NaslovnaNovostiKomandant OSU operativno-taktičke grupe „Harkov“ smenjen; Rusi napreduju ka Strileći, u toku...

Komandant OSU operativno-taktičke grupe „Harkov“ smenjen; Rusi napreduju ka Strileći, u toku bitka za Volčansk [VIDEO]

U uslovima rastuće napetosti i intenziviranja neprijateljstava na harkovskom pravcu, došlo je do rotacije u višem komandnom sastavu Oružanih snaga Ukrajine (OSU).

Za novog komandanta operativno-taktičkog odeljenja „Harkov” imenovan je brigadni general Mihail Drapati, koji je na toj funkciji zamenio Jurija Galuškina.

mihail drapati zamenio jurija galuskina
mihail drapati zamenio jurija galuskina

Do promene komande došlo je u pozadini intenzivne ruske ofanzive u regionu i neuspeha ukrajinske odbrane.

Ranije je glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine Aleksandar Sirski izjavio da je situacija u oblasti Harkova teška, da se vode granične borbe. Ovu informaciju je potvrdio šef regiona Oleg Sinegubov.

Prema poslednjim ruskim podacima, od početka ruske ofanzive na ovom pravcu, oko 230 kvadratnih kilometara teritorije Harkovske oblasti je prešlo pod kontrolu ruske strane, dok Oružane snage Ukrajine trpe gubitke i povlače se u dubinu.

Ruski medij koji se poziva na izveštaje ukrajinskih vojnih izvora navodi da je selo Strelesija već došlo pod kontrolu ruskih oružanih snaga. Ovo selo se nalazi u oblasti Harkova, odnosno oblasti koju Rusi poslednjih dana masovno napadaju.

Na društvenim mrežama iz minuta u minut objavljuju se snimci borbi u selu Strileća.

Jedan od najpopularnijih srodnih snimaka prikazuje najnovije napade ruskih snaga na ukrajinsku vojsku koja pokušava da se odbrani. Na snimku vidimo kako ruska vojska koristi tešku opremu i artiljeriju da tuče ukrajinske položaje. To verovatno znači da će uskoro krenuti u masovne napade na ukrajinske trupe.

Na jednom od video snimaka objavljenih u okviru neprijateljstava oko sela, ruski vojnici se mogu videti kako slobodno šetaju tim područjem, a da ne nailaze na otpor snaga Kijeva. Predmetni video je prikupio hiljade pregleda na internetu i u njegovom opisu stoji da je snimljen u blizini Strelesije.

Ruski analitičari naglašavaju da je selo o kome je reč od strateškog značaja zbog svog geografskog položaja, što ga čini kritičnim transportnim čvorištem koje pruža logističku prednost svakoj vojsci koja ga drži. Zauzimanjem ovog naselja sve pozicije ruske vojske na ovom području mogle bi biti znatno ojačane, čime bi se povećale šanse da vojska Moskve napreduje još dublje na ukrajinsku teritoriju.

Ukrajinci priznaju rusko napredovanje u Harkovu

Ukrajinska vojska je danas, u ponedeljak, 13. maja, priznala nove ruske „taktičke uspehe” u oblasti Harkova (tj. na severoistoku Ukrajine). Moskva je u proteklih nekoliko sati saopštila da je zauzela 4 grada u ovom ukrajinskom regionu blizu granice sa Rusijom.

Ove okupacije su rezultat organizovane ruske ofanzive koja je počela u petak i rezultirala evakuacijom hiljada ukrajinskih civila iz Harkova.

Ukrajinski generalštab armije saopštio je u ranim jutarnjim satima da „neprijatelj trenutno postiže taktičke uspehe” i da se „borbe nastavljaju u pograničnom gradu Vovčanku” .

Oko 3.000 stanovnika evakuisano je iz tog grada proteklih dana zbog napada Moskve, za koji je Kijev rekao da je uključivalo „do 5 ruskih bataljona“.

Bitka za Volčansk: Ruska vojska prilazi u kleštima

Strategija proboja ruskih trupa u zoni Volčanska pokazala je efikasnost taktike Avdijevke, koja uključuje masovnu upotrebu vazdušnih bombi i artiljerijskih udara.

Ovo je omogućilo ruskoj grupi Sever da velikom brzinom prođe pored aerodroma i učvrsti se u fabrici za preradu mesa u ulici Slobožanska, brzo prodirući duboko u teritoriju sa ranije zauzete pozicije u Pletenevki. Ovaj manevar označio je novu etapu u neprijateljstvima u regionu Harkova.

Oružane snage Ukrajine trenutno drže železničku stanicu Volčanska, teritoriju termoelektrane i neke stadione, ali njihove odbrambene pozicije ne čine kontinuirani front, što može ukazivati na haos.

Izveštava se da su glavne snage ukrajinskih oružanih snaga pokušale da se ojačaju na suprotnoj obali reke Volčje, ali se pokazalo da je njihov broj premali da obuzda pritisak ruskih trupa.

Ruska taktika uključuje čišćenje bokova i masovnu upotrebu visokoeksplozivnih avio-bombi, što je već omogućilo prodor u nekoliko uporišta ukrajinskih oružanih snaga i započinjanje obuhvatanja Volčanska.

Veruje se da su glavne snage ukrajinske vojske koncentrisane u zoni autoputa T-2104 do Belog kolodeza, gde čekaju ulazak dodatnih snaga. Ali ako se izgubi kontrola nad ovim naseljem, sudbina grupe Kupjansk biće dovedena u pitanje, jer je značajna količina vojnog tereta dugo išla kroz Beli Kolodez do Kupjanska.

Druga faza ofanzive

Sadašnji scenario ukazuje na mogući početak druge faze ruske ofanzive nakon potvrđenog uspeha u prvoj. Ova faza uključuje poravnanje linije fronta u trouglu Volčansk – Ternovaja – Glubokoje.

Ukoliko se desi da poslednje selo Glubokoje, koje se nalazi nedaleko od glavne odbrambene linije Oružanih snaga Ukrajine, u bliskoj budućnosti dođe pod kontrolu ruskih trupa, to će omogućiti dalje jačanje pozicija i nastavak pritiska na ukrajinske formacije, primoravajući ih na povlačenje.

Nadmoć ruskih trupa ne samo u oružju, već kao što vidimo i u strateškom planiranju, pruža mogućnost izvršavanja neočekivanih i ambicioznijih zadataka u okviru ovih operacija.

Pored korišćenja „taktike Avdijevke“, ruske specijalne jedinice, jedinice artiljerije i avijacije deluju za sada sinhrono i koordinisano, što je složićete se, ključ minimalnih gubitaka i maksimalne efikasnosti na bojnom polju.

Politički uspeh kome se Moskva nada

Na političkom planu, uspesi na frontu daju nadu ruskoj strani da će primorati Zelenskog i njegove saveznike da počnu pregovore o uslovima Rusije.

Ovo je stiče se utisak relevantno u kontekstu konferencije koja se priprema u Švajcarskoj o mirnom rešavanju situacije u regionu.

Štaviše, ruski analitičari se nadaju da će gubitak od skoro 230 kvadratnih kilometara biti ozbiljan izazov za Kijev kod svojih građana, pošto je ranije izjavljivano da je ovaj region potpuno bezbedan, osiguran i da su izgrađene odbrambene linije.

1 KOMENTAR

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave