NaslovnaNovostiBugarska planira samostalno da održava svoje lovce F-16 Blok 70 – potez...

Bugarska planira samostalno da održava svoje lovce F-16 Blok 70 – potez koji dovodi do značajnih ušteda

Bugarski ministar odbrane Atanas Zaprianov najavio je da će kupovina aviona F-16 Blok 70 omogućiti bugarskoj službi za održavanje avijacije (Avionams) da implementira napredne tehnologije održavanja na licu mesta bez potrebe za slanjem F-16 Vajpera u Sjedinjene Američke Države ili druge zemlje.

Ovo rešenje će dovesti do značajnih ušteda i omogućiće obuku bugarskih stručnjaka za tehničku podršku i aktivnosti održavanja Viper linije.

Podsetimo, Bugarska je najavila kupovinu lovaca F-16 još 2020. godine.

Kupovina F-16 Viper

Vazduhoplovstvo Sofije ima tekući program nabavke za osam lovaca-bombardera Lockheed Martin F-16 Viper (Blok 70) kao deo ugovora u vrednosti od 1,3 milijarde evra.

Pored toga, Sofija je potpisala pismo ponude i prihvatanja (LOA) sa SAD za još osam F-16 Block 70, verziju za koju se veruje da će u narednom periodu osigurati bezbednost bugarskog vazdušnog prostora ali i interoperabilnost sa NATO.

Bugarska će biti druga evropska zemlja koja će dobiti ovaj model nakon Slovačke, kojoj je nedavno isporučen prvi F-16 kompanije Lockheed Martin u najnovijoj verziji.

Bugarsko vazduhoplovstvo će dobiti ukupno 14 jednoseda i 4 u konfiguraciji sa dva sedišta kako bi zamenili MiG 29A i UB iz sovjetske ere koji su trenutno u upotrebi.

Glavni programi modernizacije bugarskih oružanih snaga

Ministar Zaprjanov je dao izjave o glavnim programima koji su u toku na seminaru o modernizaciji bugarskih oružanih snaga i inovacijama u odbrambenoj industriji, pod njegovim pokroviteljstvom i pod pokroviteljstvom ministra ekonomije i industrije.

Zaprianov je želeo da prokomentariše program izgradnje dva višenamenska patrolna čamca za bugarsku mornaricu i kupovinu 183 borbena vozila Striker 8k8 za vojsku.

Investicioni program za odbranu 2032, koji je nedavno usvojen u parlamentu, opisuje ciljeve i investicione namere Ministarstva odbrane u Sofiji do 2032. godine, sa procenjenim troškovima od približno 4,6 milijardi evra.

Načelnik Odjeljenja za odbranu je istakao značaj potrebe za bližom saradnjom između Oružanih snaga, Ministarstva odbrane, privrede, istraživačkih centara i univerziteta, kao i industrijskih kompanija za promociju bugarske industrije u oblasti evropske municije i na tržištu odbrambene opreme.

Bugarski F-16 Viper

F-16 Viper je najnovija verzija dokazanog ali medijski i naviše reklamiranog aviona F-16. Tajvan je bila prva “nacija” koja je naoružana od strane SAD operativnim F-16V, i pored kašnjenja.

Uprkos tome što je lovac četvrte generacije koga gledamo već duže od četrdeset godina, poboljšani F-16V sadrži niz naprednih funkcija zahvaljujući svom unapređenom paketu avionike. Na sve to ima povećan domet i poboljšane mogućnosti naoružanja, uključujući mogućnost nošenja šireg spektra precizno vođene municije.

Glavna stavka unapređenja ovih aviona je integracija najsavremenije tehnologije, koja na istaknutom mestu predstavlja Northrop Grumman-ov AN/APG-83 Scalable Agile Beam Radar (SABR) sa svojim aktivnim elektronski skeniranim nizom (AESA).

Ovaj najnoviiji radarski sistem proširuje domete detekcije i angažovanja, što povećava sposobnost lovaca da identifikuju i neutrališu potencijalne pretnje, uključujući neuhvatljive ciljeve kao što su krstareće rakete.

f 16 block 70
f 16 block 70

Nadograđena flota F-16V takođe se može pohvaliti mogućnošću nošenja više tipova naoružanja, posebno teškog oružja. Među ovim naoružanjem je projektil AGM-84 Harpoon, protivbrodske namene, zajedno sa AGM-88 antiradar raketom (HARM) za suzbijanje PVO i AGM-154 Joint Stand-Off Weapon (JSOW) za precizne udare.

F-16 Block 70 je dizajniran da bude prilično okretan i svestran, sposoban za obavljanje širokog spektra misija, uključujući borbu vazduh-vazduh, udare vazduh-zemlja i obaveštajne, nadzorne i izviđačke misije.

Takođe je dizajniran da bude interoperabilan sa drugim avionima i zemaljskim sistemima, što ga čini vrednom imovinom u zajedničkim vojnim operacijama.

Nekoliko zemalja, pored Bugarske je izrazilo interesovanje za kupovinu F-16 Block 70, uključujući Tajvan, Bahrein, Jordan i Slovačku. Vazduhoplovstvo Sjedinjenih Država takođe planira da nadogradi neke od svojih postojećih F-16 na standard Blok 70.

F-16 Fighting Falcon ukratko

F-16 Fighting Falcon je multifunkcionalni laki lovac četvrte generacije, monoplan sa jednom kobilicom, izrađen po klasičnoj šemi. Avion ima jedan motor u repu. Trup je polu-monokok.

Krilo sa povećanim zamahom glatko se uliva u trup. Ovaj dizajn omogućava stvaranje pomoćne sile podizanja pod povećanim napadnim uglom.

Ugao prednje ivice krila je 40 stepeni. Ispod trupa se nalazi neregulisani kolektor vazduha. Šasija ima hidraulički pogon. A-stub se nalazi odmah iza usisnika vazduha. Lovac ima integralni aerodinamički raspored, bočno težište je pomereno napred, a postoji i visoko osetljiv radar.

F-16 je prvi avion brzine 2 maha u službi američke vojske. Borbeno vozilo sa resursom od 8.000 sati dizajnirano je za letove i manevre sa preopterećenjem od 9 g.

F-16 ima mnogo modifikacija. Počevši od modela „Blok 25“, smanjena je radarska vidljivost aviona. Tanak sloj zlata nanosi se na površinu vrata nadstrešnice kokpita. 

norveski f 16 blok 15 ocu koji nosi dve penguin asm i cetiri aim 9 rakete
Norveski F-16 Blok 15 OCU koji nosi dve Penguin ASM i cetiri AIM-9 rakete

Zahvaljujući ovoj inovaciji, incidentno zračenje je ravnomerno raspršeno i ne pada duboko u kabinu. Počevši od verzije Block 32, u proizvodnji usisnika vazduha korišćeni su materijali koji apsorbuju radar.

Avioni Blok 40/42 Night Falcon se proizvode od 1988. Lovci su opremljeni sistemom LANTIRN, radarom APG-68(V), digitalnim sistemom kontrole leta, sistemom za automatsko praćenje terena. Letelica može da nosi vođene rakete AGM-88B.

Vrsta:Lovac
Posada:1
Maksimalna brzina2180 km/h
Dolet:4220 km
Maksimalna visina:18.000 m
Borbeni radijus:550 km
Projektili:Vazduh-vazduh:
AIM-9 Sidewinder × 6
AIM-120 AMRAAM × 6
IRIS-T × 6
Python-4 × 6
Python-5 × 6
Vazduh-zemlja:
AGM-65 Maverick × 6
AGM-88 HARM × 2
AGM-158 Joint Air-to-Surface Standoff Missile (JASSM)
AGM-154 Joint Standoff Weapon (JSOW) × 4
Protivbrodske:
AGM-84 Harpoon × 2
AGM-119 Penguin × 4
Varijante:F-16A/BF-16C/DF-16E/FF-16INF-16IQF-16NF-16V

6 KOMENTARA

  1. Neka se dogovore sa Turskom , oko servisiranje F 16 ratnih aviona , Turska ima na stotine F 16 aviona a još su najbolji u servisiranju istih .

  2. Bugari pod odrzavanjem misle pranje i ciscenje.Tesko da ih sami servisiraju,vecina Mig29 ,im neispravna ,zbog loseg odrzavanja,a sad ce servisiraju F16 blok 70/72.

  3. A sta je to za Bugarcice, jedno avionce oprave cas posla. Kakva infrastruktura 15 god pravili put od Dimitrovgrada do Sofije. Tako odrzavali i smakedonci, 20 god nisu poleteli a drzali ih na stanju kao ispravne. Srecom uvalise ukrima za delove

  4. Чудно је да још нису изградили инфраструктуру (макар се тако писало) за пријем машина, а вероватно је тај посао далеко мање сложен, него све ово што планирају око одржавања авиона. Вероватно су око инфраструктуре у опцији два разлога. Или их Јенкији намерно завлаче, платили су машине, али им их за сада не дају из ко зна којих разлога, или су комшије стварно у проблему око инфраструктуре што отприлике не би ни требало да чуди. Вероватно и тамо има оних са купљеним дипломама, а о корупцији не морамо ни да причамо. Да замислимо само како ће да их завлаче око школовања кадра, добијања сертификата, добијања опреме, спровођење тих радова где ће Амер да их надгледа. Отприлике да комшије планирају нешто што је на веома дугачком и крхком штапу, не верујем да ће то код њих да иде баш глатко.

    15

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave