NaslovnaNovostiTajvan neće prvi dobiti F-16 Viper 2023; Isporuka najsavremenije verzije F-16 odložena

Tajvan neće prvi dobiti F-16 Viper 2023; Isporuka najsavremenije verzije F-16 odložena

Tajvanski ministar odbrane Čiu Kuo-čeng saopštio je u četvrtak da je isporuka 66 novih naprednih borbenih aviona F-16 Block 70 Viper iz Sjedinjenih Država odložena zbog poremećaja u lancu snabdevanja i da ministarstvo radi na minimiziranju štete i „nadoknadi nedostatke“, navodi Rojters.

F-16 Block 70 Viper je najsavremenija verzija čuvenih američkih lovaca.

Sjedinjene Države su 2019. godine odobrile prodaju aviona Lockheed Martin F-16 Viper Tajvanu za 8 milijardi dolara, što bi omogućilo da se flota F-16 na ostrvu poveća na više od 200 aviona, najvećih u Aziji, kako bi ojačali svoju odbranu od navodne pretnje iz Kine.

Podsetimo se da je Tajvan unapredio 141 avion F-16A/B na standard F-16V i naručio dodatnih 66 novih F-16V sa novom avionikom, oružjem i radarskim sistemima kako bi se bolje nosio sa kineskim vazduhoplovstvom, uključujući avione njihov J-20 stelt borac.

F 16 C D BLOK 25
F-16C D BLOCK 25

Prvi od novih F-16V trebalo je da bude isporučen u četvrtom kvartalu ove godine, ali je isporuka odložena do trećeg kvartala sledeće godine zbog poremećaja u lancu snabdevanja u vezi sa pandemijom, navodi ministarstvo.

Podsetimo, Američka kompanija Lokid Martin počela je isporuke Bloka 70, najnaprednije konfiguracije F-16, 10. marta, sa ceremonijom održanom u pogonu Lockheed Martina u Grinvilu, Južna Karolina. 

Prvi lovac F-16 Block 70 isporučen je naravno Vazduhoplovnim snagama Sjedinjenih Država. Avion, koji je svečano isporučen, prvi je let izveo 24. januara 2023. godine.

F-16 Block 70

F-16 Block 70, takođe poznat kao F-16V, je veoma napredna verzija višenamenskog lovca F-16 Fighting Falcon. U pitanju je najnovija i najnaprednija varijanta F-16, aviona kog gledamo od 1978. godine u službama raznih vazduhoplovnih snaga širom sveta.

F-16 Block 70 ima brojne nadogradnje u odnosu na prethodne modele F-16, uključujući napredni radar sa aktivnim elektronskim skeniranjem (AESA), unapređenu avioniku, novi računar za misiju i poboljšane displeje u kokpitu.

rdaf f 16 u formaciji
RDAF F-16 u formaciji

Na sve to ima povećan domet i poboljšane mogućnosti naoružanja, uključujući mogućnost nošenja šireg spektra precizno vođene municije.

F-16 Block 70 je dizajniran da bude prilično okretan i svestran, sposoban za obavljanje širokog spektra misija, uključujući borbu vazduh-vazduh, udare vazduh-zemlja i obaveštajne, nadzorne i izviđačke misije.

Takođe je dizajniran da bude interoperabilan sa drugim avionima i zemaljskim sistemima, što ga čini vrednom imovinom u zajedničkim vojnim operacijama.

Nekoliko zemalja, pored Tajvana je izrazilo interesovanje za kupovinu F-16 Block 70, uključujući Bahrein, Jordan, Slovačku ali i Bugarsku, a SAD su im prošle godine to i dozvolile. Vazduhoplovstvo Sjedinjenih Država takođe planira da nadogradi neke od svojih postojećih F-16 na standard Blok 70.

IzvorReuters

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave