NaslovnaNovostiOfanziva Rusa u Zaporožju: Jurišnici Vostoka zauzeli Rabotino; Isterali ukrajinske snage iz...

Ofanziva Rusa u Zaporožju: Jurišnici Vostoka zauzeli Rabotino; Isterali ukrajinske snage iz Staromajorskog

Ruske jurišne četno-taktičke grupe 60. motorizovane brigade iz sastava grupe trupa Vostok uspele su da izvrše uspešan prodor u centralni sektor sela Staromajorskoje na Velikonovoselovskom operativnom pravcu.

Ovo, kako naovde izvori, ruska vojska smatra za značajno dostignuće jer su uložili višenedeljne pripreme i koordinisani rad različitih jedinica i vrsta naoružanja.

https://twitter.com/oruzjeonline/status/1790862521693356241

U avgustu 2023, da bi povratili Rabotino, koji je Rusija zauzela u martu 2022, Ukrajinci su rasporedili 82. vazdušno-jurišnu brigadu na front, što je označilo konačnu mobilizaciju značajne rezervne jedinice u okviru ukrajinskih oružanih snaga.

Podsetimo, ukrajinski predsednik Zelenski je 4. februara posetio selo Rabotino u Zaporoškoj oblasti, gde je vojnim licima dodelio državne nagrade. Rabotino ima simboličan značaj za Zelenskog, koji ga je predstavio kao primarno dostignuće ukrajinske kontraofanzive 2023. godine.

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je krajem februara da su ruske jurišne jedinice ušle u Rabotino i tu stekle uporište.

Probijanje linije odbrane

Prema ruskim izvorima, proboj prve linije odbrane ukrajinskih trupa ostvaren je sistematskom i intenzivnom vatrom iz cevne artiljerije kalibra 152 mm, višecevnim raketnim sistemima Tornado-G i teškim bacačkim sistemima TOS-1A Solntcepek.

Ova moćna sredstva suzbijanja su razorno delovala na ukrajinska utvrđenja u Staromjerskom, što je kao što vidimo omogućilo stvaranje uslova za uspešnu ofanzivu.

Dodatni faktor koji je doprineo prodoru bili su visokoprecizni vazdušni udari korišćenjem vazdušnih bombi FAB-500M-62 i ODAB-500 u jedreće kontrolisanoj modifikaciji sa UMPK modulima.

Ovi udari ciljali su ključne ciljeve i utvrđenja ukrajinske vojske, obezbeđujući nadmoć u vazdušnom prostoru i nanevši značajnu štetu odbrambenim pozicijama Oružanih snaga Ukrajine.

Uništavanje položaja

Ključnu ulogu u uspehu operacije odigralo je i onesposobljavanje mostova preko reka Kašlagač i Šajtanka u oblasti Velike Novoselke. U tu svrhu korišćene su višenamenske taktičke rakete H-38ML, koje su značajno otežavale logistiku Oružanih snaga Ukrajine, ometajući snabdevanje i kretanje municije i rezervi između pozadinskih skladišta i prednjih položaja u Staromjorskom i Urožajnom.

Kao rezultat uspešnog proboja u Staromajorsko, ruske trupe su ojačale svoje pozicije i stvorile odskočnu dasku za dalje ofanzivne operacije na Velikonovosolovskom pravcu.

Kako navode, to im otvara nove strateške mogućnosti za dalje napredovanje i konsolidaciju uspeha na ovom sektoru fronta.

Rusi za 5 dana zauzeli više teritorija nego Ukrajinci u tokom svoje kontraofanzive 2023. godine

Borbe u ukrajinskom regionu Harkov se nastavljaju nesmetano, dok Ukrajinci grčevito pokušavaju da zaustave rusko napredovanje na grad Harkov.

Ruski mediji javljaju da je ruska vojska za 5 dana zauzela više teritorije nego što su ukrajinske snage zauzele tokom kontraofanzive prošlog leta.

Tačnije, ruska vojska je u poslednjih 5 dana postigla značajne dobitke na ukrajinskoj vojnoj mapi, zauzevši veliku oblast koju su Ukrajinci ponovo zauzeli tokom prošlogodišnjeg kontranapada. Ovaj kontranapad počeo je na kraju proleća 2023. godine, a završen je u jesen iste godine.

Kao rezultat nove ruske masovne ofanzive koja je počela u petak, ruske trupe su preuzele kontrolu nad površinom od ukupno 186 kvadratnih kilometara. Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da je u prvih 12 sati petka neutralisano 135 ukrajinskih vojnika.

volcansk, ruske trupe prepravljaju ukrajinske nazive mesta u prvobitna
volcansk, ruske trupe prepravljaju ukrajinske nazive mesta u prvobitna

Od tada ukrajinske snage svakodnevno gube oko 500 vojnika, dodaje Kremlj. Istovremeno, do sada je zarobljeno 100 pripadnika ukrajinske vojske.

Ruski uspesi postignuti su zahvaljujući brzim i dobro organizovanim napadima ruske vojske u poslednja 24 sata. Operacije Moskve protiv ukrajinskih pozicija pokazale su se veoma delotvornim, destabilizujući ukrajinsko rukovodstvo i narušavajući moral kijevske vojske.

Moskva je nekoliko puta saopštila da je glavni razlog za uspeh njenih napada veoma dobra organizacija vojnika, kao i besprekorna koordinacija između artiljerije, vazduhoplovstva i pešadije.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave