korišćen za gađanje tri ukrajinska sistema Osa, razvila je ZALA Aero Group, podružnica ruskog odbrambenog giganta Koncerna Kalašnjikov.

Kompanija proizvodi dve verzije lutajuće municije, Izdelije-52 sa izdržljivošću od 30 minuta i bojevom glavom od jednog kilograma i veću Izdelije-51 koja ima izdržljivost od 40 minuta i naoružana je bojevom glavom od tri kilograma.

Lutajuća municija leti prema određenom području pomoću inercijalnog navigacionog sistema uz pomoć GLONASS-a. Po dolasku u područje, operater koristi ugrađeni elektro-optički sistem preko dvosmerne veze za prenos podataka da otkrije, prati i zaključa metu. Sistem laserskog dometa zatim kontroliše detonaciju bojeve glave.

Mali radarski presek i minimalni infracrveni znak lutajuće municije na električni pogon čine je veoma teškim za otkrivanje i presretanje.

Ukrajinski pokušaji da zaustave Lancet da lutaju municijom vatrom protivvazdušne odbrane, elektronskim ratovanjem ili protivmerama uglavnom su bili neuspešni.

lancet
lancet

Ruska vojska pokrenula je ograničenu kopnenu operaciju u pravcu Harkova ranije ovog meseca nakon ponovljenih napada kijevskih snaga na Belgord i druge susedne ruske regione. Do sada je zarobljeno više desetina naselja.

Prema ruskim izvorima, suzbijanje sistema protivvazdušne odbrane kratkog dometa kao što je Osa je ključno za uspeh kopnenih operacija jer olakšava operacije lovaca-bombardera, helikoptera za napad i dronova.

9K33 OSA ukratko

9K33 Osa je mobilan, namenjen malim visinama, taktički odbrambeni raketni sistem zemlja-vazduh kratkog dometa dizajniran u Sovjetskom Savezu.

Razvoj Ose počeo je 1960. godine u Sovjetskom Savezu kao odgovor na američki protivraketni odbrambeni sistem Mauler. Osa je ušla u službu u Sovjetskoj armiji 1971. godine, dok je Osa-M (NATO nomenklature SA-N-4 Gecko), pomorska verzija sistema, uvedena 1972. godine.

Nadograđene verzije raketnog sistema uključuju Osa-AK (SA-8B Gecko Mod-0) i Osa-AKM (SA-8B Gecko Mod-1).

Izvozne verzije raketnog sistema bile su na tržištu i pod imenom 9K33 Romb. Raketni sistem i njegove varijante izvezeni su u mnoge zemlje po svetu, pa i Srbiju, Hrvatsku, Bugarsku, Rumuniju i Ukrajinu. Tokom sukoba u Ukrajini, preneli smo vesti o nekoliko uništenih Osa od strane ruskih dronova kamikaza, a bilo je i ruskih gubitaka.

Protivvazdušni sistem nosi rakete dužine 3,2 m, prečnika 0,21 m i težine do 126 kg.

Raketa može da nosi 14,5 kg visokoeksplozivne fragmentacione bojeve glave. Rakete početne proizvodne verzije imale su maksimalni domet od 10 km i maksimalnu visinu dejstvovanja od 5 km. Dometi su povećani na nekim verzijama sistema.

9k33m3
9k33m3

Brojne zemlje su modernizovale sistem 9K33 Osa kako bi poboljšale njegove mogućnosti detekcije i domet pucanja nakon njegovog stupanja u upotrebu. Njegova beloruska nadogradnja je poznata kao Osa-1T, dok se poljska nadogradnja zove Osa-AKM-P1 Zadlo.

Ruska novinska agencija TASS javila je da je raketni sistem Osa-AKM uništio 115 vazdušnih ciljeva u borbenim misijama u Ukrajini još u avgustu 2022. godine.

6 KOMENTARA

  • Немој да ржеш ко коњина те западне куротресине биће на твоју жалост потучене до ногу.

   12
   1
 1. Stevane,
  Želim da te demantujem sa izjavom da će biti problem kada kina krene sa svojim obećanjem, dovoljno je što su rekli da nameravaju već se po americi i tajvanu

  • E kad je “problem” pogoditi rafineriju koji ima 12-13km2, dok ti neko drugi dopremi rakete, koristi svoja sredstva za izvidjanje i navigaciju, potom spremi i lansira rakete (dok ti samo pozelis sta zelis da gadjas…).
   No, Rusi nocas unistise bez icije pomoci mnogo vise i pored Ukrajinske i NATO vojske.
   “Problem” ce biti kada Kina ispuni svoje obecanje da ce pomoci Rusiji kada NATO krene otvoreno…

   21
   1

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave