NaslovnaNovostiRusi objavili snimak uništavanja sve opasnijih pomorksih kamikaza dronova, od nedavno naoružanim...

Rusi objavili snimak uništavanja sve opasnijih pomorksih kamikaza dronova, od nedavno naoružanim raketama R-73

Ministarstvo odbrane Rusije objavilo je snimak uništavanja ukrajinskih pomorskih dronova koje su izvršile posade ruskih patrolnih čamaca i helikoptera.

Video materijali imaju za cilj da pokažu, kako navode “visoku efikasnost i koordinaciju dejstava ruskog vojnog osoblja u odbijanju napada u Crnom moru”.

Video snimak pokazuje kako ruski helikopteri i patrolni čamci precizno gađaju pomorske dronove, sprečavajući njihovu moguću upotrebu za napad na ruske ciljeve. Operacija uništavanja bespilotnih letelica izvedena je u uslovima visoke gotovosti, gde ruski izvori vesti ukazuju na visok nivo borbene obučenosti i koordinacije snaga.

Ovi dronovi pripadali su jedinici Grupe-13 Glavne obaveštajne uprave Ministarstva odbrane Ukrajine (GUR) i uništeni su u vodama u blizini sada ruskog Krima.

Treba napomenuti da su ukrajinske trupe u proteklih nekoliko dana više puta pokušavale da koristi pomorske dronove, međutim za razliku od ranijih napada, ovoga puta nisu bili uspešni.

Ukrajinski čamci sa raketama R-73 nasukani na obali Krima

Od nedavno smo saznali da su ukrajinske trupe počele da opremaju pomorske dronove raketama vazduh-vazduh kratkog dometa R-73 sa infracrvenim sistemom za navođenje. Ove rakete imaju domet od 20 do 40 kilometara, u zavisnosti od modifikacije.

Posebnost ovih raketa je u tome što im nisu potrebni nišanski sistemi i lokatori – cilj hvata sama raketa.

ukrajinski camci sa raketama r 73 nasukani na obali krima
ukrajinski camci sa raketama r 73 nasukani na obali krima

Dva takva bespilotna plovila su izgubila kontrolu i nasukana su na obalu Krima i sada prvi put vidimo izbliza te dronove. Incident je izazvao zabrinutost među ruskim vojnim stručnjacima koji primećuju povećanu pretnju od takvih modifikacija.

Stručnjaci napominju da opremanje pomorskih dronova raketama vazduh-vazduh predstavlja ozbiljnu pretnju za rusku avijaciju i pomorska plovila.

Iz prethodnih izjava ukrajinskog vojnog vrha saznali smo o modernizaciji pomorskih dronova za obavljanje različitih borbenih zadataka – od napada na kopnene i površinske ciljeve do protivvazdušne odbrane.

Kako bi prevazišli problem koji im predstavljaju ruski helikopteri, Ukrajinci su odlučili da svoje poznate čamce Magura opreme sopstvenim sistemima za samoodbranu.

Ukrajinski bespilotni čamci-samoubice MAGURA V5, su u cilju suprotstavljanja ruskim helikopterima od nedavno opremljeni sa po dve rakete iz sovjetskog perioda vazduh-vazduh kratkog dometa Vimpel R-73 (AA-11 Archer) sa infracrvenim sistemom samonavođenja.

aa 11 archer vympel r 73 3d model obj 3ds fbx c4d lwo lw lws mtl
vympel r 73 3d model

R-73 je razvijena za borbu protiv vazdušnih ciljeva a može poslužiti i za protivraketnu odbranu svog nosioca. Raketa ima elerone, destabilizatore i aerodinamičke senzore ugla.

Opremljena je jednostepenim motorom na čvrsto gorivo sa spojlerima i gasnodinamičkim sistemom upravljanja (GDC), koji omogućava raketi da izvodi energične manevre.

Raketa nosi pasivnu infracrvenu glavu za navođenje (GOS) sa hlađenjem. Pre lansiranja, raketa dobija informacije o željenom cilju. Do sada, kao lanser je uglavnom služio P-72 (APU-73-1). Karaktristike osnovnog tipa rakete su:

  • Visina gađanja cilja od 0,005—20 km
  • Početna masa: RMD-1: 105 kg; RMD-2: 110 kg
  • Masa bojeve glave: 8 kg
  • Upaljači: R-73: radio upaljač; R-73L: optički laser; RVV-MD: radio upaljač; RVV-MDL: optički laser
  • Uglovi ciljanja: RMD-1: ±45°; RMD-2 (R-73M): ±60°
  • Maksimalna ciljna brzina: 2500 km/h
  • Raspon lansiranja:
  • do prednje hemisfere, maksimalno: RMD-1: 20 km; RMD-2: 40 km
  • do zadnje hemisfere, minimum: 0,3 km
  • Dimenzije: dužina: 2900 mm; prečnik: 170 mm; raspon repa: 510 mm

Predsednik ukrajinskog Državnog akcionarskog holdinga Artem, Vladimir Zimin, još u martu 2021 je najavio da će kompanija uskoro početi remont i modernizaciju vođenih raketa vazduh-vazduh R-73.

On je potvrdio mogućnost modernizacije raketa u Ukrajini postavljanjem novih bojevih glava za navođenje MK-80, usavršenih MK-80 i modernizovanih bojevih glava MK-2200.

ukrajinci opremaju camce samoubice magura raketama zemlja vazduh za odbranu od ruskih helikoptera 1

Trenutno kao što vidimo, ruski helikopteri ostaju najefikasnije sredstvo za borbu protiv čamaca dronova koje koriste ukrajinski vojnici. Dok u najnovijem napadu nije poznato kako su čamci završili nasukani na obali, prethodni dronovi otkriveni u blizini obale ruskog poluostrva uništeni su mitraljeskom vatrom iz helikoptera Ka-29.

Međutim, upotreba novog tipa naoružanja od strane Kijeva ukazuje na to da Ukrajina pokušava da se brzo prilagodi postojećoj realnosti, u kojoj vodama Crnog mora stalno patroliraju ruski helikopteri.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave