NaslovnaNovostiUkrajinske trupe digle u vazduh ruski sistem protivvazduhoplovne odbrane 9K33 Osa

Ukrajinske trupe digle u vazduh ruski sistem protivvazduhoplovne odbrane 9K33 Osa

Ukrajinske artiljerijske jedinice uspešno su gađale i uništile ruski mobilni PVO sistem kratkog dometa 9K33 Osa raspoređen u Hersonskoj oblasti.

Udar, koji su izvele ukrajinske trupe, može se okarakterisati kao značajno taktičko dostignuće ali i kao neki vid satisfakcije usled tekućih problema sa kojima se suočavaju duž linija fronta.

Osa PVO sistem, nadaleko poznat po svojim sposobnostima u suprotstavljanju vazdušnim pretnjama, navodno je neutralisan u operaciji sprovedenoj sa preciznošću i strateškom namerom.

9K33 Osa, takođe poznat po NATO nomenklaturi SA-8 Gecko, je raketni sistem zemlja-vazduh na točkovima kratkog dometa. 9K33 Osa je sistem protivvazdušne odbrane koji dejstvuje na malim visinama, kratkog dometa koji koristi komandno navođene rakete i poznato je da ima optički sistem za praćenje kao rezervu svojim radarima.

Raketni sistem zemlja-vazduh je montiran na vrhu BAZ-5937 sa šest točkova, potpuno amfibijskim i vazdušno prenosivim transporterskim lanserom i radarom. Radar se koristi za otkrivanje i praćenje ciljeva, dok se komandni centar koristi za odabir i gađanje ciljeva kao i za navođenje projektila u letu. Same rakete se rukovode radio-kontrolom, što omogućava korekciju kursa u letu.

Dok su specifičnosti angažovanja i dalje poverljivi, uništenje sistema Osa pokazuje stratešku snagu i efikasnost ukrajinskih vojnih jedinica. Hersonska oblast, koja se nalazi pored Krima, bila je svedok intenziviranih vojnih aktivnosti jer tenzije i dalje postoje u toj oblasti.

9k33m3
9k33m3

Pored toga, osim sistema 9K33 Osa, u toj oblasti je uspešno pogođen 203mm 2S7 Malka samohodni teški artiljerijski top.

9K33 OSA ukratko

9K33 Osa je mobilan, namenjen malim visinama, taktički odbrambeni raketni sistem zemlja-vazduh kratkog dometa dizajniran u Sovjetskom Savezu.

Razvoj Ose počeo je 1960. godine u Sovjetskom Savezu kao odgovor na američki protivraketni odbrambeni sistem Mauler. Osa je ušla u službu u Sovjetskoj armiji 1971. godine, dok je Osa-M (NATO nomenklature SA-N-4 Gecko), pomorska verzija sistema, uvedena 1972. godine.

Nadograđene verzije raketnog sistema uključuju Osa-AK (SA-8B Gecko Mod-0) i Osa-AKM (SA-8B Gecko Mod-1).

Izvozne verzije raketnog sistema bile su na tržištu i pod imenom 9K33 Romb. Raketni sistem i njegove varijante izvezeni su u mnoge zemlje po svetu, pa i Srbiju, Hrvatsku, Bugarsku, Rumuniju i Ukrajinu. Tokom sukoba u Ukrajini, preneli smo vesti o nekoliko uništenih Osa od strane ruskih dronova kamikaza.

Protivvazdušni sistem nosi rakete dužine 3,2 m, prečnika 0,21 m i težine do 126 kg.

Raketa može da nosi 14,5 kg visokoeksplozivne fragmentacione bojeve glave. Rakete početne proizvodne verzije imale su maksimalni domet od 10 km i maksimalnu visinu dejstvovanja od 5 km. Dometi su povećani na nekim verzijama sistema.

Brojne zemlje su modernizovale sistem 9K33 Osa kako bi poboljšale njegove mogućnosti detekcije i domet pucanja nakon njegovog stupanja u upotrebu. Njegova beloruska nadogradnja je poznata kao Osa-1T, dok se poljska nadogradnja zove Osa-AKM-P1 Zadlo.

Ruska novinska agencija TASS javila je da je raketni sistem Osa-AKM uništio 115 vazdušnih ciljeva u borbenim misijama u Ukrajini još u avgustu 2022. godine.

9 KOMENTARA

  1. Vidio sam da Osu koriste jedinice 1(DNR)i 2(LNR)korpusa,te ih možda koristi i Ruska armija!Ovo uništenje 2s7piona/malke je puno teži udar Ruskoj armiji,jer i onako ih nema dovoljno.

  2. Ja bi te podatke o broju oborenih ciljeva uzeo sa rezervom, pogotovo jer su 99% verovatno dronovi. Čuj, 115 potvrđenih oborenih letelica, jes vala, a 105 od toga su kojekakvi dronovi. Inače, Osa sistem, pa čak i da je modernizovan, je po mom mišljenju malo zastareo da bi ga Rusija koristila. To bi bilo otprilike kao kad bi Rusija još uvek koristila KUB sistem, pošto su tu negde istog godišta.
    Ono, tako nešto očekujem od taliban-armija sa bliskog istoka ili od recimo nas (koje nema kuče za šta da ujede pa moramo da se šlepamo na KUB sistemima i na još starijim Neva sistemima), a ne od Rusa koji imaju kojekakva daleko sposobnija čuda-muda kad su PVO sistemi u pitanju.

  3. Не могу стварно да верујем чиме се деле по вестима да су наводно уништили један систем а што њихов распад система је у току .ником ништа..

  4. JEDAN KO NI JEDAN RUSI KADA KRENU UKRI CE OSTATI I BEZ GACA HA,HA,HA CIME SE FALITE PO MEDIJIMA OD STO RECI NEMA JEDNE DA JE ISTINA…

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave