NaslovnaNovostiNajnoviji misteriozni kineski ratni stelt brod izazvao međunarodni šok - napravljen u...

Najnoviji misteriozni kineski ratni stelt brod izazvao međunarodni šok – napravljen u rekordnom roku

Interesovanje stručnjaka i korisnika interneta privuklo je novi misteriozni ratni brod kineske mornarice, čiji tip i namena za sada ostaje nepoznanica.

Međutim, ono što znamo je da je brod napravljen u rekordnom roku.

Čak ni Amerikanci ne mogu tako brzo da naprave najsavremeniji brod niske uočljivosti.

Misteriozni stelt brod kineske mornarice

Tačnije, nova kineska korveta niske uočljivosti, odnosno stelt, primećena je tokom svog prvog izleta na more. Američki stručnjaci sugerišu, naravno, da se ovaj brod može smatrati i malom fregatom, u zavisnosti od naoružanja koje su izabrali Kinezi.

Tajanstveni kineski brod, koji pokazuju stelt karakteristike, čini se da ima neke spoljašnje sličnosti sa futurističkom švedskom klasom korveta Visby. Pažljivijim pogledom fotografija broda, međutim, čini se da je kinesko plovilo veće od švedskih korveta.

visby klasa korveta
visby klasa korveta

Kapaciteti kineske brodogradnje su zaista impresivni i to je vidljivo iz ovog primera, koliko su brzo uspeli da naprave brod i izbace ga na more radi probe. Čak ni SAD trenutno nemaju sposobnost da tako brzo naprave tako savremen ratni brod, što zabrinjava Vašington i njegove saveznike.

Samo dve nedelje ranije, Peking je predstavio svoj prvi nosač aviona domaćeg dizajna, opremljen katapult sistemima drugim naprednim karakteristikama. Uskoro će novi novi nosač aviona takođe započeti pomorska ispitivanja u kineskim vodama.

Vraćajući se na veoma zanimljivu pekinšku korvetu, obavestimo vas da su prve slike broda objavljene na društvenim mrežama tokom vikenda. Međutim, ne znamo tačno kada je brod napustio svoju luku ili se u nju već vratio.

U stvarnosti, međutim, ako bolje pročešljamo kinesku stranu interneta, prve slike ove platforme objavljene su u novembru 2023. godine, tačnije u brodogradilištu Liaoning, gde je brod izgrađen. Špijunski satelitski snimci potvrđuju da je brod u izgradnji najmanje od prošlog avgusta.

Sa prethodnih slika vidimo da brod ima glavno oružje na pramcu, koje se naravno može sakriti posebnom kupolom kako se ne bi narušile stelt sposobnosti broda. Primećujemo i sistem za vertikalno lansiranje, kao i kapetansku palubu na krmi korvete.

Nažalost, ne znamo više detalja o ovom kineskom brodu, ali se nadamo da ćemo uskoro imati više detalja o njegovoj ulozi i naoružanju.

7 KOMENTARA

  1. A dotle ruske zamlate i nesposobnjskoviće, ne mogu jedan običan toster da naprave, hahaha, sukleta koji oče da se mere sa nekima koji su za njih drugi svet!

    3
    7
  2. Nema šta, pred nama su prelomne godine, menja se svetski poredak. Nadajmo se samo da će ova promena da bude jeftinija nego ona prošla (1914-1945), kako za ceo svet, tako i za nas u Srbiji.

    26
    15
  3. Šta to treba da nas čudi ako Xiaomi napravi elektro- vozilo za oko dva minuta, zašto ne bi Kinezi brod napravili za 6-8 meseci. Imaju sve od inteligencije, radne snage do sirovina i energenata. Ameri nisu u stanju da naprave kvalitetnu pušku, da ne pričamo o tenku ili avionu.

    39
    27
      • Gospodine Jovo, ne treba vam Vulin nista , dovoljno je da covek nije totalni idiot, i da vidi kako stvari stoje, ili da svi gledamo kroz ruzicaste naocare.

        34
        32
    • 2 sv.ratu ameri su pravili u proseku 1 brod dnevno. Sta pises i lupetas da nesto ne mogu. Ja najvise volim da ovi navijaci za verziju ili drzavu A ili B odu tamo i da se ubijaju za njih a da nekako preskoce nas.

      25
      1

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave