NaslovnaNovostiZelenski: Imamo municiju, naše snage su stabilizovale situaciju u Harkovu – Putin:...

Zelenski: Imamo municiju, naše snage su stabilizovale situaciju u Harkovu – Putin: Sve ide po planu

Ruske snage u oblasti Harkov napreduju po planu, rekao je ruski lider Vladimir Putin. On se, međutim, još ne kladi na osvajanje drugog po veličini ukrajinskog grada, Harkova, javlja Rojters pozivajući se na ruske agencije TASS i RIA Novosti.

Putin, koji je završio svoju dvodnevnu posetu Kini, takođe je rekao da će pratiti razvoj događaja na mirovnoj konferenciji u Ukrajini u Švajcarskoj u junu. Međutim on je uveren da konferencija ima za svrhu da se postavi ultimatum Rusiji, piše Rojters. Moskva neće biti na samitu koji će “tražiti izlaz iz rata”.

Ruski lider je takođe rekao da je sa svojim kineskim kolegom Si Đinpingom razgovarao o pozivu francuskog predsednika Emanuela Makrona na prekid vatre u oružanim sukobima širom sveta na vreme za Letnje olimpijske igre u Parizu, prenose agencije. Nije rekao da li će Moskva poslušati.

Putin je okrivio Kijev za trenutnu ofanzivu Rusije u oblasti Harkova. Prema njegovim rečima, Rusiji je potrebna tampon zona za sopstvenu bezbednost zbog ukrajinskih napada i upada na rusku oblast Belgorod, koja se nalazi u blizini granice.

Ruski predsednik je na konferenciji za novinare ponovio i tvrdnju da Rusija nikada nije odolela pregovorima. Na kraju, ali ne i najmanje važno, pomenuo je da Moskva pokušava da shvati kome može da veruje u vezi sa sukobom u Ukrajini.

Ukrajinci stabilizovali situaciju u Harkovskoj oblasti, tvrdi Zelenski

Prema njegovim tvrdnjama, “Rusi su posle probijanja ukrajinske linije uspeli da napreduju maksimalno 10 kilometara”.

„Glavna stvar danas je da su naše odbrambene snage stabilizovale situaciju“, rekao je Zelenski posle sastanka sa vrhovnim komandantom Oružanih snaga Ukrajine Aleksandrom Sirskim i drugim komandantima snaga.

„Najdublja tačka njihovog napredovanja je 10 kilometara od granica ukrajinske teritorije. Ne napreduje se uopšte, a frontovi koje drže neki od neprijateljskih pukova uopšte nisu napredovali”, reče Zelenski.

“Pored toga, prvi put tokom rata nijedna brigada se ne žali na nedostatak artiljerijskih granata”, ističe predsednik takođe tokom sastanka sa novinarima, piše ukrajinsko glasilo Liga.

„I pre češke inicijative imamo napredak. Prvi put tokom rata nijedna brigada se nije bunila da nema artiljerijskih granata. I to se dešava poslednja dva meseca“, rekao je predsednik Ukrajine.

Zelenski je najavio i inicijativu kroz koju će zapadni pokrovitelji Ukrajini obezbediti sredstva za proizvodnju bespilotnih letelica i opreme za elektronsko ratovanje.

Podsećamo, u februaru je češki predsednik Petr Pavel saopštio da je pronašao pola miliona 155-milimetarske i 300.000 municije od 122 milimetra.

Kasnije je Petr Pavel izjavio da je Češka za Ukrajinu pronašla preko 1.000.000 komada municije. Oružane snage će u junu dobiti prvu seriju granata iz češke inicijative. Češki premijer Petr Fiala rekao je da će inicijativa premašiti početna očekivanja, a da bi Ukrajina mogla da primi oko 1,5 miliona projektila ove godine samo kroz ovaj mehanizam.

I Putin i Zelenski izrazili sumnju u Makronovo predloženo „olimpijsko primirje“

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski i ruski predsednik Vladimir Putin izrazili su rezerve u pogledu predloženog prekida vatre u Ukrajini tokom Olimpijskih igara u Parizu ovog leta.

Predlog, koji je prvi izneo francuski predsednik Emanuel Makron, a kasnije o kome je raspravljao kineski predsednik Si Đinping, ima za cilj da zaustavi neprijateljstva tokom Olimpijade.

Zelenski je danas za onlajn novinski sajt Ukrajinska pravda rekao da mu detalji inicijative nisu jasni. On je ukazao na opasnosti da Rusija eventualno iskoristi primirje kako bi potom vojnu opremu približila Ukrajini.

Zelenski je postavio pitanje „ko će obezbediti da njihove snage ne napreduju ka nama tokom primirja?“ „Tako da ne razumem detalje. Za sada mi to zvuči kao neodrživa priča.”

Putin je, vraćajući se iz zvanične posete Kini, priznao da mu je Si Đinping preneo predlog za primirje, ali nije ulazio u detalje.

Međutim on je kritikovao Zapad što je zahtevao od Rusije da se pridržava olimpijskog primirja, dok je ruskim sportistima zabranio učešće na Olimpijadi.

Moskva je ranije izrazila sumnju u takvu inicijativu, jer bi Ukrajina mogla da iskoristi ovaj period Olimpijskih igara da dodatno opremi svoje oružane snage i pregrupiše se za rat.

Posle ovog predloga Makrona, portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da iz Pariza nema konkretnih predloga kako dalje.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave