NaslovnaNovostiKijev napao Krim svime čime raspolaže: Za udare korišćene rakete ATACMS, vazdušni...

Kijev napao Krim svime čime raspolaže: Za udare korišćene rakete ATACMS, vazdušni i pomorski dronovi

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da je u noći 30.05.2024. godine uništeno osam balističkih projektila ATACMS iznad Azovskog mora, osam vazdušnih dronova iznad Crnog mora, u blizini obale Krima, kao i dve pomorske bespilotne letelice, koje su se kretale u pravcu poluostrva.

Rusi zvanično tvrde da su odbili napad, ali još nema informacija iz Ukrajine i zapadnih izvora o tome i da li je nešto uspelo da prođe pored ruske protivvazdušne odbrane.

Kao što smo do sada navikli, ukrajinskom napadu prethodile su špijunske misije NATO dronova.

Istovremeno sa napadom Ukrajine na poluostrvo Krim, iste noći 30.05.2024. godine, ruske trupe izvele su novu seriju masovnih kombinovanih napada na ciljeve duboko na teritoriji Ukrajine. Ruske bespilotne letelice su posebno ciljale vojne objekte Ukrajine u Hmeljničkoj oblasti.

Povodom napada na Krim, Moskva saopštava da su „protivvazdušne snage uništile osam operativno-taktičkih raketa ATACMS iznad voda Azovskog mora i osam vazdušnih dronova iznad voda Crnog mora, u blizini obale poluostrva Krim.

Takođe, uz pomoć raznih sredstava, u Crnom moru su uništena i dva bespilotna čamca, koja su se kretala u pravcu Krima“, navodi se u saopštenju ministarstva, koje je preuzela agencija Interfaks.

sea baby avdijevka
sea baby pomorski dron nazvan simbolicno po gradu avdijevka. grad su ukrajinci izgubili.

Ranije je savetnik šefa Republike Krim Oleg Krjučkov izjavio da su u noći na četvrtak dva trajekta oštećena u oblasti grada Kerči, nakon napada ukrajinske vojske.

„Tokom odbijanja napada na saobraćajnu infrastrukturu grada Kerčija, dva trajekta su oštećena ruševinama oborenih projektila. Nisu zabeležene nikakve žrtve među mornarima ili civilima“, napisao je Krjučkov na svom Telegram kanalu.

Prema njegovim pojašnjenjima, nakon procene štete biće obnovljena i trajektna linija. Privremeno zatvaranje saobraćaja na Krimskom mostu objavljeno je i na društvenim mrežama.

„Saobraćaj vozila na Krimskom mostu je privremeno blokiran“, navodi se u poruci koju je objavio korisnik društvene mreže Telegram.

Kako je saopštio gradonačelnik Novorosije Andrej Kravčenko, u ovom gradu je takođe aktivirana vazdušna uzbuna.

Rusi kažu da su odbili napade sa svih strana Krima. „Od službi bezbednosti dobijene su informacije u vezi sa mogućom vazdušnom pretnjom. Trenutno nema napada na grad“, rekao je Kravčenko, a prenosi agencija Interfaks.

Istovremeno sa ukrajinskim napadom na Krim, Rusi izvršili masovni napad na istočnu i južnu Ukrajinu

Tokom noći 30.05.2024, ruske trupe izvele su novu seriju kombinovanih napada na ciljeve duboko na teritoriji Ukrajine. Ruske bespilotne letelice su posebno gađale vojne objekte Ukrajine u Hmeljničkoj oblasti.

geran 2
geranj 2

Najmanje tri udara izvršena su na aerodrom Starokonstantinov koji koristi ukrajinsko ratno vazduhoplovstvo, prema ruskim izvorima, koji smatraju da ukrajinski zvaničnici planiraju da koriste aerodrom za prijem aviona F-16 američke proizvodnje.

Prema poslednjim informacijama, ukrajinska vojska je pokušala da u Starokonstantinovu postavi specijalna skloništa za zapadne avione, čija se isporuka Kijevu očekuje ove godine. Da li su uspeli ostaje da vidimo.

Što se tiče sinoćnjeg napada, ruski dronovi i rakete su takođe napali ciljeve u Viničkoj oblasti. Očigledno, kao rezultat napada, uništeno je jedno od komandnih mesta ukrajinske vojske. Ruski izvor tvrdi da su na ovom komandnom mestu kod Vinice često bili prisutni visoki oficiri iz zemalja članica NATO. Informaciju ne komentariše niko iz NATO i Kijeva.

Tokom napada korišćene su i rakete sa vazdušnim lansiranjem, uključujući krstareće rakete H-101. Uz njihovu pomoć, kao i bespilotnih letelica kamikaza tipa Geran, gađani su ciljevi u Poltavskoj oblasti.

Nekoliko napada zabeleženo je i tokom noći u gradu i regionu Harkova, odakle je dan ranije ukrajinska vojska ponovo pokušala da bombarduje rusku Belgorodsku oblast.

Pogođeni su i ciljevi u Černigovskoj oblasti, gde je navodno gađana baza brigade teritorijalne odbrane.

Oružane snage Ruske Federacije su u četvrtak ujutru nastavile da napadaju ukrajinske vojne objekte u gradu Dnjepr (Dnjepropetrovsk) dronovima kamikazama. Prve lansirane bespilotne letelice imale su zadatak da identifikuju položaje PVO neprijatelja, nakon čega je usledio novi talas napada na PVO lansere ukrajinske vojske.

Eksplozije su zabeležene i u gradu i Odeskoj oblasti, gde je pričinjena šteta na skladištima pomorskih dronova, kojima je ukrajinska vojska ponovo pokušala da napadne poluostrvo Krim.

Ruski napadi bili su usmereni i na ciljeve na severu Donjecke Narodne Republike idalje pod kontrolom Kijeva. Pogođeni su, između ostalih, utvrđeni položaji Oružanih snaga Ukrajine u oblasti Krasnog Limana i Svjatogorska.

Ukrajina potvrđuje masovni ruski napad i tvrdi da je oborila neke od projektila koje je ispalila Rusija.

Serija udara nastavljena je i na severu Harkovske oblasti, uključujući i južni deo Volčanska, koji je pod kontrolom ukrajinske vojske.

Napade u noći i ujutru 30. maja potvrdili su i predstavnici Vazduhoplovstva Ukrajine.

h 101 ispod tu 95ms
h 101 ispod tu 95ms

Oni su saopštili da su ruske snage napale vojne objekte i kritične infrastrukturne ciljeve u Ukrajini koristeći osam protivvazdušnih navođenih raketa S-300/S-400 u Harkovskoj oblasti, 11 krstarećih raketa H-101/H-555 koje su lansirali strateški bombarderi Tu- 95MS iz Saratovske oblasti, kao i 32 jurišna drona Šahed-131/136 (zapad i Kijev tako zovu Geranium iz revolta) lansirana sa rta Čauda (Krim) i Primorsko-Ahtarsk (Krasnodarska teritorija).

Protivvazdušne raketne jedinice, pokretne vatrene grupe i jedinice za elektronsku borbu Oružanih snaga Ukrajine tvrde da su odbile vazdušne napade neprijatelja.

Kao rezultat vazdušnih borbi, ukrajinska vojska tvrdi da je sedam krstarećih raketa H-101/H-555 i 32 jurišna bespilotna letelica Šahed-131/136 uništila je u Hmeljnickom, Dnjepropetrovsku, Čerkasima, Kirovogradu, Zaporožju, Odesi, Hersonu, Kijevu i Vinici.

Kao što smo već odavno navikli od ukrajinskih zvaničnika, i ruski predstavnici obično najavljuju uništenje svih sredstava za napad koje koristi protivnik.

Dakle, ukoliko se dogode, zabeležene eksplozije i oštećenja nastaju od „ostataka raketa ili dronova koje je presrela protivvazdušna odbrana“.

Međutim, postoji verovatnoća da će se tokom dana pojaviti fotografije i slike stvarnih rezultata napada, ne isključujući uništavanje nekih infrastrukturnih objekata ili sredstava Oružanih snaga da li Ukrajine ili Rusije ostaje da vidimo.

13 KOMENTARA

  1. Sta je ustaše? Opet ste se uzvrpoljili ….kad ne ide na frontu onda udri po tastaturi…vi i vaši nato nacisti možete samo da ruse pomilujete po nježniku…

    15
    2
  2. Dobraaa vest , ruski agresor nije nigde uspeo da prodre kroz obranu Heroja Ukrajine ! Počela Panika ruskog agresora 😜 al ovo je tek zagrijavanje , prava utakmica će tek da počne kad Armija NATO Sila Zapadne Demokratije udari svom snagom na fronti od 6000 km ! Pa da vidimo čija majka crnu vunu pređe ! 🤗🇺🇸🇪🇺💪😂

    9
    29

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave