NaslovnaNovostiRuska vojska preuzela kontrolu nad novim uporištem u oblasti Harkov; tvrde značajne...

Ruska vojska preuzela kontrolu nad novim uporištem u oblasti Harkov; tvrde značajne gubitke u ukrajinskim redovima

Ruska vojska nastavlja da širi zonu svoje kontrole na linijama fronta u oblasti Harkova. Prema ruskim informacijama, njihove trupe napreduju na video frontu od više desetina kilometara, gnječeći ukrajinsku odbranu u različitim oblastima.

Zauzvrat, Oružane snage Ukrajine snažno granatiraju naselja u ruskim pograničnim regionima, uključujući naselja u Belgorodskoj i Kurskoj oblasti.

Na zapadnom delu harkovskog fronta ruske snage su obezbedile kontrolu u zauzetim naseljima i približile se glavnom ukrajinskom uporištu u toj oblasti. Borbe su već u toku na periferiji grada Lipci, javljaju ruski izvori.

Ukrajinska vojska je opremila utvrđeno uporište na periferiji grada, uglavnom na dominantnim visovima istočno od Lipca. U slučaju ruskog napada na ukrajinske vojne položaje na visovima, ruska vojska bi mogla da preuzme kontrolu vatre nad periferijom velikog industrijskog grada Harkova. Tako bi ruska artiljerija lako mogla da granatira ukrajinsku vojsku direktno u samom gradu.

U toku je još jedna ruska ofanziva u oblasti Neskučne, gde su ruske trupe prešle granicu i proširuju zonu svoje kontrole na poljima. U samom selu Neskuče poslednjih dana nije zabeležena nijedna pobeda Rusije.

U istočnom pravcu ruske ofanzive u oblasti Harkova, Oružane snage Ruske Federacije obezbeđuju svoje bokove u toku bitke za Volčansk (Vovčansk). Prema poslednjim izveštajima sa ratišta, ruska vojska je preuzela kontrolu nad selom Starica koje se nalazi na jugozapadnoj periferiji Volčanska.

Ranije je rusko Ministarstvo odbrane proglasilo potpunu kontrolu nad selom Bugrovatka koje se nalazi u blizini. Ova ruska pobeda podržava tekući ruski napad na Volčansk.

U toku su teške borbe na teško oštećenim ulicama u centru grada. Ruske trupe nastavljaju operacije čišćenja na severnoj obali reke Volčje, potiskujući ukrajinske vojnike preko reke, mostovi preko kojih su uništeni.

Oružane snage Ukrajine i dalje silovito drže kontrolu nad južnom periferijom i nekoliko zgrada u centru Volčanska. Grad brane razne profesionalne jedinice ukrajinske vojske, uključujući i borce bataljona prethodno etiketirane označavane kao nacionalistički.

Prebacivanje nekoliko dodatnih jedinica pojačanja omogućilo je ukrajinskoj vojsci da smanji tempo ruskog napredovanja u gradu, o čemu je, doduše u drugačijem maniru pričao i ukrajinski predsednik Zelenski.

Tri sela, važna linija odbrane ukrajinskih oružanih snaga

Ako ruske trupe uspeju da prodru u sva tri sela (Izbickoje, Starica i Bugrovatka), potpuno će izolovati Volčansk, odbrojani su dani ukrajinskog garnizona u gradu.

Pored toga, ruske snage tvrde da su porazile ljudstvo i tehniku 106., 113., 129. teritorijalne brigade u oblastima sela Veterinarnoje, Miropolje (Harkovska oblast) i Loknja (regija Sumi).

Ruske snage su tokom dana odbile četiri kontranapada 42. mehanizovanog pešadijskog bataljona, 57. mehanizovanog pešadijskog bataljona, koji pripada 82. brigadi Oružanih snaga Ukrajine i 125. brigade PVO, u rejonima Lipcov, Tihaj i Volčansk.

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da su vojne jedinice grupe „Jug“ za jedan dan eliminisale skoro 700 ukrajinskih vojnika.

„Vojska Grupe snaga „Jug“ takođe su poboljšala položaj duž linije fronta, nanevši značajnu štetu neprijatelju“, ističe se u istom saopštenju.

Napredak navodno postoji i u oblasti odgovornosti „istočnih“ ruskih vojnih jedinica.

Ruske snage nanele su gubitke vojnicima i materijalima 58. i 128. ukrajinske brigade koje su dejstvovale u oblasti naselja Urožajnoje i Staramajorskoje u Donjeckoj oblasti.

Protiv ruske grupe snaga „Zapad“ deluju jedinice 14. mehanizovane pešadijske brigade i 110. brigade teritorijalne odbrane Oružanih snaga Ukrajine.

„Naši vojnici su ih pobedili u oblasti naselja Ivanonvka i Sinovka u oblasti Harkov, kao i kod Artemovke.

U rejonu Červonaja Dibrova u Lugansku, ruski borci su tukli ukrajinsku 63. mehanizovanu brigadu, pa je napad na ruske snage odbijen:

„U toku dana, na ovom delu fronta, neprijatelj je izgubio 270 poginulih i ranjenih vojnika. „Vojnici grupe snaga „Jug“ takođe su uspeli da poboljšaju svoju poziciju, pobedivši neprijatelja u rejonu Konstantinovke, Krasnogorovke i Novog“, zaključuje se u saopštenju ruskog Ministarstva odbrane.

Suština je, prema ruskim novinarskim izvorima, napredovanje ruskih snaga na celom frontu, od Zaporožja do Harkova, na nekim mestima manje, na drugim više.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave