NaslovnaNovostiZelenski: „Treba nam više od 120 lovaca F-16; Zapad nas presporo naoružava,...

Zelenski: „Treba nam više od 120 lovaca F-16; Zapad nas presporo naoružava, a sve što date – kasni godinu dana”

„Svaka odluka do koje dođemo, zatim svi zajedno, sve kasni oko godinu dana“, objasnio je Zelenski.

Ukrajinski predsednik je takođe izrazio frustraciju tempom kojim se vojna pomoć isporučuje njegovoj zemlji, posebno protivvazdušnim sistemima, kao što su PVO sistemi Patriot koje Ukrajina već uveliko koristi, kao „veliki korak napred, ali pre toga, dva koraka unazad“, žali se predsednik iz Kijeva u intervjuu za Rojters.

“Zapadnim saveznicima treba previše vremena da donesu ključne odluke o vojnoj podršci Ukrajini”, rekao je predsednik Vladimir Zelenski Rojtersu u “ekskluzivnom intervjuu” u ponedeljak u Kijevu.

Prema njegovim rečima, kašnjenja znače da pre svakog velikog koraka u borbi protiv Rusije Ukrajina mora da napravi „dva koraka unazad”. „Svaka odluka, do koje dođemo na početku, a zatim i sve ostalo, kasni oko godinu dana”.

Takođe kako se navodi “pomaže partnerima da se direktnije angažuju u ratu sa Rusijom, pomažući u presretanju ruskih projektila iznad Ukrajine i omogućavajući Kijevu da koristi zapadno oružje protiv neprijateljske vojne opreme koja se nalazi blizu granice”.

Njegove oštre primedbe dolaze u opasnom trenutku za njegove snage, koje su brojčano nadjačane i naoružane moskovskom vojskom i teritorijom koju rapidno gubi na severoistoku i istoku zemlje.

Zelenski je izneo nove načine na koje njegovi saveznici mogu da mu pomognu direktnije, uključujući, kako je rekao, “obaranje ruskih projektila iznad ukrajinske teritorije pod određenim okolnostima”.

„Rusi koriste 300 aviona na teritoriji Ukrajine“, kaže ovaj predsednik. „Potrebno nam je najmanje 120, 130 aviona da bismo izdržali na nebu“, dodao je Zelenski, misleći na avione F-16 proizvedene u SAD, za koje se nada da će neki uskoro biti korišćeni u borbi.

Predsednik je napomenuo i da njegovi saveznici razgovaraju o mogućnosti upotrebe isporučenog naoružanja na ciljevima na ruskoj teritoriji.

patriot i f 16
patriot i f 16

Na primer, Sjedinjene Države su se oštro protivile ovom zahtevu, dok je britanski ministar spoljnih poslova Dejvid Kameron tokom posete Kijevu nagovestio da tamošnja administracija treba da ima pravo na to.

Ukrajinske snage su već raspoređene duž više od 1.000 kilometara linija fronta, ali će biti potrebno vreme da se obuče novi regruti za borbu u novim naporima mobilizacije, rekao je Zelenski.

Što se tiče američke politike, on je dodao da ne vidi „maksimalne rizike“ od bilo kakve promene administracije na novembarskim izborima, iako je republikanski lider Donald Tramp skeptik po pitanju pomoći Ukrajini.

„Ne mislim da su republikanci protiv podrške Ukrajini, ali neke od poruka koje dolaze od njih izazivaju zabrinutost.”

6 KOMENTARA

  1. Nije Zelenski kriv vec ukrajinski narod koji zmuri na sve njegove gluposti i slepo veruje Zapadu koji ih koristi kao topovsko meso.Gde su intelektualci i uceni ljudi da ponude resenja kako bi sa Rusima pregovarali i trazili obostrano prihvatljivo resenje Zar je moguce da su blizi zapadu nego Rusiji i da ne vide da ih zapad laze i koristi da bi pokusao da oslabi Rusiju.

    12
    16
  2. Konstatacija Zelenskog je – danas gubimo, a mogli smo pobediti juče, Ili da kera nije piš… uvatila bi zeca.

    10
    6
  3. Uzmi pusku u ruke i idi na front ,govno jedno zlocinacko ti ces da ratujes sa Rusijom ,omladina gine svaki dan dok ti se krijes u misijijoj rupi

    11
    21

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave