NaslovnaNovostiUkrajinci u masivnom raketnom napadu ATACMS na vojni aerodrom Belbek na Krimu...

Ukrajinci u masivnom raketnom napadu ATACMS na vojni aerodrom Belbek na Krimu pogodili radar sistema S-400, 92N6

Oružane snage Ukrajine izvele su masivan napad koristeći američke rakete ATACMS (Army Tactical Missile System) na vojni aerodrom Belbek u blizini grada Sevastopolja na Krimu.

Ovaj napad dolazi u kontekstu nemoći usled tekuće ruske ofanzive u oblasti Harkova, koja je, kako se čini ne staje. Na društvenim mrežama objavljeno nekoliko slika koje prikazuju posledice napada Ukrajinaca na ruske vojne objekte.

Detalji su još uvek oskudni, ali preliminarne informacije ukazuju da je ruska vazdušna baza u Belbeku, koja se nalazi na poluostrvu Krim, bila pod teškim napadom ukrajinskih snaga.

Ministarstvo odbrane Rusije tvrdi da je napad koji su Ukrajinci izveli tokom noći koristeći taktički raketni sistem (ATACMS) bio masivan. Deset operativno-taktičkih projektila je oboreno iznad teritorije poluostrva Krim. Prve slike nakon incidenta, međutim, sugerišu da je jedan ruski sistem protivvazdušne odbrane bio uspešno gađan.

Video snimak objavljen na društvenim mrežama pokazuje eksplozije koje su se navodno dogodile u blizini Belbeka. U međuvremenu, nepotvrđeni izveštaji koji se prenose proukrajinskim izvorima vesti sugerišu da se čulo oko 20 eksplozija. Ne može se znati da li se odnose na udare projektila i presretanja ili na naknadne eksplozije ili oba.

Nekoliko sati nakon incidenta, na društvenim mrežama su postavljene slike na kojima se tvrdi da pokazuju uništenje nekih elemenata protivvazdušnog odbrambenog sistema S-300/400 koji se nalazi na tom aerodromu. Konkretno, ukrajinski izvori nagađaju da je pogođen radar 92N6, koji služi otkrivanje pretnji dugog dometa na sistemu S-400.

Kao i što smo navikli do sada, pre udara ATACMS raketama, američki strateški izviđački dron RQ-4B Global Hawk vršio je izviđanje u Crnom moru. Posebna pažnja je tada bila posvećena zapadnom delu Krima.

Uprkos tvrdnjama Ukrajine/zapada da je parkirani avion takođe uspešno pogođen na aerodromu, to do sada nije potkrepljeno snimcima. Isti izvori spominju i stradale ruske vojnike, što je takođe opovrgnuto.

U današnjem saopštenju na Telegramu, rusko ministarstvo odbrane je saopštilo da je 10 raketa ATACMS sinoć oborila protivvazdušna odbrana iznad Krima, ali nije spomenuto da li je bilo štete.

Takođe na Telegramu, guverner krimske luke Sevastopolj, postavljen od strane Rusije, Mihail Razvožajev, izvestio je da su raketni ostaci pali na stambeno naselje. On je dodao da prema preliminarnim informacijama u napadu niko nije povređen.

Ostaci koji su pronađeni u Sevastopolju nakon sinoćnjeg napada izgleda da pokazuju podmuniciju M74, što je u skladu sa upotrebom ATACMS projektila opremljenog kasetnom bojevom glavom.

Ova verzija rakete je idealna za gađanje stacionarnih aviona na otvorenom na aerodromu i sistemima protivvazdušne odbrane, kao i hangara vojnih vozila, skladišta municije i druge vojne opreme, sa druge strane izuzetno je opasna za civile upravo zbog svog punjenja.

7 KOMENTARA

  1. Kakve budale žive u Srbiji,pogana propaganda,lažni satelitski snimci,kompjuterska grafika ,više frejmova na jednom snimku i slične gluposti,snimak navodno uništenog s400, vrti se pola godine ,stalno na novoj lokaciji i očajnoj optici iz koje se ništa ne može zaključiti,s druge strane ove snimke ko zna čije uništene opreme vjerovatno s300ps ukro nacista svakako nisu zasigurno snimili i postavili Rusi u balbeku,jer bi završili u zatvoru zbog širenja ratne propagande i špijunaže!Ovo je primjera vrhunske propagande,Rusi ako se pobijete sa NATO bandom,čak i ako im potopite sve brodove njihove fantomske lađe koje generiše kompjuterska grafika i dalje će ploviti poput filmskog kamerunovog titanika

  2. Moguce losi Ruski radari,ovo po kozna koji put napad na Krim.Rusi stalno zateceni napadom ,ne koriste lovce na Krimu za Pvo od raketa ,uopste ili malo.Ispade Srbija bolje sto kupila Francuske radare Gm200,Gm400 idr,verovatno bi otkrili sve ove dronove,rakete itd.

    1
    2
  3. Кад год неки американски званичник стигне у Кијев одмах лете ракете на Крим, то је бар сад јасно! Пре био онај њихов бивши комадант снага у Зап.Евроби Бен Хоџис (чини ми се) па гађали кримског мост, сад им стигао овај ‘музичар’ Блинк и ето ракета по Русима. Оно што казже насш народ ‘кур..ње’!

    11
    5

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave