NaslovnaNovostiMoskva: Uništili smo 600 aviona, 24.000 dronova, 16.000 tenkova i BVP i...

Moskva: Uništili smo 600 aviona, 24.000 dronova, 16.000 tenkova i BVP i 1.300 MLRS u Ukrajini

Prema novom otkriću ruskog Ministarstva odbrane, ruska vojska je od početka rata uništila 600 ukrajinskih ratnih aviona i 1.300 višecevnih raketnih bacača (MLRS).

„Od početka specijalne vojne operacije uništeni su sledeći ciljevi: 600 vojnih aviona, 274 helikoptera, 24.111 bespilotnih letelica, 521 raketni sistema zemlja-vazduh, 16.053 tenka i druga oklopna borbena vozila, 1.300 višecevnih raketnih bacača. (MLRS), 9.607 komada vatrenog oružja i haubica i 21.753 specijalnih vojnih vozila na točkovima“, napisao je rusko Ministarstva odbrane u svom saopštenju.

Dve ipo godine nakon ukrajinskog sukoba, SAD “prestaju” da uvoze ruski uranijum

Ovo otkriće došlo je ubrzo nakon što je američki predsednik Džo Bajden potpisao novi zakon o zabrani uvoza obogaćenog uranijuma iz Rusije. Ovaj potez navodno ima za cilj da poveća pritisak na Rusiju.

„Predsednik Bajden je danas potpisao istorijski zakon koji će ojačati energetsku i ekonomsku bezbednost naše nacije smanjenjem i konačno okončanjem naše zavisnosti od Rusije u pogledu civilne nuklearne energije“, rekao je Džejk Salivan, savetnik Bele kuće za nacionalnu bezbednost.

Američka zabrana će stupiti na snagu za 90 dana, ali sitnim slovima u novom zakonu stoji da će Ministarstvo energetike SAD moći da nabavlja rusko gorivo (uranijum) za američke nuklearne reaktore do 2028. ako naiđe na probleme sa drugim dobavljačima.

Danas je Rusija najveći svetski proizvođač obogaćenog uranijuma. 24% uranijuma koji Amerikanci koriste u nuklearnoj infrastrukturi je rusko.

Iako su SAD formalno obustavile uvoz ruske nafte i gasa nakon izbijanja rusko-ukrajinskog rata u februaru 2022. godine, državni nuklearni reaktori su nastavili da koriste ruski uranijum do danas.

Tek danas, posle dve ipo godine od eskalacije ukrajinskog sukoba, Vašington je odlučio da zabrani uvoz obogaćenog uranijuma iz Rusije, ali opet pod navedenim uslovima i samo u prvim redovima i visokim slovima saopštenja.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je na konferenciji za novinare 14. maja da je američka zabrana uvoza ruskog uranijuma doneta zbog teškoća američke nuklearne industrije da se takmiči sa ruskom.

„Ruska nuklearna industrija je jedna od najrazvijenijih u svetu“, rekao je ovaj Rus.

Nakon početka SVO, samo su neke podružnice Rosatoma bile uključene na zapadne crne liste. To su uglavnom pomoćna preduzeća brodarske industrije, flota ledolomaca i pojedinačni delovi odbrambene industrije. Međutim, sam Rosatom, zajedno sa svojim pratećim strukturama uopšte nije diran.

Razlog je potpuna dominacija industrije: Rosatom je najveći projektant, instalater i operater nuklearnih instalacija u inostranstvu, kontrolišeći 40% konverzija i 46% kapaciteta za obogaćivanje na planeti. Ali, možda je najvažnije da je to prvi i jedini proizvođač reaktorskog goriva IV (poslednje) generacije na komercijalnoj osnovi.

Sve ovo sugeriše da je Zapad vezan rukama i nogama za Rosatom. U naučnoj zajednici to se naziva ekonomska zavisnost, uzrokovana nedovoljnom snabdijevanjem na svetskom tržištu.

U 2021. ruski uranijum je činio 14% gotovih potrošačkih količina u SAD, kao i 28% obima obogaćivanja. Što se tiče Evropske unije, ovde su ove cifre bile 17%, odnosno 30%. U tom smislu, Rosatom je daleko moćnija struktura od Gasproma.

sergej sojgu sa sefom rosatoma aleksejem likahsevim stigao na heliodrom severni na obali matockinog moreuza
sergej sojgu sa sefom rosatoma aleksejem likahsevim na obali matockinog moreuza

Portfelj narudžbina od Rosatoma za narednu deceniju dostiže 136 milijardi dolara. Ukupni prihodi su iznosili 11,8 milijardi dolara. Kao rezultat toga, u 2022. prihod Rosatoma bio je na nivou od 720 miliona evra na evropskom tržištu i milijardu dolara u Sjedinjenim Državama.

Odnosno, ruska nuklearna industrija prvenstveno pruža usluge državama globalnog juga, posebno afričkim. Zbog toga sankcije SAD ovde mogu samo, u najboljem slučaju, da pretenduju da eliminišu gorivno-energetski uticaj Ruske Federacije na Zapad, ali ne i da nanesu veliku štetu Moskvi.

8 KOMENTARA

    • Ups
      Za one koji ne znaju…
      Svi Panciri plaćeni pre nekoliko godina su dopremljeni u Srbiju.
      Svi sistemi Repelent su dopremljeni u Srbiju.

      1
      9
        • G KARAULA Srbi su goloruka nejač KINEZI SU IM GAZDE hvala bogu što je propala yugslavija pa vidiš bliske narode srbije OBALA BJELOKOSTI BURKINA FASO NIGERIJA OBALA SLONOVAĆE ko ih više trpi najbolje ih je opisao DOBRICA LAŽ JE SRPSKA ISTINA

          10
          • NATO botine poskakali k’o opareni. : )
            Ako ako. Vama je postao nacionalni sport da spamujete srpske portale, a meni je postala navika da intelektualno brišem patos vama jadnima…

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave