NaslovnaNovostiPrvi pokušaj ubistva evropskog lidera od atentata na Zorana Đinđića: Slovački premijer...

Prvi pokušaj ubistva evropskog lidera od atentata na Zorana Đinđića: Slovački premijer uspešno operisan; Oglasio se 71-godišnji napadač

Šokantan je pokušaj ubistva na premijera Slovačke Roberta Fica, u koga je u sredu 15.05.2024. godine, ispaljeno 5 hitaca iz neposredne blizine od strane 71-godišnjeg Juraja Cintule.

Naoružani napadač je ispalio municiju iz neposredne blizine, a gospodin Fico je pogođen u stomak i ruku.

Pokušaj ubistva slovačkog premijera Roberta Fica, koji je zaledio međunarodnu zajednicu, a lideri iz celog političkog spektra ga nazivaju “napadom na demokratiju”, prvi je pokušaj ubistva jednog evropskog lidera od 2003. godine, kada je ubijen premijer Srbije, Zoran Đinđić.

Snimci trenutka napada su šokantni:

Napad na slovačkog premijera postavlja pitanja ne samo za njegovu zemlju već i za Evropsku uniju, sa kojom je Slovačka imala nesuglasice pod Ficovim vođstvom, prenosi i američki Blumberg.

Fitso je van životne opasnosti

Život slovačkog premijera Roberta Fica više nije u opasnosti, rekao je zamenik premijera Tomaš Taraba za Bi-Bi-Si u sredu uveče.

On je rekao da je “šokiran” pokušajem atentata na premijera, koji je hitno prebačen u bolnicu u Banskoj Bistrici i podvrgnut dugotrajnoj operaciji, od preko tri sata.

„Na sreću, koliko ja znam, operacija je prošla dobro. Procenjujem da će na kraju preživeti… trenutno nije životno ugrožen“, naglasio je on.

Nešto kasnije (u četvrtak rano ujutru) slovački mediji javili su da je premijer došao svesti posle dugočasovne operacije. Ni televizijska mreža TA3 ni digitalno izdanje lista Dennik nisu dali više detalja o stanju 59-godišnjeg nacionalo opredeljenog političara levog centra.

Juraj Cintula: Nisam se slagao sa politikom vlade

U međuvremenu, u rukama vlasti je 71-godišnji počinilac, za kojeg se navodi da je aktivan u politici, ali i prisutan u pisanju zbirki poezije.

Navodni počinilac je uhapšen i priveden u policiju. Čini se da je Cintula vikao prema Ficu dok je premijer razgovarao sa svojim pristalicama i kada mu je prišao, pucao je u njega.

Na snimku objavljenom na društvenim mrežama, navodni napadač je na pitanje o motivu napada odgovorio da se ne slaže sa politikom vlade.

Fico je prolazio kroz masu nakon sastanka vlade u centralnom slovačkom gradu Hadlovi kada su svedoci čuli četiri pucnja i videli kako premijer pada na zemlju. Vlada je objavila saopštenje u kojem se navodi da je Robert Fico u kritičnom stanju u obližnjoj bolnici u Banskoj Bistrici.

Slovački parlament u Bratislavi prekinuo je zasedanje pošto su lideri iz celog političkog spektra osudili napad, prvi takve vrste u istoriji ove zemlje od raspada Čehoslovačke.

Prema pisanju međunarodnih medija, 71-godišnjak je jedan od osnivača književnog kluba DUHA 2005. Od 2008. do 2016. bio je predsednik kluba i napisao tri zbirke poezije (Sen rebela, Diptih, Osi). Objavio je i roman “Poruka žrtvovanja” . Od 2015. član je Društva slovačkih pisaca. Prema informacijama, 2016. godine radio je kao vozač i čuvar u tržnom centru u Levicama, u svom rodnom gradu.

Naime, prema istim informacijama, oružje je posedovao legalno, a prethodno je radio za privatnu firmu za obezbeđenje.

„Svet je pun nasilja i oružja. Čini se da ljudi polude“, navodno je rekao u videu pre osam godina. „Imigranti hrle u Evropu, svuda ima mržnje i ekstremizma. Ali najgore je što vlade evropskih država nemaju alternativu ovoj zbrci“.

Takođe je rekao da su osnovali Pokret protiv nasilja u Levicama. „Svaka normalna osoba odbacuje nasilje“, rekao je on. „Naš cilj je da ujedinimo ljude, održimo mir i vratimo demokratiju. Veoma je teško jer niko više nikome ne veruje. Svet je pun haosa i mržnje“.

Šta kaže opozicija

Pokušaj atentata dolazi u vreme sve veće polarizacije na političkoj sceni Slovačke, a protivnici optužuju Fica da pokušava da stvori “mafijašku državu”. Njegovi saveznici optužuju opoziciju i lokalne medije za lomljenje nacije.

U znak napete atmosfere u zemlji, neki od Ficovih saveznika su posle pokušaja atentata rekli da su njegovi politički protivnici i “liberalni” mediji imali krv na rukama.

Od povratka na vlast, Fico se pridružio mađarskom premijeru Viktoru Orbanu u pozivu da EU ukine sankcije uvedene Rusiji nakon eskalacije sukoba u Ukrajini.

Činjenica je da opstruirao glavne tokove EU i NATO kao i njihove saveznike kritikujući vojnu alijansu i rekavši da namerava da normalizuje veze sa Moskvom. Orban je u postu na X osudio pucanje na Fica kao “gnusan napad na mog prijatelja”. Pojedini lideri EU su takođe požurili da izraze solidarnost sa Ficom i slovačkim narodom nakon incidenta.

Fico je podneo ostavku 2018. usred masovnih protesta zbog smrti novinara koji je istraživao slučajeve korupcije u zemlji u koje je navodno umešana njegova verenica. Po nedavnom povratku na vlast, Fico je učvrstio svoju poziciju u institucijama u aprilu kada je jedan od njegovih bliskih saveznika, Peter Pelegrini, izabran za predsednika Slovačke.

Pelegrinijeva pobeda protumačena je kao izraz podrške javnosti Ficovoj agendi. Kao predsednik, Pelegrini je odigrao ključnu ulogu u proguranju kontroverzne reforme pravosudnog sistema koju je sproveo Fico, što je izazvalo uzbunu u EU.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave