NaslovnaAvijacijaIran ima dron naoružan bacačem protivoklopnih raketa?

Iran ima dron naoružan bacačem protivoklopnih raketa?

Ukrajinske službe u svojim najnovijim izveštajima navode da je Iran replicirao izraelsku protivtenkovsku raketu Spike i instalirao je na dron, piše The Jerusalem Post. U izveštaju se navodi da je iranski dron Mohajer-6 bio „opremljen protivtenkovskim bacačem raketa“. Reč je o iranskoj protivoklopnoj raketi Almas, koja je kopija izraelskog Spike. Almas je predstavljen 2021.

Almas pod krilom Mohajer-6
Almas pod krilom Mohajer-6

Isti izvori tvrde da su fotografije snimljene pre samo nekoliko dana. Prema dostupnim zvaničnim informacijama iranskih vlasti, domet Almasa je 8000 metara. Almas ima visokotehnološku bojevu glavu za navođenje.

Iranska replika izraelske rakete SPIKE u Ukrajini
Iranski Almas

Različiti izveštaji tvrde da je Rusija već kupila iranske dronove Mohajer-6. Ipak pojedini tvrde da Moskva okleva i neodlučna je oko kupovine. Kako god, Mohajer-6 je sada naoružan protivoklopnim projektilima, vođenim raketama vazduh-vazduh i vazduh-zemlja.

Rusima interesantan i Spike

Rusija je zainteresovana za izraelski Spike. Interesovanje potiče iz činjenice da je ovo verovatno najbolja protivtenkovska raketa na svetu trenutno. Spike je jedna od najprodavanijih raketa u svojoj klasi i uveliko se reklamira širom sveta. Izraelska kompanija Raphael je čak otvorila proizvodnju i u Evropi kako bi zadovoljila potrebe tržišta.

Sa druge strane, usled geopolitičke situacije i drugih okolnosti, Moskva će se najverovatnije odlučiti za Spike kopiju, Almas. Almas iako nije “original”, poslednjih godina prošao je na desetine modifikacija, promenio tehnologiju, povećao domet i ima zapanjujuću efikasnost.

Iz istih razloga, pretpostavke su da je Rusija već kupila dron Mohajer-6. Obaveštajne fotografije i podatci ukazuju da je ruska delegacija nedavno, dva puta posetila iranski aerodrom Kašan. Pored Mohajer-6, Rusija je zainteresovana i za dronove Shahed-129 i Shahed-191.

Iranski dronovi i Rusija

Rusija je koristila stotine dronova u operaciji u Ukrajini. Međutim, zapadni izvori tvrde da se najpopularniji ruski dron Orlan-10 ne pokazuje se tako uspešnim kao što se prvobitno tvrdilo u Moskvi.

Iran nalazi svoje tržište upravo u Rusiji. Vlada u Teheranu je pod ekonomskim sankcijama zapadnih zemalja dugi niz godina. Nedostaju sveže investicije i svež tehnološki razvoj. Rat u Ukrajini je jedan od mogućih prilika za Iran, a Rusiji su potrebni dronovi.

IAIO Fotros

Stručnjaci tvrde da rat u Ukrajini postaje odlična prilika za Iran, koji će pokušati da razvije tržište dronova. Stoga nadogradnja drona Mohajer-6 da ponese još naprednije oružje ima smisla.

Da li je ukrajinski izveštaj istinit?

U ovom trenutku, nijedna služba u svetu [osim ukrajinske obaveštajne službe] nije potvrdila izveštaj koji dolazi iz Kijeva.

Međutim, izveštaj ne igra nikakvu ulogu u stvarnom razvoju iranskih dronova. U svakom slučaju iranski razvoj u ovoj oblasti značajno raste a Teheran će pokušati da ga poboljša još više.

Mohajer-6

Osim toga, analitičari veruju da će rat Rusije i Ukrajine igrati značajnu ulogu u Iranskoj proizvodnji dronova. Razvoj iranske namenske industrije će se nastaviti i očekuje se da će Iran proizvoditi sve uspešnije bespilotne letelice, makar to bile i replike.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave