NaslovnaNovostiRusi se prilagođavaju taktici Ukrajinaca: Pomorski kamikaza dron pogodio obalsku metu po...

Rusi se prilagođavaju taktici Ukrajinaca: Pomorski kamikaza dron pogodio obalsku metu po prvi put

Ruski izvori na društvenim mrežama izvestili su 14.05.2024. o prvoj upotrebi pomorskog drona razvijenog u Ruskoj Federaciji u zoni sukoba u Ukrajini. Prema rečima izvora, besposadni čamci ovog tipa stvaraju se u Tulskoj oblasti.

Prvi pomorski dron kamikaza ruskih trupa pogodio je obalsku metu, koristeći eksploziv težak 250 kilograma. Nije precizirano da li su slike sa vežbe ili borbenog zadatka.

Takvo oružje postaje odgovor za ukrajinske trupe, koje učestalo koriste pomorske dronove, a posebno Glavna uprava za obaveštajne poslove (GUR) Ministarstva odbrane Ukrajine, o čemu smo pisali više puta. Ukrajinci su čak nedavno počeli da opremaju kamikaza čamce Magura raketama zemlja-vazduh, u cilju odbrane od ruskih helikoptera.

Kako prenosi Telegram kanal „Iza magle“, trenutno je praktični domet ruskog pomorskog drona 250 kilometara, sa normalnim opterećenjem. Smanjenjem opterećenja ili povećanjem zapremine rezervoara, takav dron je u stanju da pređe više od 300 kilometara na vodi.

Dron je opremljen i naprednim satelitskim modulima i inercijalnim navigacionim sistemom zasnovanim na devijaciji kompasa.

Takvi besposadni sistemi mogu se koristiti za izvođenje napada na pomorske ciljeve i infrastrukturu kako na moru tako i u priobalnom području. Pored toga, pomorski dronovi kamikaze mogu da se koriste za gađanje ciljeva u velikim rečnim koritima.

Vojni stručnjaci veruju da su ruski pomorski dronovi sposobni da efikasno deluju protiv lučke infrastrukture preko koje ukrajinska vojska pretovaruje oružje, vojnu opremu i municiju.

Kao odgovor na upotrebu pomorskih bespilotnih letelica od strane Oružanih snaga Ukrajine, koje su nanele značajnu štetu brodovima ruske Crnomorske flote i infrastrukturi u regionu, ruska strana je objavila nameru da pribegne upotrebi takvih pred kraj 2023. godine.

Tako su u novembru predstavnici Preduzeća za mašinogradnju Kingisepp (KMZ) najavili da će do kraja godine ruska vojska dobiti prvu seriju površinskih pomorskih dronova, za seriju kompletnih ispitivanja u oblasti ​specijalne vojne operacije.

U prvoj fazi, do kraja 2023. godine, planirana je isporuka prvih 10 pomorskih dronova ruskim trupama. Međutim, već su bili u toku pregovori između strana za nabavku pomorskih dronova serijske proizvodnje.

Ovo nije prvi ruski pomorski dron

Krajem prošle godine, Rusija je predstavila još jedan pomorski dron kamikazu po imenu Maslačak.

Ruski mediji objavili su tada i prve slike prvog ruskog pomorskog kamikaza bezposadnog plovila koja će biti korišćena u Crnom moru kao odgovor na sve češće ukrajinske napade na rusku Crnomorsku flotu.

Rusi tvrde da je ovaj dron kamikaza dobio ime BBKN Maslačak (Одуванчик), akronim koji znači „brzo kretanje bespilotnog nosača broda“. Rusi takođe tvrdili da ova letelica na daljinsko upravljanje ima domet do 200 kilometara, maksimalnu brzinu putovanja do 80 km/h, nosivost do 600 kilograma TNT-a.

maslacak pomorski kamikaza dron
maslacak pomorski kamikaza dron

Istovremeno, ruski mediji navodili su tada i da bi Maslačak trebalo da bude prvi u nizu od 10 sličnih pomorskih dronova koje je rusko Ministarstvo odbrane naručilo od kompanije KMZ.

Kompanija KMZ, specijalizovana za projektovanje malih plovila za ruske bezbednosne agencije i za projektovanje specijalne opreme za rusku nuklearnu industriju.

Osim toga, Rusi su proučavali olupine nekoliko ukrajinskih dronova kamikaza. Ukrajinska štampa tvrdi da je ruska odbrambena industrija pokušala da prouči dronove kamikaze koje koristi ukrajinska vojska kako bi ih redizajnirala.

Ukrajinski analitičari Difens Ekspres izdanja napominju da je, barem po izgledu, ruski pomorski dron sličan ukrajinskim pomorskim dronovima kamikaza, međutim činjenica je da su svi čamci ove klase manje više slični.

Strukturno veoma sličan ukrajinskim modelima, ruski dron ipak ima niz suštinskih razlika, što može ukazivati na nameru Rusa da ga koriste za više različitih misija, a ne samo kao dron kamikazu. Na primer, telo drona je lišeno antena sistema komandovanja i upravljanja, kao i optičkih uređaja za nadzor i ciljanje.

Nedostatak kamere, ukoliko nije skrivena, može sprečiti da se dron koristi protiv manevarskih površinskih ciljeva. Sa druge strane, i bez kamere može se pretpostaviti da će njegova svrha biti da udari u statične objekte kao što su mostovi i luke.

maslacak ruski dron
maslacak ruski dron

Predstavnici ruske kompanije KMZ kažu da dron može da nosi bojevu glavu ili drugi korisni teret težine do 600 kilograma. Poređenja radi, ukrajinski dron SeaBaby koji je udario na Krimski most u julu 2023. nosio je 850 kg eksploziva, prema ukrajinskim izvorima.

Bespilotno plovilo može da pređe razdaljinu od 200 kilometara brzinom do 80 km/h. Ovo je dovoljno da pogodi Odesu ako se primera radi lansira sa Krima. Pored toga, moguće je da će ovi dronovi biti lansirani sa brodova ruske mornarice koji su već raspoređeni na moru.

Vredi napomenuti da je upotreba ukrajinskih dronova, kao i nekoliko zarobljenih njihovih dronova, dala značajan podsticaj razvoju ove niše bezposadnog naoružanja u Rusiji ali i globalno.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave