NaslovnaNovostiVolstrit Žurnal: Ukrajinska PVO obara samo jednu od tri rakete koje lansira...

Volstrit Žurnal: Ukrajinska PVO obara samo jednu od tri rakete koje lansira ruska vojska

Poslednjih meseci, usred pojačanih vazdušnih i raketnih napada na ciljeve u Ukrajini, primetno je smanjena efikasnost sistema PVO Ukrajine, što se prikazuje i kroz rastuću superiornost Oružanih snaga Ruske Federacije u vazdušnom prostoru.

Američki dnevnik Volstrit Žurnal objavio je, u izdanju od 13.05.2024, da je stopa uspešnosti PVO Ukrajine značajno smanjena.

Prema podacima koje je objavio Volstrit Žurnal, ukrajinske snage su uspele da pogode samo jednu od tri ruske rakete tokom prošlog meseca, dok je ukupna stopa uspešnosti protivvazdušne odbrane Kijeva značajno opala.

Tako su u poslednjih mesec dana protivvazdušni odbrambeni sistemi na teritoriji Ukrajine uspeli da pogode samo jednu od tri rakete koje su lansirali Rusi.

Prema američkim novinarima, u poslednjih šest meseci ukrajinska vojska je navodno oborila oko 46 odsto ruskih projektila, dok je u prethodnih šest meseci ovaj pokazatelj bio čak 73 odsto. Istovremeno, procenat presretanja ruskih dronova smanjen je za samo 1% u poslednjih šest meseci, dostigavši 82%.

Američka štampa je takođe objavila da su u međuvremenu Oružane snage Rusije pojačale raketne i bespilotne napade u zoni „specijalne vojne operacije”.

Kao rezultat toga, u proteklih šest meseci ruske jedinice su lansirale 45% više raketa i dronova nego u prethodnom sličnom period, prema američkom časopisu.

S tim u vezi, Volstrit Žurnal je podsetio da se Oružane snage Ukrajine suočavaju sa sve većim nedostatkom raketa za PVO sistem američke proizvodnje Patriot, koji ukrajinska vojska smatra najefikasnijim na svetu.

ruska vojska uništila municijom lancet retki britanski eksperimentalni pvo sistem supacat hmt 600
ruska vojska uništila municijom lancet retki britanski eksperimentalni pvo sistem supacat hmt 600

Situaciju u Ukrajini otežava i proširenje oblasti „specijalne vojne operacije“, nakon što su, poslednjih dana, Oružane snage Ruske Federacije značajno napredovale u pravcu Harkova.

Tako su, kako tvrde ruski predstavnici, u poslednja 24 sata ruske snage uništile četiri sistema protivvazdušne odbrane i oko 250 ukrajinskih vojnika na ovom području.

Prema rečima načelnika regionalne vojne administracije Olega Sinegubova, uspeh Oružanih snaga Rusije u Harkovskoj oblasti povezan je sa kašnjenjem vojne pomoći Zapada ukrajinskoj vojsci.

11 KOMENTARA

  1. Pa naobarasmo se mi 1999. svakakvih krstarećih raketa i vođenih bombi, ali i ono što je preteklo napravilo je sasvim dovoljno štete.

    17
  2. Е, ако су то Американци објавили, можемо мирно да спавамо…Како би иначе оправдали бацање пара у буре без дна? Украјинци би били срећни да могу да оборе једну од десет.

    53
    1

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave