NaslovnaNovostiKina i Brazil predstavili svoje rešenje rata u Ukrajini: 6 tačaka "Pekinške...

Kina i Brazil predstavili svoje rešenje rata u Ukrajini: 6 tačaka “Pekinške deklaracije”

Kina i Brazil ove nedelje, 23. maja, postigli su zajednički stav o tome kako pokrenuti rešavanje krize u Ukrajini.

Dogovor koji su dve zemlje postigli predstavljen je u Pekingu na kraju sastanka Vang Jia – kineskog ministra spoljnih poslova i Selzusa Amorima – savetnika za spoljnu politiku brazilskog predsednika Luiza Inasija Lule da Silve.

Brazilsko predsedništvo je navelo da zajednički predlog dve zemlje ima za cilj deeskalaciju sukoba, poziva na proširenje humanitarne pomoći, osuđuje upotrebu oružja za masovno uništenje i predlaže međunarodnu mirovnu konferenciju koju priznaju i Rusija i Ukrajina.

Kako se navodi u zajedničkom saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Kine i predsedništva Brazila, dve strane su imale dubinsku razmenu mišljenja o promovisanju političkog rešenja krize u Ukrajini i deeskalaciji situacije, kao rezultat čega su postigli konsenzus oko šest tačaka:

6 tačaka Pekinške deklaracije

  1. Dve strane (Kina i Brazil) pozivaju sve relevantne aktere da se pridržavaju tri principa za deeskalaciju situacije, a to su: nema proširenja ratišta, nema eskalacije borbi i nema provokacija bilo koje strane.
  2. Obe strane (Kina i Brazil) veruju da su dijalog i pregovori jedino održivo rešenje za krizu u Ukrajini. Svi relevantni akteri moraju stvoriti uslove za nastavak direktnog dijaloga i promovisati deeskalaciju situacije dok se ne postigne globalni prekid vatre. Brazil i Kina podržavaju međunarodnu mirovnu konferenciju u pravom trenutku (u budućnosti), priznatu i od Rusije i Ukrajine, uz ravnopravno učešće svih relevantnih strana, kao i poštenu diskusiju o svim planovima za postizanje mira.
  3. Potrebni su napori da se poveća humanitarna pomoć u relevantnim oblastima i spreči humanitarna kriza većih razmera. Napadi na civile ili civilne objekte moraju se izbeći, a civilno stanovništvo, uključujući žene, decu i ratne zarobljenike, mora biti zaštićeno. Obe strane (Brazil i Kina) podržavaju razmenu ratnih zarobljenika između zemalja uključenih u sukob.
  4. Upotreba oružja za masovno uništenje, posebno nuklearnog, hemijskog i biološkog oružja, mora biti odbačena. Moraju se uložiti svi mogući napori da se spreči nuklearno širenje i izbegne nuklearna kriza.
  5. Napadi na nuklearne elektrane ili druga mirna nuklearna postrojenja moraju biti odbačeni. Sve strane moraju poštovati međunarodno pravo, uključujući Konvenciju o nuklearnoj bezbednosti, i odlučno sprečiti nuklearne nesreće koje je prouzrokovao čovek.
  6. Treba izbegavati podelu sveta na izolovane političke ili ekonomske grupe. Dve strane (Kina i Brazil) pozivaju na nove napore za jačanje međunarodne saradnje u oblasti energetike, valute, finansija, trgovine, bezbednosti hrane i bezbednosti kritične infrastrukture, uključujući naftovode i gasovode, podmorske optičke kablove, električne i energetske objekte, kao i optičke mreže, u cilju zaštite stabilnosti globalnih industrijskih i lanaca snabdevanja.

Dve strane (Kina i Brazil) pozivaju članove međunarodne zajednice da podrže gore pomenute zajedničke tačke i odigraju konstruktivnu zajedničku ulogu u deeskalaciji situacije i promovisanju mirovnih pregovora.

Konsenzus između dve zemlje, obe članice organizacije BRICS, dolazi nedelju dana nakon što je ruski predsednik Vladimir Putin otputovao u Peking da se sastane sa kineskim liderom Si Đinpingom.

Takođe, kinesko-brazilska vizija prvih koraka u rešavanju krize u Ukrajini, pojavljuje se oko tri nedelje pre “međunarodne mirovne konferencije u Švajcarskoj”, koje su lideri Zapada zakazali sebi za 15-16. jun, a u kojoj ne učestvuje jedna od dve sukobljene strane, Rusija.

Shodno tome, iako je kinesko-brazilski predlog napisan uravnoteženo, on zasigurno neće predstavljati formulu mira, već eventualno može doprineti sporadičnom neslaganju među učesnicima “Međunarodne mirovne konferencije” u Švajcarskoj 15-16. juna. 2024. godine.

Podsetimo, Peking je još pre više od godinu dana predstavio svoj dokument od 12 tačaka za rešavanje ukrajinskog sukoba, nudeći opšte principe za okončanje rata takođe bez ulaženja u detalje.

1 KOMENTAR

  1. Nema resenje rata ,dok neko ne dobije rat.Ce se ide do kraja,kao u svakom ratu.Sukob jedino moze da eskalira uz upotrebu nukl.oruzja .Nato da se nije sirio na istok,ne bi bilo rata u Ukrajini.Sanse za nukl.rat.50:50 posto.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave