NaslovnaNovostiRuske Vazdušno-kosmičke snage počele da koriste „Grom“ vođenu municiju protiv kijevskih snaga...

Ruske Vazdušno-kosmičke snage počele da koriste „Grom“ vođenu municiju protiv kijevskih snaga [VIDEO]

Ruske vazdušno-kosmičke snage (VKS) počele su da koriste novi tip precizno navođene municije protiv kijevskih snaga.

Ukrajinski izvori su 12. marta podelili snimak koji pokazuje ostatke municije, poznate kao Grom, na nepoznatoj lokaciji. Grom je derivat rakete vazduh-zemlja Kh-38M, koju je razvila ruska korporacija za taktičke rakete (KTRV).

KTRV je razvio dve verzije Grom-a. Prva verzija, taktička krstareća raketa Grom-1, zadržava raketni motor i dodaje set krila za postizanje dometa do 120 kilometara, tri puta više od originalnog Kh-38M. Ovaj Grom-1 poseduje bojevu glavu od 250 kg bazne rakete.

Druga verzija, klizna bomba Grom-2, dodaje set krila, održava originalnu bojevu glavu od 250 kg i zamenjuje raketni motor sekundarnom bojevom glavom koja teži 165 kg. Grom-2 ima domet do 50 kilometara.

Obe verzije koriste inercijalni navigacioni sistem i mogu biti opremljene dodatnim GLONASS prijemnikom. Za terminalno navođenje, može se instalirati poluaktivni laser, aktivno radarsko navođenje ili infracrveni tragač za snimanje kako bi se postigla preciznost.

Grom se može koristiti iz svih tipova ruskih borbenih aviona, uključujući borbene bombardere Su-34 i višenamenske lovce Su-35.

Veliki domet, savremeni sistem navođenja i prilično teška bojeva glava Grom-a omogućiće avionima VKS da gađaju vredne ukrajinske ciljeve, kao što su utvrđeni položaji, sistemi PVO i skupovi ljudstva i opreme, sa bezbedne udaljenosti a visokom preciznošću.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave