NaslovnaNovostiKijev zatražio od Vašingtona da pomogne u identifikaciji ciljeva u Rusiji koje...

Kijev zatražio od Vašingtona da pomogne u identifikaciji ciljeva u Rusiji koje bi Ukrajna mogla da gađa

Ukrajina traži od SAD da pomognu u identifikaciji ciljeva na ruskoj teritoriji koje bi Ukrajina mogla da pogodi sopstvenim oružjem, piše Volstrit Žurnal u petak, 17. maja, pozivajući se na američke zvaničnike.

Ukrajinci su tražili pomoć da udare Rusiju. Nije se radilo o sistemima naoružanja, već o dodatnoj pomoći u udaru na Ruse“, rekao je general vazduhoplovstva Čarls Braun.

Reč je o udarima ukrajinskim oružjem, ali Ukrajina takođe traži od Sjedinjenih Država da ukinu ograničenja upotrebe američkog oružja, piše Volstrit Žurnal. Prema američkom izdanju, SAD analiziraju zahtev Kijeva.

SAD mogu pomoći informacijama

Razlog za ovaj zahtev bio je napad Rusa na Harkovsku oblast i njihova nedavna teritorijalna osvajanja. Ruski napadi u maju primorali su Ukrajinu da upotrebi trupe iz drugih delova zemlje – to je stvorilo dodatno opterećenje za ukrajinsku vojsku, koja je već bila prinuđena da dugo čeka na vojnu pomoć Sjedinjenih Država.

Američka navodna zabrana upotrebe američkog oružja za napade na rusku teritoriju i odbijanje da se obezbede obaveštajni podaci o takvim udarima, ograničili su sposobnost Oružanih snaga Ukrajine da napadnu ruske koncentracije na ruskoj strani granice.

Ako američka administracija prihvati zahtev Ukrajine, to bi moglo značiti značajan pomak u politici SAD, koja podržava Ukrajinu dok navodno pokušava da izbegne eskalaciju rata.

Upotreba zapadnog naoružanja na teritoriji Ruske Federacije

Informacija dolazi manje od dva dana nakon što je Pentagon odgovorio da li je promenio stav o ukrajinskoj upotrebi naoružanja iz SAD na teritoriji Ruske Federacije.

oboreni storm shadow
oboreni storm shadow

“Ne podstičemo i ne dozvoljavamo upotrebu američkog oružja za udare na teritoriji Ruske Federacije”, saopštila je i Bela kuća. “To je politika koja je ostala nepromenjena”, rekao je portparol Bele kuće Džon Kirbi.

Pre neki dan je Mond, analizirajući izjave američkog državnog sekretara Entonija Blinkena tokom njegove posete Kijevu, napisao da je Ukrajina verovatno dobila dozvolu SAD da koristi američko oružje za udare po ruskoj teritoriji.

Sa druge strane, britanski ministar spoljnih poslova Dejvid Kameron je 3. maja obećao Ukrajini godišnju vojnu pomoć od 3,74 milijarde dolara „koliko god bude potrebno“. On je dodao da se London ne protivi upotrebi oružja za napad na Rusiju.

Mond smatra Kameronove i Blinkenove izjave „znakom namerne promene stava Zapada“ po tom pitanju. Podsetimo, NATO izviđačke letelice odavno već obeležavaju ciljeve pred ukrajinske udare po Krimu.

FP: Akcije SAD u Ukrajini su sve kontradiktornije

Na nesreću zapadnih saveznika, problemi Ukrajine prevazilaze samo obezbeđivanje resursa. Nedavna borba oko paketa pomoći dolazi do srži strateškog paradoksa koji muči ukrajinsku strategiju predsednika Džoa Bajdena, opisuje časopis Foreign Policy.

S jedne strane, Bajden je obećao da se „naša posvećenost Ukrajini neće pokolebati“ i da će podrška SAD biti „koliko god bude potrebno“. Istovremeno, administracija u Vašingtonu je stalno zabrinuta zbog eskalacije i mogućnosti direktne konfrontacije sa Rusijom koja ima nuklearno oružje.

Nezavisno ocenjeni, oba cilja su za svaku pohvalu, ali zajedno, ovi ciljevi i akcije su sve više u suprotnosti jedni sa drugima. Bajdenovo balansiranje će na kraju postati neodrživo.

Sa druge strane jednačine, strateški položaj Ukrajine postaje sve opasniji i bliži. Zbog nestašice oružja i municije, Ukrajina je bila prinuđena da se odrekne terena na frontu, dok je Rusija ostvarila najveći uspeh od jula 2022. i veruje se da se tek sprema za letnju ofanzivu.

atacms 1
atacms

U međuvremenu, Ukrajina krvari. Iako se procene uveliko razlikuju, sve one navode broj ubijenih Ukrajinaca u desetinama hiljada. Ove brojke su posebno značajne s obzirom na manji broj stanovnika Ukrajine u poređenju sa Rusijom. U stvari, Ukrajina je nedavno morala da snizi starosnu granicu za regrutaciju sa 27 na 25 godina kako bi popunila svoje redove.

Situacija izaziva rastući talas sumornih procena visokih bezbednosnih zvaničnika. Unutrašnje procene Bele kuće bile su još mračnije. Čak je i obično optimistični ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski predvideo da će Ukrajina „izgubiti rat“ bez dodatne američke podrške. Zahvaljujući ovoj pomoći, Ukrajina ima šansu za borbu zaključak je ovog izdanja.

IzvorWSJ

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave