NaslovnaNovostiRusija koristi iranske bespilotne letelice Mohajer-6 naoružane navođenim bombama Ghaem-5 u Ukrajini

Rusija koristi iranske bespilotne letelice Mohajer-6 naoružane navođenim bombama Ghaem-5 u Ukrajini

Nedavno je lokalni stanovnik otkrio na otvorenom polju u blizini sela Širinka, Kurska oblast Ruske Federacije, pali iranski izviđački i napadni dron Mohajer-6 naoružan sa najnovijim vođenim bombama Ghaem-5.

Pretpostavlja se da je pomenuta napadna verzija drona bila uključena u podršku ofanzivnoj operaciji u zoni odgovornosti ruske grupe snaga „Sever“, ali je napravila neuspešan pokušaj prinudnog sletanja.

Postoji niz zanimljivih aspekata onoga što se dogodilo. Treba napomenuti da su isporuke Mohajera-6 iz Irana počele u isto vreme kada i Shahed-136/Geran-2, ali su do sada korišćeni za osmatranje i prilagođavanje, a ne za napadne misije.

Drugo, Iran je isporučio Rusiji svoje najnovije vođene bombe Ghaem-5 za napade na Ukrajinu. Na to je na svom blogu skrenuo pažnju novinar i stručnjak nemačkog izdanja Bild Julijan Repke, komentarišući snimak sa mesta incidenta.

On je istakao da je dron naoružan municijom Ghaem-5, koja ranije nije korišćena u rusko-ukrajinskom sukobu, što ukazuje na produbljivanje vojno-tehničke saradnje Moskve i Teherana.

Ova činjenica čini se kao da ekstremno nervira preko 50 zemalja kolektivnog zapada koje naoružavaju Ukrajinu stotinama milijardi dolara vrednim naoružanjem, te uz prenošenje Ropkeovih zapažanja dodaju kako je ovo dokaz kako Ukrajina mora da udari na rusku teritoriju zapadnim naoružanjem, ali i opravdanje da NATO trupe da uđu u direktan sukob sa Moskvom, što je čini se sve izvesnije.

Ghaem-5 je vođena bomba i može biti opremljena raznim tipovima bojevih glava. Avio-bomba, koja je ušla u upotrebu 2019. godine, ima domet leta do 40 km i minimalnu operativnu visinu od oko 3 km.

mohajer 6
mohajer 6

Mohajer-6

Sa druge strane, Mohajer-6 je bespilotna letelica koju je razvila iranska kompanija Iran Aviation Industries Organization (IAIO). Ovaj dron predstavlja nadograđenu verziju prethodnih Mohajer modela i koristi se u vojne svrhe prvenstveno za nadgledanje, izviđanje i obaveštajne misije.

Mohajer-6 može biti i borbena bespilotna letelica sposobna da nosi multispektralni nadzorni teret i/ili do četiri precizno vođene municije.

Mohajer-6 je ušao u masovnu proizvodnju 2018. Dron ima maksimalnu poletnu težinu od 600 kg, raspon krila od 10 metara i domet leta oko 2 hiljade km.

Bespilotna letelica ima pravougaoni trup, nos zakošen nagore, duple repne poluge, horizontalni stabilizator postavljen na vrhu, nenagnute vrhove krila, ravna krila postavljena visoko i na zadnjem delu tela.Takođe ima i usisnike za vazduh na vrhu i dnu Rotax motor.

Mohajer-6 je srednjeg do velikog dometa i opremljen je naprednom avionskom elektronikom. Ima sposobnost prenošenja video snimaka i fotografija u realnom vremenu, što omogućava efikasno praćenje ciljeva na terenu. Takođe može biti opremljen različitim senzorima kao što su infracrvena kamera, optički senzori i radarski sistem za izviđanje.

Ova bespilotna letelica ima autonomnu sposobnost letenja i može se kontrolisati sa zemlje putem daljinskog upravljača. Mohajer-6 je takođe opremljen sistemom za lansiranje i sletanje na kratkom rastojanju, što olakšava operacije u uslovima terena sa ograničenim prostorom za poletanje i sletanje.

Mohajer-6 se u iranskim vojnim snagama najčešće koristi kao deo njihove taktičke i obaveštajne infrastrukture. Takođe se koristi za nadgledanje granica i obezbeđivanje opšte bezbednosti.

Iran ima dron naoružan protivoklopnim bacačem raketa?
Almas pod krilom Mohajer-6

Mohajer-6 je jedan od više modela bespilotnih letelica koje je Iran razvio i proizveo, pokazujući impresivnu sposobnosti zemlje u oblasti avionske tehnologije i vojne industrije uprkos dugogodišnjim sankcijama od strane SAD.

Ukrajinske službe u svojim prošlogodišnjim izveštajima navode da je Iran replicirao izraelsku protivtenkovsku raketu Spike i instalirao je upravo na ovaj dron. U izveštaju se navodilo da je iranski dron Mohajer-6 bio „opremljen protivtenkovskim bacačem raketa“.

Reč je o iranskoj protivoklopnoj raketi Almas, koja je kopija izraelskog Spike. Almas je predstavljen 2021.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave