NaslovnaNovostiRuska armija zvanično usvojila najopasniju nuklearnu interkontinentalnu balističku raketu RSM-56 Bulava

Ruska armija zvanično usvojila najopasniju nuklearnu interkontinentalnu balističku raketu RSM-56 Bulava

Interkontinentalnu balističku raketu (ICBM) Bulava morskog baziranja usvojile su Oružane snage Rusije, prenosi agencija TASS pozivajući se na generalnog projektanta Moskovskog instituta za termotehniku Jurija Solomonova.

Proizvođač interkontinentalne balističke rakete je pojasnio da je ukaz o njenom usvajanju potpisan 7. maja ove godine. “Sedmog maja ove godine potpisan je ukaz o usvajanju raketnog sistema Bulava”, rekao je Solomonov.

Generalni projektant ovog poduhvata je naglasio da je Bulava jedan od najnaprednijih i najefikasnijih sistema strateškog odvraćanja u svetu. Zahvaljujući svojim tehničkim karakteristikama i mogućnostima, pruža pouzdanu zaštitu od bilo kakvih potencijalnih pretnji i garantuje bezbednost dugi niz godina.

    Podsetimo, strateška raketa morskog baziranja Bulava je najnovija ruska balistička raketa na čvrsto gorivo. Njeni nosioci su nuklearne podmornice projekta 955/955A klase Borej.

    Prema navedenim karakteristikama, lansirna težina rakete je 36,8 tona. Sposobna je da nosi minimum šest pojedinačno ciljanih nuklearnih jedinica i ima sposobnost manevrisanja po kursu i visini. Da pojasnimo, svaka od ovih nuklearnih bojevih glava sposobna da pogodi različite ciljeve na značajnim udaljenostima.

    Kako napominju konstruktori, dizajn interkontinentalne balističke rakete Bulava uključuje sistem za prevazilaženje protivraketne odbrane. Minimalni domet rakete je osam hiljada kilometara.

    Bulava ima niz jedinstvenih prednosti koje je čine neranjivom za savremene sisteme protivraketne odbrane. Prvo, njena visoka manevarska sposobnost i mogućnost savladavanja složenih putanja omogućavaju joj da zaobiđe bilo koji neprijateljski sistem protivvazdušne odbrane.

    Drugo, upotreba najnovijih tehnologija i materijala pruža joj maksimalnu otpornost na spoljašnje uticaje i sposobnost rada u najekstremnijim uslovima.

    bulava icbm
    bulava icbm

    Napominjemo da je razvoj interkontinentalne balističke rakete Bulava počeo sredinom 1990-ih. Prva lansiranja ove municije bila su neuspešna. Dodajmo da je 5. novembra 2023. godine nuklearna podmornica četvrte generacije Car Aleksandar III klase Borej lansirala raketu Bulava u okviru završetka državnog prijema, o čemu smo tada pisali.

    Geostrateški kontekst Bulave

    U kontekstu rastuće međunarodne napetosti i agresivne politike Zapada usmerene na Rusiju, usvajanje Bulave je pravovremen i važan korak, smatraju ruski stručnjaci. Ova raketa će postati pouzdan garant bezbednosti i stabilnosti, omogućavajući Rusiji da samouvereno brani svoje interese i svoje pozicije na svetskoj sceni.

    Posebno naglašavaju da „Bulava“ simbolizuje ne samo vojnu moć, već i visok nivo tehnološkog razvoja Rusije. Napominju da je to rezultat dugogodišnjeg mukotrpnog rada, ulaganja u nauku i tehnologiju, što dokazuje da je Rusija sposobna da stvori napredne sisteme naoružanja koji nisu inferiorni, a ponekad i superiorniji od inostranih analoga.

    Uz to, stručnjaci smatraju da je „Bulava” moćno oruđe diplomatskog pritiska. Prisustvo takvog naoružanja tera potencijalne agresore i njihove saveznike da ozbiljno razmisle o posledicama bilo kakvih provokacija ili vojnih akcija. To, prema analitičarima, Moskvi daje značajnu prednost u međunarodnim pregovorima i jača njenu poziciju globalne sile.

    Podsetimo, naširoko se smatra da ovakva vrsta ICBM nema analoga u svetu.

    Svaka podmornica klase Borej sposobna je da nosi 16 Bulava

    K-550 ''ALEKSANDAR NEVSKI'', PROJEKAT 955 ''BOREJ A'', NOSAČ BALISTIČKIH RAKETA
    K-550 ”ALEKSANDAR NEVSKI”, PROJEKAT 955 ”BOREJ A”, NOSAČ BALISTIČKIH RAKETA
    • Borej četvrte generacije je bila prva klasa podmornica koje je konstruisala Rusija nakon sovjetskog režima. Trebalo je da zamene stare podmornice Delta III, IV i klase tajfun i da služe ruskim mornaričkim snagama.
    • Dizajnirane od strane Biroa za pomorsku opremu Rubin, izgrađene su u brodogradilištu Sevmaš. Prva podmornica sa balističkim projektilima ove klase bila je Jurij Dolgoruki koja je porinuta 2008. godine. U okviru ovog programa izgrađeno je osam podmornica sa različitim dizajnom trupa.
    • Međutim, one su manje po veličini i zapremini u poređenju sa klasom Tajfun jer imaju deplasman od 24.000 tona i kapacitet posade od 107 članova. Podmornice klase Borej su dugačke 170 m i široke 13 m sa brzinom od 25 čvorova.
    • Pokreću ih nuklearni reaktor OK-650, napredni trup za smanjenje buke i parna turbina AEU. Zanimljivo je da su ovo prve ruske podmornice koje koriste tehnologiju pumpe-mlaznog pogona. Mogu da nose 16 Bulava balističkih raketa i 6 projektila SS-N-15.
    • Podmornice ove klase mogu biti naoružane sa šest ili osam torpednih cevi. Podmornica ima zaštitu od torpeda kroz integraciju šest eksternih cevi specijalne namene od 533 mm REPS-324. Treće naoružanje podmornice takođe uključuje protivpodmorničke/brodske rakete RPK-2 Vijuga.
    • Rusija će nabaviti 12 podmornica klase Borej do kraja 2031. godine. Za sada ih ima osam.

    Na našoj listi najvećih podmornica na svetu klasa Borej zauzima 2. mesto, a u tekstu Lov na  ”Crveni oktobar” – smo se upoznali sa kompletnim istorijatom sovjetskih i ruskih atomskih podmornica.

    Ukratko o RSM-56 Bulava

    Ova balistička nuklearna raketa razvijena je kao naoružanje podmornica klase Borej. Reč je o novijem ruskom oružju, koje je primljeno u upotrebu 2018.

    Jedna raketa košta nešto više od 32 miliona dolara. Raketa je proizvedena 2011. godine i prošla je nekoliko testova pre puštanja u rad.

    Prvi test je bio već iste godine kada ga je i uspešno porinula vodeća podmornica klase Borej Jurij Dolgorukij.

    rsm 56 bulava
    rsm 56 bulava

    Konvencionalna verzija rakete ima operativni domet do 8.300 km. Međutim, Rusija je počela nadogradnju Bulave i dosegnut je domet od nešto više od 10.000 km. Svaka raketa može da nosi između 6 i 10 nuklearnih bojevih glava što je ekvivalentno 100-150 kilotona MIRV.

    Raketa ima prečnik 2 metra i duga 11,5 metara bez bojeve glave. Teška je skoro 37 tona i pokreće je trostepeni motor čvrstih i tečnih faza. Motor koristi čvrsto i tečno gorivo.

    12 KOMENTARA

    1. @Боривоје
      Ili kad se kaže za američki Trident II da ima ekvivalentnu snagu od 2,25 MT , to jest preciznije rečeno 5 MIRV bojevih glava, svaka od oko 450 kT.
      Ili u Britanskoj konfiguraciji, gde taj isti Trident II nosi i do 10 MIRV bojevih glava, ali razorne moći svake od oko 150 kT.

      50
      35
      • Rusi jedino da gadjaju,ovom raketom Hute u Jemenu ,bez posledica,i onako trpe vazd.udare svaki cas.Da gadjaju drugog ,preti uzvratni udar.

        2
        1
    2. Super svi raspravljaju o bombi koja treba da uništi život i to sav, a niko se ne pita šta je iza ledenog zida! Daj mački klupko pa nek se sama glupa kotrlja!!!

      36
      1
    3. Ma nema šta,Amerikanci i zapad mogu da puše Rusiji, naj pametnije bih bilo da se predaju jer nemaju šanse da ratuju sa Rusijom. Amerika bih trebala da nestane sa lica zemlje i svijet bih bio miran.

      228
      35
    4. “Svaka raketa može da nosi između 6 i 10 nuklearnih bojevih glava što je ekvivalentno 100-150 kilotona”. Није ми баш најјасније. Да ли ово значи да свака од 6 до 10 бојевих глава има снагу од по 100 до 150 килотона или је то укупна снага свих бојевих глава које носи ова ракета? Чак и овај везник “и” између 6 и 10 уноси забуну јер испада да свака ракета као да носи два пакета бојевих глава од којих један има 6 а други 10 бојевих глава. Чини ми се да би ту треба да стоји “или” а не “и”. Може ли неко ово да разјасни?

      32
      7
      • Свака ракета носи између 6 и 10 независно циљаних бојевих глава (MIRV), а свака бојева глава има снагу између 100 и 150 кТ. То значи да би укупна снага свих детонираних бојевих глава, у зависности од њиховог броја и снаге, имала еквивалент од (600-900 кТ) до (1-1,5 мТ). Мада се, наравно, увек наводи снага појединачне бојеве главе. Баш као што се понекад за амерички Minuteman III наводи да има еквивалентну снагу од 1,02 мТ, иако је прецизније рећи да има 3 MIRV бојеве главе снаге око 340 кТ понаособ.

        22

    KOMENTARIŠI

    Molimo unesite svoj kometar!
    Ovde unesite svoje ime

    Povezani članci

    Najnovije objave