NaslovnaNovostiRuska kasetna bomba pogodila gomilu ukrajinskih bespilotnih letelica tipa aviona

Ruska kasetna bomba pogodila gomilu ukrajinskih bespilotnih letelica tipa aviona [VIDEO]

Ruska izviđačka bespilotna letelica snimila je ruski precizni udar na položaj ukrajinskih operatera bespilotnih letelica u ukrajinskom začelju.

Ukrajinska grupa našla se na udaru ruske rakete sa kasetnom bojevom glavom u blizini sela Milovoje u Hersonskoj oblasti.

Na snimku se vidi da je ukrajinska vojska ignorisala neophodne mere bezbednosti i rasporedila oko 20 bespilotnih letelica avionskog tipa u zoni udara ruskih raketa. Kao rezultat toga, ruski izviđački dron primetio je ukrajinske operatere bespilotnih letelica i napao ih.

Sudeći po snimku, ukrajinski vojnici su verovatno primetili ruski dron iznad njihovih glava i požurili da svojim vozilima pobegnu sa lica mesta i promene lokaciju; ali nisu imali vremena da im oduzmu dronove.

Kao rezultat toga, dronovi su uništeni. Na snimku se vidi požar izazvan detonacijom bespilotnih letelica. Prema informacijama izvora, rezultat udara je bio likvidacija najmanje 25 aviona, 7 operatera i 2 vozila sa lanserima.

S obzirom na veliki broj sličnih u upotrebi kod ukrajinskih trupa, ne možemo sa sigurnošču identifikovati vrstu letelica. Podsetimo, prema zapadnim izvorima, u Ukrajini se trenutno proizvode čak 62 različita drona.

Među mogućim kandidatima, a vizuelno sličan dronovima sa snimka je svakako UJ-22 Airborne, najčešće spominjana ukrajinska bespilotna letelica u rusko-ukrajinskom sukobu.

UJ-22 Airborne

Ukrajinska kompanija sa ograničenom odogovornošću iz Kijeva, Naučno-proizvodno preduzeće „Ukrdžet“ je još na međunarodnoj izložbi „Oružje i bezbednost-2021“ prvi put javnosti prikazala svoj udarni višenamenski BPLA Uj-22 Airborne.

UJ-22 asocira na minijaturni avion dometa do 800 km, sposoban da napda stacionarne ciljeve.  Airborne može da nosi do 20 kg ubojnih sredstava ili drugog korisnog tereta.

uj 22 1
uj 22 1

Letilica se prvenstveno može koristiti za traženje, aktiviranje i lociranje neprijateljske protivvazdušne odbrane pre nego što se u isto područje lansiraju sposobniji i skuplji dronovi ili projektili. No, podjednako je korisna i u akcijama traganja i spasavanja.

Maksimalni domet kontrolisanog leta, odnosno, funkcionalne radio veze između komandnog centra i drona  iznosi 100 km. Komunikacija se prenosi preko šifrovanog kanala. Na daljinama većim od 100 km, BPLA radi autonomno prateći unapred programirane koordinate i elevaciju.

Zanimljivo je da postoji sistem autopilota koji omogućava let bez GPS signala. Ova funkcija je zgodna kada neprijatelj koristi elektronske mere ometanja. U bespilotnom režimu dron može da leti u bilo koje doba dana i sezone, pa čak i u nepovoljnim vremenskim uslovima.

Airborne ima ugrađenu kameru od 64 megapiksela, koja prenosi slike u realnom vremenu do zemaljske stanice.

Osposobljen je da ponese ukupno 20 kg korisnog tereta, odnosno, razne bombe slobodnog pada, četiri minobacačke mine 82 mm ili šest raketa PG-7VM ručnog protivtenkovskog raketnog bacača RPG-7. Ukrdžet je navodno razvila sopstveni softer za sistem, koji omogućava preciznost pogađanja ciljeva sa visine od 700 metara u krugu prečnika manjeg od 10 metara.

No, kada je u pitanju naoružanje, proizvođač prvenstveno preporučuje sopstvenu lutajuću municiju  UJ-31 Zlyva sa bojevim glavama rakete PG-7VM, a koja bi se nosila ovešena ispod Uj-22 Airborne.

naoruzanje uj 22
naoruzanje uj 22

Zanimljivo je da dron nije dizajniran da se vrati na polaznu poziciju sa naoružanjem. Naime, ako se ne pronađe zadata meta, municija se ispušta na sigurno mesto pre sletanja. Istina, proizvođač tvrdi da postoji i mogućnost vraćanja Uj-22 sa naoružanjem ali se to ne preporučuje u praksi.

UJ-22 ima izdržljivost leta 6-7 sati. Za postavljanje drona potrebno je 10 minuta a nominalno je potrebna površina za poletanje od 100 metara. No, operativno iskustvo pokazalo da je za poletanje dovoljna i površina od 50-60 metara. Poletanje i sletanje se obavljaju u poluautomatskom režimu.

Nakon što se dron uspešno spusti, potrebno je 5 minuta da se pripremi za transport. U akciji, dronom upravlja zemaljska posada od 2 člana, uključujući pilota i operatera korisnog tereta.

Osim njih, postoje još 2 operatera, koji rukuju dronom i obavljaju sva neophodna održavanja pre leta. Zemaljska stanica može biti postavljena na brzo pokretnom vozilu. Jedna zemaljska stanica rspolaže 2-3 ove bespilotne letelice.

1 KOMENTAR

  1. Нема података колика је цена овог убојитог дрона UJ Аirbоrn-22? Тешко је и читаоцу проценити. Из описа се види да се ради о безпилотној летилици на бази елисног авиона. Дрон свашта може понети – од камере до мина. Пише око 20 Кг терета – што је када је експлозив или муниција у питању прилична количина.
    Најгоре је што још не постоји ефикасно средство за борбу против оваквог савременог оружја. Због релативно малих димензија невидљив је за радаре. Када је близу циља лети прилично ниско.
    Најбоље је када се оваква оружја униште као у овом случају на почетној позицији. Погинуло је и неколико оператера.
    Запањујућа му је аутономија лета око 7 сати, те око 100 Км функционално управљивог домета. За 7 сати његова прилично јака камера са 64 мегапиксела може да сними и мапира већи простор и да снимљене податке пошаље у војно-управљачки центар. За даљу употребу – за лоцирање противничких положаја и њихово циљање и погађање са ефикаснијим оружјима типа земља – земља.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave