NaslovnaNovostiPrvi borbeni snimak upotrebe najnovije ruske „bombe malog prečnika“ D-30SN zabeležen u...

Prvi borbeni snimak upotrebe najnovije ruske „bombe malog prečnika“ D-30SN zabeležen u Ukrajini [VIDEO]

Fotografije i video snimci koji pružaju jasan pogled na najnoviju rusku preciznu kliznu/jedreću municiju malog prečnika, UMPB D-30SN, pojavili su se na mreži.

UMPB, u prevodu sa ruskog UMPB [Универсальный Межвидовой Планирующий Боеприпас], je skraćenica za „Univerzalna međuspecifična klizna municija“. Municija je veoma slična američkoj GBU-39 bombi malog prečnika (SDB).

Na fotografijama objavljenim na društvenim mrežama 23. maja vidi se nekoliko municije D-30SN napunjenih ispod krila lovca bombardera Su-34 Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije.

Na video snimku koji se pojavio na mreži kasnije istog dana, vidi se kako Su-34 baca najmanje četiri municije D-30SN iznad zone takozvane specijalne vojne operacije u Ukrajini.

Postojanje D-30SN prvi put je otkriveno u martu, kada su ukrajinski mediji podelili fotografije na kojima se vidi olupina jedne takve municije, o čemu smo tada pisali.

D-30SN ima prečnik od 300 mm i naoružan je bojevom glavom teškom oko 100 kg. Vodi ga inercijalni navigacioni sistem uz pomoć GLONASS-a. Municija je navodno dizajnirana za bacanje iz ratnih aviona ili lansiranje sa zemlje uz pomoć raketnog motora iz sistema za višestruko lansiranje Tornado-S 300 mm i „Smerč“ (uz dodatak mlaznog motora).

Tačan domet D-30SN je nepoznat. Međutim, uzimajući u obzir karakteristike municije, sa sigurnošću se može pretpostaviti da ima domet od preko 100 kilometara kada se lansira iz vazduha ili sa zemlje.

Klizna municija malog prečnika poput D-30SN ima mali radarski presek i minimalan infracrveni otisak, što ih čini izuzetno teškim za otkrivanje i presretanje.

Treba napomenuti da je D-30SN jeftin analog krstareće rakete, napravljena na bazi FAB-250, koji podseća na američku GLSDB municiju (GBU-39/B SDB avio bomba i M26 gornji stepen iz rakete).

d 30sn nakon sto su lansirane iz su 34
d 30sn nakon sto su lansirane iz su 34

UMPB D-30SN je proizvod koji je dakle blizak zapadnoj GBU-39 SDB municiji, koju ukrajinske trupe već koriste. Ukratko, u pitanju je vođena vazdušna bomba sa posebnim mlaznim akceleratorom koji se može instalirati na HIMARS.

Tek početkom ove godine, Ukrajina je dobila kopnenu verziju SDB američke proizvodnje. Međutim, rusko elektronsko ratovanje učinilo je sistem beskorisnim, prema nedavnim izveštajima zapadnih medija.

S druge strane, ruski mediji su preneli da testovi D-30SN teku uspešno. Ipak, još uvek nije jasno ni da li je municija zvanično ušla u službu ruske vojske.

Ruska bomba po dometu i borbenom opterećenju čini se da prevazilazi američku. Dakle, američka municija ima oko 75 kg eksploziva, a ruska bojeva glava je ista kao na avionskoj bombi FAB-250. Domet američke iznosi 70 kilometara.

d 30sn
d 30sn

Cena se takođe drastično razlikuje, što je inače čest slučaj kada rusko naoružanje uporedimo sa američkim. U ovom primeru za rusku treba izdvojiti 6,000 dolara, dok GLSDB staje oko 40,000 dolara. Međutim, američka municija je brža, sa svojih 2000 km/h.

Brz razvoj D-30SN svakako naglašava rastuće sposobnosti ruskog vojnoindustrijskog kompleksa i njihovu sposobnost da se brzo prilagode novonastalim potrebama ruske vojske.

‘GLSDB Nisu opravdale očekivanja’

Što se tiče prebacivanja GLSDB serije u Kijev, već smo pisali početkom februara, a isporuke su najavljivane još pre više od godinu dana. Ova municija se u različitim izvorima naziva laka zemaljska bomba malog prečnika, klizeći projektil visoke preciznosti i vođeni projektil.

Razvoj je uključivao SDB (GBU-39) vazdušnu bombu i mlazni motor iz američkih nevođenih raketa kalibra 227 mm za M142 HIMARS i M270 MLRS, kao i za K239 Chunmoo. Od 2008. godine motori se čuvaju u magacinima. Saab i Boeing su odlučili da ih iskoriste za modernizaciju SDB.

Najnovija modifikacija bombe obezbeđena je inercijalnom navigacijom (funkcionisanje bez GPS-a i pristupa spoljnom signalu) i lokatorom milimetarskih talasa, a laserski senzor pomaže u otkrivanju i neutralisanju ciljeva u pokretu.

Zamenik američkog ministra odbrane za nabavku i snabdevanje Bil LaPlante rekao je da je najnoviji razvoj američkog vojno-industrijskog kompleksa, precizno navođena municija GLSDB, neefikasna u Ukrajini.

Zvaničnik Pentagona je rekao da vazduh-zemlja bomba malog prečnika (GLSDB) ima brojne probleme, od kojih je glavni zapravo uticaj ruskog elektronskog ratovanja na GPS prijemnike bombe, što je rezultiralo kritično smanjenom preciznošću municije.

Pored toga, LaPlante je ukazao na neefikasnu upotrebu i održavanje proizvoda od strane ukrajinske vojske.

glsdb u letu
glsdb u letu

„Kompanija, koju neću imenovati, imala je veoma dobru ideju da konvertuje oružje vazduh-zemlja u sistem dugog dometa, koji se lansira sa zemlje. Radili su na tome najbrže što su mogli, a mi smo čak smanjili vremenski okvir testiranja za ovaj prototip na test pouzdanosti. Posle toga smo oružje poslali Ukrajincima, ali ono nije uspelo“, kaže LaPlante.

Očigledno, ne želeći direktno da imenuje ovaj sistem naoružanja, američki zvaničnik je govorio o „raketama GLSDB“ koje je nedavno razvio Boeing, a koje su bile zasnovane na karakteristikama avio-bombi GBU-39/B Small Diameter Bomb (SDB), samo vođene.

3 KOMENTARA

    • Ja bih rekao da su Rusi, americki obveznici i americki narod i ukri. Rusi sto ne zaradjuju na njima, americki narod sto je petplacuje a najvise ukri jer ginu od istih.

      • Nisi ti bitan. Američki BlackRock je kupio pola Ukrajine zbog plodne zemlje. Ne znam samo šta će im kada je sve to ozračeno od nuklearne katastrofe u Pripjatu (Černobilj)…

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave