NaslovnaNovostiNakon samo dva testa letenja, Turska tvrdi da je njihov novi lovac...

Nakon samo dva testa letenja, Turska tvrdi da je njihov novi lovac KAAN „bolji od“ američkih F-35

Izvršni direktor Turkish Aerospace Industries (TAI) Temel Kotil izneo je smele tvrdnje o novom turskom borbenom avionu KAAN, navodeći između ostalog da je avion 5. generacije bolji od američkih F-35.

Izjava je data nakon dugo očekivanog drugog testa letelice ranije ovog meseca u vojnoj bazi u Ankari.

„Ovaj avion je bolji od F-35 “, rekao je Kotil za Turske novine. „F-35 nosi šest tona municije, [KAAN] nosi 10 tona“ .

Generalni direktor Turkish Aerospace Industries (TAI) je takođe naveo da turski lovački avion ima dva motora, u poređenju sa američkim kolegom koji pokreće jedan motor. Imati dva motora znači više snage“, želeo je da precizira.

Tursko poređenje mlaznjaka KAAN sa F-35 moglo bi biti podstaknuto problematičnom prošlošću koja je proistekla iz odluke Sjedinjenih Država da isključe Ankaru iz programa F-35 nakon što se drznula i kupila ruski sistem protivvazdušne odbrane S-400.

kaan erdogan
kaan i erdogan u njemu

Program KAAN je počeo kao deo napora Turske da razvije sopstvenu borbenu letelicu, pošto nije mogla da dobije, kako to nazivaju u SAD “odobrenje za kupovinu” aviona F-35 proizvedenog od kompanije Lockheed Martin.

20 lovaca KAAN

Uprkos činjenici da je završio tek drugi test letenja, Kotil je nagovestio da se lovac KAAN dugo čekao na tržištu. On je rekao da TAI ima za cilj da isporuči 20 novih aviona do 2028. i mnogo više između 2030. i 2033. godine.

Samo u Turskoj planira se nabavka preko stotinu aviona KAAN, koji će činiti najveći deo lovačke flote turskog ratnog vazduhoplovstva.

Do 2028. TAI se nada da će napraviti sopstvene motore za nove avione. Opremljen naprednim naoružanjem, KAAN je sposoban da učestvuje u borbenim misijama vazduh-vazduh, kao i da izvodi precizne udare na zemlji.

Testovi letenja

Pre nekoliko dana, 6. maja, TAI probni pilot je podigao KAAN prototip na visinu od 3.048 metara više od 14 minuta. To se dogodilo skoro tri meseca nakon što je letelica izvela svoj prvi let 21. februara 2024. godine. Avion F-16 je delovao kao pratnja tokom drugog letačkog testa.

  „Nacionalna borbena letelica, koja je već uspešno izvela svoj prvi let 21. februara, ponovo je poletela sa piste u 08:46 i letela 14 minuta, dostigavši visinu od 3.048. metara (10.000 stopa)“ , objavio je Haluk Gorgun, sekretar odbrambene industrije Turske, na platformi X (bivši Tviter).

  Sa uspehom prvog i drugog leta, KAAN program je korak bliže proizvodnji i primeni punog kapaciteta.

  „Od sveg srca čestitam svim našim kompanijama, zaposlenima i institucionalnom osoblju koji su doprineli projektu, posebno TAI-jevim inženjerima, pilotima i tehničkim timovima “, rekao je zvaničnik turske odbrambene industrije Haluk Gorgun.

  Turci ne gube vreme

  S obzirom da je KAAN izvršio svoj prvi let, u Turskoj je ceo put od ugovora do prvog koraka na nebu nacionalnog lovca pete generacije trajao samo osam godina. Ovde je interesanto uporediti ove termine sa razvojem ostalih lovaca.

  Priča o F-22, koji je bio prvi pete generacije, traje od 1985. godine, kada je objavljen zahtev za predloge (iako se može računati čak od 1981. godine, kada je identifikovana potreba za novom letelicom) do 1990. godine, kada se prvi put u prototip YF-22 podigao u nebo.

  Budući F-35 počeo je da se zvanično razvija 1993. godine, kada je najavljen početak programa Joint Strike Fighter, dok se prvi let prototipa X-35 JSF dogodio 2000. godine.

  Formalno, Ruskoj Federaciji je trebalo 9 godina da napravi novi lovac pod nazivom Su-57, narudžbina za razvoj je počela 2001. godine, a prvi let prototipa sproveden je 2010. 

  U Kini je razvoj J-20, počeo 2002. godine, kada je izabran izvršni direktor, a prvi let prototipa izveden je 2011. godine, odnosno ovaj put je takođe pokriven za 9 godina.

  tf x
  TF-X KAAN

  Korejski KF-X je izuzetno dugoročan, jer je prvi let izveden tek 2022. godine, a početak razvojnih radova zvanično je počeo još 2001. godine, dakle preko 20 godina.

  Turska je zaista podigla svoj prototip nacionalnog lovca pete generacije brže nego sve druge zemlje, osim SAD, ali treba napomenuti da su se računali prvi letovi prototipova, jer je od toga do prvih predproizvodnih aviona još dosta dug put. Konkretno, prvi let pretproizvodnog F-22 dogodio se tek 1997. godine, a F-35 2006. godine.

  14 KOMENTARA

  1. Dok Turci skroz završe avion.Ako uspeju u tome,vodeće tri sv sile će već imati avione 6 čak i 6++ generacije ako ne i 7me.
   Znamo da kažem,većina nas kako to ide…
   Propaganda,kompleks od ove tri sv sile.Pa hajde malo da,malo više da preteramo.Lako će posle da bude priča,program je usporio zbog,ovog,zbog onog ali rešićemo to brzo.
   Ja bih lično voleo da bude bolji od f 35 u neko dogledno vreme.Ali jako su male šanse za to!Ne zato što je f35 čudo tehnike,nego što je ovima to prvi avion i to neće ići tako lako.Motori,naoružanje,radar,stelt,avionika……
   Ipak je to Turska sa jako malo iskustva u pravljenju i proizvodnji aviona.

  2. Мислим да Турци само знају правити децу и хвалити се. Овде добро дође онај виц о Муји и Фати.

   – Знаш ли ти да Турска има невидљиви авион – каже Мујо Фати.
   – Не знам. Јеси ли га видио у живо – Фата му узврати контра питањем.
   – Нисам. Како да га видим када је “невидљив” – Мујо ће.
   – Зар не видиш у чему је штос!? Свако може имати такве “невидљиве авионе” – мудро ће Фата.

  3. Kad smo sleteli na našu pistu, turski aerodrom lep, na mom KAANu sve ke suvo, pokis’o mi samo rep.
   Još kao deca smo učili sličnu pesmicu od čika Jove Zmaja 😀

   1
   2
  4. Da avion leti. Kupiš motore i napraviš oklop. Pa i ja da sada počnem da razvijamo avion o on bi poleteo za 10 godina.
   Ovde se radi o borbenom avionu i sada u njega treba ugraditi sve sisteme. To ne mogu brzo uraditi ni Ameri, ni Rusi a ni Kinezi. Teško da će to uraditi Turci koji su četiri koplja iza njih.
   Kinezi još nemaju pouzdan motor za avione, avioni im lete sa motorima koji se.istroše na 1000 sati, Rusi imaju motore od 4000 sati, a na F35.je motor remek delo, sa ogromnim potiskom i 5500 sati može da leti. Motore sam uporedio da vidite koliko je to kompleksno.

   11
   4
   • Odustao sam od pisnja sta su tek dalji problemi posle vaseg objasnjenja oko motora, dodao bih jos i radar, a nisam siguran da ce im Ameri dopustiti instalaciju raketa VV sa postojecih F16 aviona, a Turci nisu na tehnoloskom nivou ni za radar niti raketu VV, koja moze da prati ovaj avion, bez pomoci SAD, Rusije ili Kine.

  5. Kada bi se malo, 10% od tih sredstava uložillo u pronalaženju lekova za izlečenje bolesne dece.
   Ovako se leče samo kompleksi svetskih diktatora i demokrata.
   Kolko štetnih gasova u proizvodnji i upotrebi tih stvari.

   19
   1
   • Viktore samo SAD vojni budzet bi nahranio celo stanovnistvo zemljine kugle i istrebilo bi siromastvo, a sa dodatnim Kineskim koliki je sada vojni budzet, svi lekovi i sve operacije i sva lecenja u svetu bi bila besplatna na najvisem nivou i najmodernijom opremom. Ove su cifre proverljive i svima dostupne. Ove dve zemlje sam onako naveo posto su prve dve po vojnim budzetima a vazi i za sve druge.

  6. F35-2 je verovatno naj lošiji avion današnjice posle F22, pa je Turcima lako da ga porede sa pomenutim avionima. A u poređenju sa SU57 ?

   8
   48

  KOMENTARIŠI

  Molimo unesite svoj kometar!
  Ovde unesite svoje ime

  Povezani članci

  Najnovije objave