NaslovnaNovostiIzraelski tenkovi u centru grada Rafa: EU razmatra nametanje ultimatuma Izraelu u...

Izraelski tenkovi u centru grada Rafa: EU razmatra nametanje ultimatuma Izraelu u vezi sa ofanzivom u Rafi

Izraelski tenkovi ušli su u centar grada Rafa u južnom pojasu Gaze, javlja Rojters pozivajući se na svedoke na licu mesta. Izraelska vojska još nije komentarisala događaje.

Nekoliko izraelskih tenkova stiglo je u utorak u centar Rafe, rekli su svedoci Rojtersu. Tenkovi su primećeni u blizini džamije Al-Avda, centralnog obeležja Rafe, rekli su svedoci.

Izraelska vojska nije odmah komentarisala razvoj događaja na terenu, rekavši da će kasnije izdati saopštenje o operaciji Rafa.

Izveštaji dolaze dok su trupe IDF nastavile da deluju u oblasti Rafa preko noći. Vojnici IDF-a su delovali duž Filadelfijskog koridora dok su izvodili precizne operacije zasnovane na obaveštajnim podacima koji su upućivali na terorističke ciljeve.

JPost prenosi da su četiri brigade IDF-a delovale u Rafi tokom proteklog dana i da su počele da proširuju kopneni manevar na nova područja, uključujući centar Rafe. Tu spadaju 401. oklopna brigada, brigada Nahal, 12. brigada i bislaška brigada koje su preko noći ušle u Rafu.

Ultimatum EU za Izrael?

Brisel se sprema da postavi ultimatum Izraelu, kaže nekoliko evropskih zvaničnika i diplomata koji su razgovarali za Politico.

EU će tražiti od Izraela da se povinuje presudi Međunarodnog suda pravde u kojoj se zahteva hitan prekid vojne ofanzive na Rafu ili se suoči sa „posledicama“ koje bi mogle da utiču na njegove ekonomske odnose sa Evropskom unijom.

Izvori kažu da se EU sprema da reaguje, zabrinuta zbog izraelskih vojnih operacija u Gazi, problema koji su se povećali nakon što je u nedelju u vazdušnom napadu na izbegličke šatore u Rafi ubijeno najmanje 45 Palestinaca, uključujući decu.

Nekoliko zemalja upozorava da EU mora poštovati međunarodno pravo.

Španski ministar spoljnih poslova Hose Manuel Albares rekao je da će tražiti zvaničnu podršku od ostalih 26 zemalja članica za presudu Međunarodnog suda pravde i preduzeti korake kako bi osigurao da se Izrael pridržava svojih presuda.

Nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok rekla je da je presuda MSP “obavezujuća i da se mora poštovati”.

Italijanski ministar odbrane Gvido Krozeto rekao je za Skaj TG24 da izraelska vojna akcija „više nije opravdana“ i da su se „što se tiče Rafe, sve države složile da Izrael mora da prestane“.

ronen bar i netanjahu
ronen bar i netanjahu

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu nazvao je u ponedeljak napad na izbeglički kamp Rafa “tragičnom greškom” i rekao da će Izrael istražiti užasnu nesreću u nedelju.

Na sastanku Komisije za evropske poslove u ponedeljak, ministri spoljnih poslova razgovarali su o odgovornosti EU za sprovođenje presude Međunarodnog suda pravde od 24. maja.

Tokom razgovora iza zatvorenih vrata, činilo se da je nekoliko zemalja podržalo zahteve za sprovođenje, a neke su otišle toliko daleko da su se zalagale za sankcije protiv Izraela, prenosi Politiko.

Međutim, postoje i zemlje EU, uključujući Nemačku i Austriju, koje bi mogle da blokiraju moguću odluku o sankcionisanju Izraela.

Šta kaže Odluka Međunarodnog suda pravde?

Izrael će preduzeti sve mere da spreči činjenje zločina genocida. Tačnije, ID mora da zaustavi vojne operacije u Rafi koje bi ugrozile živote palestinskih civila.

Istovremeno, Izrael bi trebalo da dozvoli humanitarnu pomoć Gazi, uključujući i preko prelaza Rafa. Izrael takođe mora dozvoliti zvaničnicima UN-a da istraže navode o genocidu.

2 KOMENTARA

  1. Nisu to dupli aršini,nego neko ima državu,politiku,vojsku….itd.,a neko kao mi ne.Još davne 1919.godine je vojvoda Mišić obrazložio Kralju Aleksandru sta ce biti sa nama i nasom drzavom ako u nju primimo zapadnu bracu.Tako da tu nema duplih arsina,ni nas ne bi bombardovali da smo bili ono sto jesmo,a sto ni danas nismo.Izrael je ozbiljna drzava i efikasno se brani na svim poljima,da li je to pravedno? Pa nije.Ali imaju jak politicki uticaj i pare i to je to.

  2. А можда да уведете санкције Израелу? Замрзнуте имовину Израела у ЕУ? Избаците израелске клубове и репрезентацију и забрана такмичења спортистима из Израела на Олимпијади?….

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave