NaslovnaNovostiAmerički špijunski dronovi sve slobodniji: RQ-4 Global Hawk od Sočija na rekordnoj...

Američki špijunski dronovi sve slobodniji: RQ-4 Global Hawk od Sočija na rekordnoj distanci

Sada već svakodnevni posmatrač Crnog mora, američka bespilotna letelica RQ-4 Global Hawk sa pozivnim znakom FORTE13, nastavlja svoju misiju.

Dron radi 150 kilometara južno od Krimskog mosta, obezbeđujući kontinuirano nadgledanje regiona i verovatno pripremajući napade Kijeva na ruske položaje.

Usred povećane aktivnosti u regionu, izviđačkom dronu američkog vazduhoplovstva na velikim visinama pridružio se britanski izviđački avion RC-135V Rivet Joint koji je raspoređen u Crno more iz Rumunije.

To ukazuje na koordinaciju akcija između SAD i Velike Britanije u oblasti obaveštajnih poslova i praćenja situacije u crnomorskom regionu.

Strateški značaj Crnog mora

Američki RQ-4 Global Hawk nastavlja svoju misiju, leteći na rekordnoj udaljenosti do Sočija. Približio se oko 115-120 kilometara od grada. Ovo naglašava visok stepen aktivnosti Zapada i interesovanje za rusku obalu i objekte u toj oblasti.

Crno more je od velikog strateškog značaja za sve. To nije samo važan region sa stanovišta odbrane, već i ključna ruta za transport energije i robe. Kako navode ruski izvori, aktivnosti zapadnih obaveštajnih službi u ovoj oblasti ozbiljno zabrinjavaju Moskvu.

Rusija takve akcije doživljava kao direktnu pretnju svojoj bezbednosti. Povećanje obaveštajnih operacija NATO-a i njegovih saveznika ukazuje na želju Zapada da poveća kontrolu i praćenje ruskih vojnih i civilnih objekata u Crnom moru.

RQ-4 Global Hawk PRIPREMA ZA POLETANJE
RQ-4 Global Hawk PRIPREMA ZA POLETANJE

Kako navode ruski izvori, a kao što smo i sami videli za ove dve ipo godine sukoba, u ogromnoj većini slučajeva takvi obaveštajni podaci dovode do napada na Krim i druge regione Rusije.

Rusiji vezane ruke

Rusija verovatno ne stoji po strani i preduzima određene mere da se suprotstavi aktivnostima zapadnih obaveštajnih službi. Kao odgovor na dejstva američkog drona i britanske letelice, rusko vazduhoplovstvo pojačalo je patroliranje i praćenje vazdušnog prostora iznad Crnog mora. Međutim, američki dron idalje leti nad slobodnom zonom.

Rusija aktivno razvija svoje sposobnosti za elektronsko ratovanje kako bi neutralisala pretnju od stranih obaveštajnih aparata. Savremeni sistemi za elektronsko ratovanje su sposobni da efikasno potisnu i onesposobe neprijateljske bespilotne i izviđačke letelice, što smanjuje njihovu efikasnost, međutim, stiče se utisak da ili nema uvek načina ili nisu agresivni dovoljno.

Približavanje američkog drona na rekordnoj distanci od Sočija će se vrlo verovatno shvatiti kao provokacija, a ako nakon toga usledi napad ukrajinskih oružanih snaga, to može rezultirati odgovorom Moskve.

Da li je ruski udar na NATO špijunske letelice opravdan?

Naravno, takav napad se neće dogoditi iznenađujuće, već će mu prethoditi zvanična upozorenja, verovatno i od samog ruskog predsednika Putina. Ovo prenosi čvrstu nameru Moskve i odvraća Evropu/SAD od aktiviranja Člana 5 NATO-a.

Tamo gde se smatra da materijalna podrška SAD/NATO Ukrajini nanosi štetu ruskim civilima na njenoj teritoriji, legitimitet ruskog odgovora jeste povećan.

Jedan od pozitivnih ishoda za Rusiju mogao bi biti da SAD/NATO zaustave vojne letove, započnu pregovore sa Moskvom u pozadini i nagode se da okončaju rat. Međutim, kao što vidimo, to se neće tako lako desiti.

Ako SAD/NATO uzvrate vojno ili nastave da podržavaju Ukrajinu, Moskva će vrlo verovatno izvršiti svoja upozorenja i oboriti letelicu. Uvođenjem raketa dugog dometa može se obaviti ovaj posao lako.

su 27 i mq9 reaper
Sada već čuvena scena: Su-27 kroz objektiv drona MQ-9 Reaper pre nego sto ga je poprskao gorivom i tako oborio

Primera radi, u nedavnom intervjuu, sada pokojni ukrajinski pilot Juice, opisao je rusku raketu vazduh-vazduh dugog dometa R-37M kao najopasnije oružje koje koristi rusko vazduhoplovstvo.

Moralni zaključak Rusa bi bio da Moskva ima svako pravo da zaustavi pretnje svojoj bezbednosti u neposrednoj blizini sopstvenih granica, uključujući i uništavanje bespilotnih letelica koje su savezničke Kijevu, međutim, ruski Krim nije priznat od strane NATO.

19 KOMENTARA

  1. Питање је докле је стигао развој ласерског оружја, али свакако да је ово лудило које се дешава одлично за испробавање, па и можда недовршеног полупроизвода. Ако су извиђачке летилице поприлично удаљене од фронта, питање је колико системи електронског ратовања могу да их ометају у раду. Вероватно и евентуално обарање ракетом са дугим дометом је и реална али и крајња опција која је отприлике све ближа и вероватна могуће је да ће једног тренутка да се проба и ласерско, сигурно следеће оружје будућности. Ко је од великих суперсила успео у истраживању, конструисању и евентуалној примени, за сада не знамо, за даље морамо да чекамо. Сигурно је да умне главе раде на њему, можда су истраживања сада прешалтовали у ворп брзину.

    • Huti sa vremena na vreme obaraju propelerne MQ-9 Ripere, a ne ove RQ-4 Global Hawk, koji lete znatno višlje (Krstareća visina za RQ-4 je 16,5 – 17km nadmorske visine). Za sada, samo je Iran oborio RQ-4 Global Hawk i to jednom, Juna 2019 godine.

  2. Izeš te navrat nanos hvaljene “”ATACMS”, rakete,kad od 20 ispaljenih jedva jedna ili nijedna stigne do cilja,a cena jedne te balističke rakete je 8 miliona dolara!!

    10
    0
    • Ta “jedna” što je stigla do cilja (ustvari dve) su pre koji dan razlupale 3 lansera i jedan nišanski radar bateriji S-400. I nije bilo lansirano 20 ATACMS projektila, nego je bilo lansirano 8, dok je S-400 uspeo da obori 6, dve su prošle i gud baj pomoćni nišanski radar i 3 lansera. (po nekim izvorima 4 lansera).

  3. Baš mi nije jasno zašto Rusi ne “parkiraju” jedan brod na 100 -tinak km od Američke obale i ne počnu i oni da provociraju sa izviđanjem Američkih vojnih baza,aerodroma i nuklearnih elektrana,tek koliko da i Ameri vide kako je to kad ti neko non stop izviđa osjetljive stvari u tvojoj državi.Ameri su uvijek spremni da ratuju na tuđoj teritoriji,a za njihovu teritoriju ih hvata panika.Poslije obaranja kula bliznakinja su bili počeli da se iseljavaju i bježe iz Amerike…
    Uostalom ko zna istoriju,zna kako je uništena Kartagina…

    22

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave