NaslovnaNovostiRuski savetnik: Hoćemo li „slučajno” oboriti američke dronove; Nakon Baltika, Moskva „razmatra”...

Ruski savetnik: Hoćemo li „slučajno” oboriti američke dronove; Nakon Baltika, Moskva „razmatra” Zonu zabranjenog leta u Crnom moru?

Da li je Moskva rešila da stavi tačku na akciju NATO koja pomaže Ukrajini da raketama pogodi rusku vojnu infrastrukturu?

Potezi Rusije na Baltiku, a sada verovatno i u Crnom moru, protiv dronova NATO-a mogu se čak smatrati i ratnim pripremama.

„Vode Crnog mora treba da budu priznate kao zona zabranjenih letova za sve strane izviđačke avione i dronove, što će garantovati bezbednost crnomorskih zemalja“, rekao je ruski politički ekspert i savetnik Kremlja Denis Baturin.

Prema njegovim rečima, „proglašenje voda Crnog mora zonom zabrane letova za strane izviđačke avione i bespilotne letelice je garancija bezbednosti ne samo za samu Rusiju i Krim, već i za zemlje crnomorskog regiona“.

Igra američkih dronova i aviona NATO

Ruski savetnik je primetio da se izviđačke bespilotne letelice i avioni zemalja NATO-a, uključujući SAD, često iznad Crnog mora, prikupljaju informacije, a zatim ih prosleđuju ukrajinskoj strani kako bi izvršili napade na crnomorske regione Rusije.

mq 9 reaper
mq 9 reaper

„Nakon njihovog pojavljivanja, skoro uvek ih prate napadi ukrajinske strane na Krim i Krasnodarski kraj raketama i kamikaza dronovima.

Sve zemlje u regionu, osim Rusije, Ukrajine i Gruzije, su članice NATO-a. Oni nikada neće pristati na ovo. Pa, moramo sami da počnemo da obaramo američke dronove“, rekao je on.

Ekspert Kluba Izborsk Aleksandar Dimitrijevski rekao je: „Borba protiv neprijateljskih izviđačkih dronova iznad voda Crnog mora je od suštinskog značaja.

Jasno je da se američke teške bespilotne letelice aktivno koriste za navođenje ukrajinskih raketa i bespilotnih letelica do ruskih ciljeva u regionu Crnog mora, ali ne treba zaboraviti još jednu stvar, da ovi uređaji lete iznad međunarodnih voda.

Međunarodno pravo zabranjuje zatvaranje vazdušnog prostora nad takvim područjima na duži vremenski period, osim ako je to apsolutno neophodno. Ako se zatvori nebo, biće to za period vojnih vežbi ili vanrednih situacija i neće dugo trajati.

Trenutno postoji samo jedno takvo područje koje je trajno zatvoreno za letove vojnih aviona, Južni Tihi okean, gde se često padaju svemirski brodovi koji su došli do kraja svog životnog veka.

Međutim, ovo je morsko područje u kojem niko nema stvarne interese, nema naseljenih ostrva, nema ozbiljnih ribolovnih područja itd.

Čak i ako su vode Crnog mora zatvorene za izviđačke bespilotne letelice, zemlje NATO-a imaju vazdušni prostor nad teritorijama zemalja članica alijanse, poput Rumunije“, zaključio je on.

americki dron mq 9 reaper tesko ostecen usled presretanja od strane ruskog su 35 iznad sirije
americki dron mq 9 reaper tesko ostecen usled presretanja od strane ruskog su 35 iznad sirije

Drugi ruski ekspert predviđa moguću “nesreću NATO-a sa obaranjem drona”

„Reč je o američkim bespilotnim letelicama, MQ-9 Reaper i RQ-4B Global Hawk, koji nanose ogromnu štetu ruskim vojnim interesima u vezi sa ukrajinskim napadima na rusku teritoriju“, objasnio je drugi ruski vojno-politički ekspert Vladimir Sapunov.

„Pitanje zone zabranjenog leta postavilo se na dan prvog napada na Krim. Tačnije, i pre toga, jer je bilo jasno da će se napadi na naše tle vršiti upravo na ovaj način.

Nijedna država u regionu nas neće podržati. Razlog je što državama NATO-a to nije potrebno, pa što bi lišili sebe takve strateške prednosti? Prema međunarodnom pravu, Rusija nema pravo da proglasi zonu zabrane letova u Crnom moru.

Međutim, ako se donese ruska politička odluka da se u Crnom moru obori bilo koji dron koji predstavlja pretnju našim interesima, onda bi lideri NATO-a sami počeli da razmišljaju o zoni zabrane letova.”

Scenario obaranja NATO špijunske letelice u Crnom moru je vrlo verovatan

„RQ-4B Global Hawk, opremljen sistemom HISAR sa SAR/MTI radarom, koji ima mogućnost „snimanja“ oko 400 kilometara, tako da može lako da skenira potrebnu oblast iz međunarodnih voda Crnog mora“, zaključio je.

Naravno, takav napad se neće dogoditi iznenađujuće, već će mu prethoditi zvanična upozorenja, verovatno i od samog predsednika Vladimira Putina. Ovo prenosi čvrstu nameru Moskve i odvraća Evropu/SAD od aktiviranja Člana 5 NATO-a.

Tamo gde se smatra da materijalna podrška SAD/NATO Ukrajini nanosi štetu ruskim civilima na njenoj teritoriji, legitimitet ruskog odgovora jeste povećan.

Jedan od ishoda mogao bi biti da SAD/NATO zaustave vojne letove, započnu pregovore sa Moskvom u pozadini i nagode se da okončaju rat. 

RQ-4 Global Hawk PRIPREMA ZA POLETANJE
RQ-4 Global Hawk PRIPREMA ZA POLETANJE

Ako SAD/NATO uzvrate vojno ili nastave da podržavaju Ukrajinu, Moskva će izvršiti svoja upozorenja i oboriti letelicu. Uvođenjem raketa dugog dometa može se obaviti ovaj posao lako. 

Primera radi, u nedavnom intervjuu, sada pokojni ukrajinski pilot Juice, opisao je rusku raketu vazduh-vazduh dugog dometa R-37M kao najopasnije oružje koje koristi rusko vazduhoplovstvo.

9 KOMENTARA

  1. Trenutno postoji samo jedno takvo područje koje je trajno zatvoreno za letove vojnih aviona, Južni Tihi okean, gde se često padaju svemirski brodovi koji su došli do kraja svog životnog veka.

  2. Турци су Русима оборили авион изнад Сирије, и како су Руси одговорили ……………

  3. Zapad na čelu sa amerima mora da dobije šamar u lice, eventualno pesnicu, kako bi se probudili i shvatili da ovo nisu 90-te godine i da su mnoge zemlje sustigle a i pristigle zapad i amere u naoružanju.

    23
    3
  4. Uvek sam se pitao zašto ih ne obaraju. Jeste međunarodni prostor, međutim to ide na štetu ruskom narodu i ne može se tolerisati.bDa je bilo obrnuto , Amerika bi otvarala 100%. Samo rokaj i ne pitaj nista.

    17
    2
  5. Već su jedan popiškili gorivom i pao u more mogu tako i ostale i naravno oficijalno obavezno sorry omaklo nam se

    17
    2

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave