NaslovnaNovostiKijev potvrđuje: Ruske trupe upale u Vovčansk kod Harkova; Ukrajinska vojska nezadovoljna...

Kijev potvrđuje: Ruske trupe upale u Vovčansk kod Harkova; Ukrajinska vojska nezadovoljna odbrambenim linijama

Ruske pešadijske jedinice ušle su u grad Vovčansk (Volčansk), koji se nalazi u Harkovskoj oblasti. Oni pokušavaju da steknu uporište u severnom delu grada dok se borbe nastavljaju, rekao je portparol ukrajinskog ministarstva odbrane Dimitro Lazutkin.

„Ako govorimo o situaciji u Vovčansku, neprijatelj pokušava da se učvrsti u severnom delu grada, pokušavajući da uđe sa malim grupama pešadije. Naš zadatak je da uništimo neprijatelja, a ne da im dozvolimo da skupe više snaga i steknu uporište“, rekao je portparol.

„Rezervisti su povučeni. Zaista, veoma dobro pripremljene borbene jedinice su sada blizu Vovčanska i drže ovaj pravac. Ali da, neke pešadijske grupe su ušle u grad “, dodao je Lazutkin, prenosi ukrajinsko glasilo RBC-Ukrajina.

Prema rečima portparola ukrajinskog Ministarstva odbrane, danas je šef oružanih snaga Oleksandr Sirski izvestio o situaciji predsednika Zelenskog. Borbenim brigadama komanduje Sirski, a za ovu oblast, koja je sada teško pogođena napredovanjem ruskih trupa, rukovodi brigadni general Mihail Drapati.

„Tako se nastavljaju borbena dejstva. Jasno je da situacija nije laka, a situacija je i dalje napeta. Postoji trend stabilizacije, ali teške borbe i dalje traju. Neprijatelj pokušava da proširi front, da opkoli naše snage. Zaista, naš zadatak je da uništimo okupatora. I to se radi u velikom broju. Stanari umiru u blizini grada Vovčanska, na njegovoj periferiji iu samom gradu“, rekao je portparol.

Sa druge strane, da ruske trupe nastavljaju ofanzivu u oblasti Vovčanska, zauzimajući njen severni deo i zaobilazeći grad sa istoka, pišu i nemački izvori.

Prema nemačkom dopisniku Bilda Julijanu Ropkeu, borbe se trenutno vode u zoni lokalne fabrike za preradu mesa. Ruske snage presekle su put od Vovčanska do Tihaja, značajno otežavajući kretanje i snabdevanje ukrajinskih trupa.

Ruske trupe koje su napredovale zauzele su nekoliko strateški važnih naselja u okolini Vovčanska. Među njima su sela Pletenevka, Ogurtsovo, Gatishche i Bugrovatka. Ovi uspesi omogućavaju ruskim snagama da ojačaju svoje pozicije i predstavljaju pretnju za dalje napredovanje dublje u teritoriju.

Istovremeno, ruske trupe napadaju selo Lipci, koje se nalazi zapadno od Vovčanska. Tokom borbi ruske snage su već zauzele selo Glubokoje. Ovi uspesi ukoliko se nastave omogućavaju ruskim trupama da prošire svoju zonu kontrole i stvore povoljne uslove za dalje ofanzivne operacije.

Oružane snage Ukrajine (OSU) daju aktivan otpor, dovodeći u borbu višecevne raketne sisteme (MLRS) Grad, oklopne transportere BTR-82A i švedska borbena vozila pešadije CV-90. Ove mere imaju za cilj da obuzdaju napredovanje ruskih trupa i pokušaju da povrate izgubljeno tlo.

Istovremeno, poznato je da i ruska vojska aktivno koristi MLRS, na primer, na internetu su se pojavili snimci napada MLRS „Grad“ na položaje Oružanih snaga Ukrajine u oblasti Harkov.

Situacija u Harkovskoj oblasti: “Nije to neuspeh. To je bila izdaja”

U noći 10. maja ruske snage su pokrenule ofanzivu na severu Harkovske oblasti. Pokušali su da probiju odbranu ukrajinskih oružanih snaga kod Vovčanska. Borbe se trenutno vode na ovom području. Ruska vojska je uspela da zauzme brojna naselja.

Podsetimo, Ukrajina tek sada izveštava da su ruske snage ušle u pogranični grad Vovčansk, o čemu smo pisali pre dva dana. Grad je poslednjih dana bio izložen intenzivnom bombardovanju, a nekoliko hiljada stanovnika je evakuisano.

Denis Jaroslavskij, komandant specijalne ukrajinske izviđačke jedinice koja se borila tokom ukrajinske ofanzive na Harkov u jesen 2022. godine, kaže za Bi-Bi-Si da su ljudi pod njegovom komandom sada u poziciji da ponovo urade istu stvar.

Denis kaže za Bi-Bi-Si da “želi da zna šta se desilo sa odbranom Ukrajine”.

„Nije bilo prve linije odbrane. Videli smo to. Rusi su jednostavno ušli. Jednostavno su ušli, a da ih nisu zaustavila bilo kakva minska polja“, kaže on.

On kaže da su zvaničnici tvrdili da se linije odbrane grade sa ogromnim troškovima, ali po njegovom mišljenju te linije odbrane jednostavno ne postoje. „To je bio ili čin nemara ili korupcija. Nije bio neuspeh. To je bila izdaja“.

Svi su znali da će se ova ruska akcija desiti. I ukrajinski i zapadni obaveštajci znali su da će Rusija „baciti više snaga preko granice“ – “procenjeno je da su prikupili do 30.000 vojnika”.

Podsetimo Densia, da stvar bude još gora, nisu bili potrebni nikakvi ukrajinski i zapadni obaveštajci, predsednik Rusije Vladimir Putin je javno izneo cilj da stvori tampon zonu unutar Harkovske oblasti za zaštitu ruske teritorije od ukrajinskih artiljerijskih udara.

Danas su se i sa ukrajinske strane po prvi put pojavili izveštaji da su ruske trupe ušle u Vovčansk. Generalštab ukrajinske armije izvestio je da od 11.30 časova 15. maja ruske trupe ne vode aktivne operacije, već pokušavaju da steknu uporište i da se pregrupišu.

Podsetimo, proteklih dana ruske snage su ostvarile značajne dobitke tik uz granicu u oblasti Harkov.

Njihova napredovanja su samo nekoliko kilometara duboka, ali su progutali skoro 200 km ukrajinske teritorije. U lošije branjenoj istočnoj Ukrajini, za slične površine su bili potrebni meseci da postigne isti rezultat.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave