NaslovnaNovostiSAD prave iskorak u budućnost sa upotrebom laserskog oružja: USAF tvrdi da...

SAD prave iskorak u budućnost sa upotrebom laserskog oružja: USAF tvrdi da ga već uveliko koristi

Usmerena energija kao borbeno oružje i dalje se smatra teškom za operacionalizaciju, a neki stručnjaci u ovoj oblasti smatraju da je trenutno nezrela.

Međutim, američko vazduhoplovstvo (USAF) ih već ima u svom operativnom arsenalu, prema obaveštajnom oficiru Evropske komande SAD.

Oružje usmerene energije (directed-energy weapon, DEW) koristi koncentrisanu elektromagnetnu energiju da ošteti, onesposobi ili uništi neprijateljsku opremu, objekte i/ili osoblje, kako je definisano od strane USAF-a.

Primeri DEW sistema mogu uključivati lasere visoke energije (high energy lasers, HEL) ili mikrotalasno oružje velike snage (HPM), koje može poremetiti elektronske sisteme protivničkog aviona.

Vazduhoplovne snage SAD u Evropi (USAFE) su u procesu obuke osoblja o upotrebi DEW-a.

U maju, USAFE je pokrenuo novu kampanju za edukaciju i podizanje svesti kako bi istakao rastuću upotrebu i povećanje sposobnosti DEW-a kao deo sistema Integrisane vazdušne i raketne odbrane USAF-a (IAMD).

DEW ukratko

Profesori Tehnološkog instituta vazduhoplovnih snaga dali su pregled oružja DEW tokom četvorodnevne DEW orijentacije održane (6-9. maja) u USAFE-ovom centru za vazdušno ratovanje.

ilustracija lasersko oruzje
ilustracija lasersko oruzje

Kurs je bio namenjen mladim oficirima i podoficirima iz različitih profila i jedinica 10. komande PVO, navodi se u saopštenju USAFE od 20. maja 2024. godine.

DEW-ovi su uključeni u IAMD, najverovatnije u donjem nivou (kao ciljna visina angažovanja).

„Nedavni događaji pokazuju važnost odbrane ne samo od projektila, već i od raketa, artiljerije, minobacača [bacača bombi] i bespilotnih letelica“, rekao je general-major Džejson T. Hinds, direktor operacija u Evropskoj komandi SAD (EUCOM).

„I dok su trenutni sistemi poput raketnog sistema Patriot predmet zavisti sveta, oni su samo jedan element višeslojne odbrane koja je prizvana da se brzo razvija. Da bi se suočio sa izazovima kojih je sve veći broj i raznolikost, EUCOM mora agresivno da se bavi novim tehnologijama, uključujući DEW, kako bi ojačao naše IAMD sposobnosti.”, tvrdi Hinds.

DEW tehnologija ugrađena u svakodnevne operacije USAF-a

„Ova tehnologija menja igru, decenijama ispred svega što postoji“, rekao je kapetan Rendal Abela, glavni Intelov službenik Odeljenja za napredne programe u Direkciji za operacije USAFE-AFAFRICA.

„Ono što je uzbudljivo je to što smo ovu tehnologiju ugradili u svakodnevne operacije vazduhoplovstva, tako da je važno da naši budući lideri razumeju kako ovi sistemi funkcionišu.

Pored nastave u maju, Abela je rekao da su u toku napori da se ubuduće unese više obrazovnih mogućnosti o DEW tehnologiji u vazduhoplovnu bazu Ramštajn.

Za sada, DEW su najpogodniji za borbu protiv bespilotnih letelica

DEW je efikasan odbrambeni alat protiv napada naoružanih bespilotnih vazdušnih sistema, koji se sve više koriste u rusko-ukrajinskom ratu i drugim regionalnim sukobima.

Snažni energetski impulsi DEW sistema mogu poremetiti rad bespilotnih vazdušnih sistema i uzrokovati da dronovi bezopasno onesposobe pre nego što stignu na svoje odredište.

„Dok posmatramo ove pretnje, potreban nam je jeftin i efikasan način da ih neutrališemo. DEW sistemi nam daju ove opcije i postaće važniji za Vazduhoplovstvo kako napredujemo“, rekao je Abela.

Kada se koristi, DEW bi bio deo višeslojnog pristupa odbrani vazduhoplovne baze ili drugog cilja, jer bi bio deo sistema koji bi mogao da uključuje odbrambeno vazdušno presretanje [letelica koji napada neprijateljska vazdušna sredstva, itd.], rakete Patriot i više.

„Važno je da budući lideri razumeju čitav spektar sposobnosti koje možemo da primenimo kao deo integrisanog sistema vazdušne i protivraketne odbrane kako bi mogli najbolje da iskoriste ova sredstva u budućnosti“, rekao je Abela.

Početkom februara, američka vojska poslala je na Bliski istok četiri prototipa protivvazdušnih lasera ​​od 50 kilovata. Postavljeni su na oklopne transportere Stryker za testove u stvarnom svetu, koji uključuju ponašanje u prašnjavim uslovima, pisali smo tada.

lockheed martin ilustracija dew laser
lockheed martin ilustracija dew laser

Takođe, paletizovani visokoenergetski laser od 20 kilovata, ili P-HEL (proizvođač BlueHalo), raspoređen je ove godine van SAD. P-HEL laser je „trenutno raspoređen kao podrška misiji američke vojske“ na nepoznatoj lokaciji u inostranstvu, rekao je portparol Kancelarije za brze sposobnosti i kritične tehnologije američke vojske (RCCTO), koju je citirao Militari.com 24. aprila.

U aprilu 2022. BlueHalo je RCCTO-u isporučio svoj prvi zreli prototip P-HEL sistema. Raspoređen je van SAD gde je počeo sa operativnim radom u novembru 2022. Ranije ove 2024 godine, drugi P-HEL je isporučen i raspoređen u inostranstvu, navodi se u saopštenju za štampu (8. aprila) iz BlueHalo-a.

8 KOMENTARA

  1. To i jeste problem samo Rusi imaju mini reaktore,kao što su oni na burevestniku ili Posejdonu!Definitivno ovo i činjenica da zapad nema tehnologiju anizotropne homogenizacije zraka,čini ovo tek naučnom fantastikom!Što se Rusa tiče oni imaju šansu ako ulože dovoljno novca i koncentrišu napore i ljudstvo da ovaj tip oružja uvedu u naoružanje do 2025/6/7!

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave