NaslovnaNovostiRuski avioni na frontu koriste rakete H-38 dometa od samo 40 km,...

Ruski avioni na frontu koriste rakete H-38 dometa od samo 40 km, znak da je ukrajinska PVO u lošem stanju

Američki portal Drive, u delu specijalizovanom za ratna dešavanja TWZ, nedavno je skrenuo pažnju na prilično veliku učestalost ruskih izveštaja o upotrebi rakete H-38 za udare na prvoj liniji fronta.

Rusko vazduhoplovstvo bi koristilo rakete H-38 posebno za oštećenje ukrajinskih linija komunikacije, a mete za ovo oružje otkrivale bi i gađale ruske izviđačke bespilotne letelice Orlan-10.

Ukrajinsko izdanje Difens ekspres sa svoje strane ističe da rakete H-38 kratkog dometa, od samo 40 kilometara, mogu da se koriste samo u oblastima blizu linije fronta koje nisu pravilno pokrivene ukrajinskom protivvazdušnom odbranom.

Shodno tome, ako je ruska avijacija intenzivirala upotrebu raketa ovog tipa, to znači da se oseća samouvereno da letelicama priđe liniji fronta.

Ukrajinski izvori naglašavaju značaj da protivvazdušnu odbranu ukrajinskih trupa na frontu treba hitno ojačati srednjim snagama sistema dometa koji mogu da pogode lansirni ruski avion.

Kakva je to raketa H-38?

H-38/H-38M (engleski: Kh-38, ruski: Х-38) je porodica raketa vazduh-zemlja namenjena da nasledi porodice raketa H-25 i H-29. Ruska raketa H-38 veoma moćno oružje. Njena maksimalna brzina je 2,2 Maha.

Rusko vazduhoplovstvo je 2022. godine počelo da koristi vođene rakete H-38, a od 2023. godine i laserski vođene H-38ML.

O preciznom pogodtku ruske rakete H-38ML ispaljene iz Su-34 na most u pravcu Kuzemovskog još septembra 2023. godine smo kada se i dogodio pisali, a udar možete videti na videu ispod.

Dakle, rakete ovog tipa nisu od nedavno u upotrebi, međutim, vrlo je verovatno da se trenutno koriste češće nego ranije tokom rusko-ukrajinskog sukoba.

Raketa H-38ML je poznata po svojoj visokoj preciznosti i karakteristikama ubojitosti. Ovo je moderno oružje dizajnirano posebno za uništavanje različitih kopnenih ciljeva, uključujući neprijateljske infrastrukturne objekte.

Glavne karakteristike ovog oružja su domet od 40 km i lansirna masa od 520 kilograma od čega je bojeva glava 250 kilograma.

Raketa H-38 ušla je u opremu ruske avijacije 2012. godine, namenjena je za opremanje borbenih aviona pete generacije, ali i nekih četvrte generacije. Mogu se lansirati iz aviona Su-57, Su-34, Su-25SM3, Su-35, a moguće čak i iz helikoptera Ka-52K.

Zašto je njihova upotreba toliko važna?

Kombinacija visoke preciznosti pogađanja, vođenog laserom, kratkog vremena ekspozicije (pogađa metu za manje od jednog minuta nakon lansiranja, na maksimalnoj udaljenosti od 40 km) i relativno velike količine eksploziva (250 kg) čine projektil H-38 veoma smrtonosan i verovatno sa većim odnosom cene i koristi od kliznih bombi, s obzirom da je precizniji.

Kako navodi američki Drive, pozivajući se na ruske izveštaje, rakete H-38, osim što pogađaju ukrajinske linije komunikacije, koriste se i kao neka vrsta “dopuna” vođenim vazdušnim bombama sa UMPK koje su sada glavno i ubedljivo najisplativije sredstvo napada za rusku taktičku avijaciju.

Naravno, što se razorne moći tiče raketa H-38 može zameniti samo najslabije vazdušne bombe snage do 250kg.

Rusija koristi i najnoviju raketu na bazi H-38

Fotografije olupine rakete Grom su se prvi put pojavile na mreži 12. marta 2023. Raketa Grom je hibrid rakete i klizne bombe zasnovane na H-38 projektilu.

KTRV je razvio dve verzije Grom-a. Prva verzija, taktička krstareća raketa Grom-E1, zadržava raketni motor i dodaje set krila za postizanje dometa do 120 kilometara, tri puta više od originalnog Kh-38M.

Varijante Grom su prvi put predstavljene na Međunarodnom sajmu avijacije i svemira (MAKS) 2015. godine. Prikazane su i rakete Grom-E1 sa težinom bojeve glave do 315 kg i mlaznim motorom i rakete Grom-E2 sa dodatnom težinom bojeve glave od 165 kg, ograničenog dometa na 65 km i bez mlaznog motora.

Prema dostupnim podacima, ruski vojno-industrijski kompleks može da proizvede nekoliko projektila H-38 za mesec dana (4 rakete u februaru). Možda bi bilo logično da se poveća proizvodnja rakete H-38 umesto rakete Grom-E1.

Ruski stručnjak za vojnu avijaciju i američki novinar Pjotr Butovski napominje da je, prema rečima direktora JSC KTRV, „koristeći okvir projektila H-38, kompanija dodala iskačuća krila i delimično promenila dizajn”.

grom 1 u hersonu
grom 1 u hersonu

Postoji mogućnost da je raketa Grom-E1 zapravo zasnovana na telu bombe OFAB-500U, a raketa Grom-E2 je zasnovana na telu bombe KAB-500OD.

Obe verzije koriste inercijalni navigacioni sistem i mogu biti opremljene dodatnim GLONASS prijemnikom. Za terminalno navođenje, može se instalirati poluaktivni laser, aktivno radarsko navođenje ili infracrveni tragač za snimanje kako bi se postigla preciznost.

Grom se može koristiti iz svih tipova ruskih borbenih aviona, uključujući borbene bombardere Su-34 i višenamenske lovce Su-35.

IzvorDrive

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave