NaslovnaNovostiNova pretnja za Ruse sa mora: Kijev prvi put upotrebio pomorske dronove...

Nova pretnja za Ruse sa mora: Kijev prvi put upotrebio pomorske dronove naoružane nenavođenim raketama [VIDEO]

Novi video-snimak iz Ukrajine pokazao je po prvi put rekordno raspoređivanje modernizovanih besposadnih čamaca opremljenih nenavođenim projektilima od strane Oružanih snaga Ukrajine.

Prema izveštajima, ukrajinska vojska je pokušala da izvrši udare na ruske vojne položaje u oblasti Kinburskog ražnja u oblasti Hersona. Ukrajinska vojska uz podršku zemalja NATO-a vredno radi na unapređenju svojih bespilotnih čamaca koji su već naneli značajnu štetu ruskoj Crnomorskoj floti.

Podsetimo, Ukrajina je realizovala i lansirala davno obećanu verziju besposadnog čamca sa protivvazdušnim raketnim odbrambenim sistemom.

Čamac, uništen pre nekoliko dana, bio je opremljen raketom R-73. Ova inovacija je bila sledeći korak u razvoju ukrajinskih bespilotnih sistema.

ukrajinski camci sa raketama r 73 nasukani na obali krima
ukrajinski camci sa raketama r 73 nasukani na obali krima

Međutim, pojavile su se nove pretnje za Ruse.

Nova verzija pomorskog drona – PVO

Bespilotni čamci sa lanserima PVO raketa postali su nova etapa u razvoju ukrajinskih odbrambenih tehnologija. Uništeni čamac je bio opremljen raketom R-73, poznatom po visokoj preciznosti i efikasnosti.

Ovo omogućava ukrajinskim snagama da koriste čamce za zaštitu vazdušnog prostora, posebno u obalnim oblastima gde tradicionalni sistemi protivvazdušne odbrane mogu biti manje efikasni.

Međutim, ovde govorimo o pokušaju napada na ruske avione i helikoptere, koji je već preduzet.

Razvoj površinskih i podvodnih bespilotnih sistema

Ukrajinci se tu ne zaustavljaju i nastavlja da razvijaju svoje bespilotne sisteme. Sledeća faza je bila stvaranje površinskog drona sa MLRS lanserima raketa.

Na snimcima koje su snimile ruske bespilotne letelice vide se ukrajinske pomorski dronovi čamci kako lansiraju nenavođene rakete na položaje ruskih oružanih snaga u oblasti Kinburnske kosine.

Ovo ukazuje na želju ukrajinske vojske da koristi bespilotne sisteme ne samo za odbrambene, već i za aktivne ofanzivne operacije.

Ovde postoji očigledan problem za Ruse. Pošto je lansirna daljina prilično velika, za suzbijanje takvih čamaca mogu se koristiti samo helikopteri, ali tu dolazimo do ukrajinskog trika: Sa takvim čamcima uvek dežura čamac sa raketama R-73, što stvara opasnost za rusku avijaciju.

Podvodna besposadna plovila – nova pretnja

Stručnjaci smatraju da Ukrajina aktivno radi na stvaranju podvodnih besposadnih vozila sa borbenim jedinicama. Ove mini podmornice mogu predstavljati mnogo ozbiljniju pretnju od pomorskih površinskih ili vazduhoplovnih dronova.

Podvodna besposadna vozila imaju sposobnost da neprimetno prodiru u zaštićena područja, što ih čini idealnim za lansiranje iznenadnih udara na mete visoke vrednosti.

Strateški značaj novih razvoja

Ukrajinski razvoj u oblasti bespilotnih sistema je od velikog strateškog značaja. Prvo, omogućavaju Kijevu da značajno proširi svoje obaveštajne i odbrambene sposobnosti.

Drugo, demonstriraju sposobnost ukrajinske vojske da se efikasno prilagodi novim uslovima ratovanja i da koristi savremene tehnologije za postizanje svojih ciljeva.

tlk 1000 i tlk 400 tlk 150
tlk 1000 i tlk 400 tlk 150

Razvoj ukrajinskih bespilotnih sistema predstavlja ozbiljnu zabrinutost za rusku stranu, i iako se u ogromnoj većini slučajeva takve pretnje mogu blagovremeno otkloniti, rizici ostaju veoma visoki, a izazovi sve teži za Moskvu.

Ukrajinske rakete raspoređene na bespilotnim čamcima nisu toliko moćne da bi nanele veliku štetu ruskoj vojsci raspoređenoj na obali.

Međutim, uzimajući u obzir nespremnost ruske vojne komande da zaštiti i izgradi neophodna utvrđenja na strateški važnim objektima, poput vojnih aerodroma na Krimu, masovni napad bespilotnih čamaca sa raketama mogao bi oštetiti skupe ili retke letelice, plovila ili bilo koje vojne objekte, ako ruske snage protivvazdušne odbrane zakažu.

2 KOMENTARA

  1. Još na početku Drugog Svjetskog rata,luke i brodovi na sidrištu su se štitili postavljenim čeličnim mrežama i podvodnim minama koje se aktiviraju na blizinu metala.Što su ove mini podmornice ili velika torpeda nešto različitija ili opasnija od klasičnih torpeda ili klasičnih mini podmornica sa posadom?

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave