NaslovnaNovostiPojavio se izuzetno redak snimak lansiranja krstareće rakete H-32 sa bombardera Tu-22M3...

Pojavio se izuzetno redak snimak lansiranja krstareće rakete H-32 sa bombardera Tu-22M3 [VIDEO]

Ruski bloger o avijaciji Fighterbomber objavio je retke snimke lansiranja teške supersonične protivbrodske krstareće rakete H-32 sa strateškog bombardera Tu-22M3 na svom Telegram kanalu.

Oni pokazuju kako, nakon lansiranja, municija počinje da dobija zadatu visinu. Ukupno su na internetu objavljena samo tri videa lansiranja.

Podsetimo se da su raketu H-22 razvili ruski dizajneri još 1958. godine. Tokom svog životnog veka, više puta je modernizovana, ali je i dalje u službi Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije. Ova municija je dizajnirana da gađa metu u području na dometu od najmanje 300 kilometara.

Domet leta H-22 je do 600 km, a brzina mu je 3,5-4,6 maha (od 4000 do 5400 km/h). Konvencionalna bojeva glava (eksplozivno-kumulativna) je teška 960 kg, a specijalna može biti opremljena termonuklearnom bojevom glavom kapaciteta 350 Kt – 1 Mt.

Raketa H-32

Imajte na umu da je moderna raketa vazduh-zemlja H-32 duboka modernizacija stare protivbrodske rakete H-22. Pre početka eskalacije sukoba u Ukrajini, ove rakete su korišćene samo u vežbama.

H-32 je puštena u upotrebu 2016. godine. Ima poboljšani sistem navođenja i motor. Napravljen je u kućištu H-22.

Rakete H-22 (koje imaju mnogo modifikacija) i rakete H-32 su standardna municija za Tu-22M3. U ruskom arsenalu ima oko 1000 H-22, a kada je reč o H-32 broj se ne zna.

Međutim, sa izbijanjem neprijateljstava, ruske Vazdušno-kosmičke snage počele su da koriste ovu municiju za uništavanje vojnih ciljeva režima u Kijevu.

Kako objašnjavaju stručnjaci, raketa H-32 koristi raketni motor na tečno gorivo sa poboljšanim karakteristikama. Pored toga, promenom rasporeda trupa, dizajneri su povećali kapacitet rezervoara za gorivo.

Prema izveštajima, raketa je sposobna da postigne brzinu do 4,5-5 maha, uzdiže se do visine od najmanje 30 km i leti do dometa od 1000 km.

Tu-22M3 može da nosi 3 (maksimalno) takve rakete (srednja raketa je poluuvučena u trup). Inače normalno borbeno opterećenje je 2 projektila ili bombe u tovarnom prostoru težine do 12 tona.

Tu-22 ukratko

Veruje se da Rusija ima oko 100 bombardera Tu-22M3. Međutim, podaci su kontroverzni, jer neki izvori kažu da je broj nešto veći od 60. Prema pisanju ruskih medija, Rusija će unaprediti 30 jedinica Tu-22M3 na nivo Tu-22M3M. Tu-22M je trenutno stacioniran u ruskim vazdušnim bazama Olenja, Bela, Djagilevo i Šajkovka.

Iako su Tu-22 arhaični bombarderi iz sovjetske ere, oni su u velikoj meri korišćeni za lansiranje starijih supersoničnih H-22 i još novijih varijanti H-32, koje su uglavnom moćne protivbrodske rakete i poznate su po gađanju ukrajinskih ciljeva i izazivajući široko rasprostranjena razaranja. Ovo bi verovatno moglo da objasni zašto su ovi bombarderi bili gađani.

Ukrajina je uglavnom imala ograničenu odbranu od ovih brzih projektila, što su ukrajinske vazduhoplovne snage priznale. Sa dolaskom odbrambenih baterija Patriot, protivvazdušna odbrana zemlje je donekle pojačana, ali su one stacionirane u i oko glavnog grada Kijeva, a primera radi Ukrajina je 1,7 puta veća od Nemačke.

tu 22
tu 22

Bombarderi T-95 i Tu-160 su glavni među ruskim strateškim bombarderima. Međutim, Tu-22M3 je značajna prednost s obzirom da je ukrajinski vazdušni prostor zasićen i da su krstareće rakete dugog dometa ispaljene iz ruskog vazdušnog prostora najbolja opcija Moskve da zadrži ukrajinsku vojsku na ivici.

Ruske Vazdušno-kosmičke snage [VKS] očekuju da popune svoj inventar modernizovanim bombarderima. U pitanju su modernizovani raketni bombarderi Tu-95MSM i Tu-22M3M. Saopštenje dolazi od general-potpukovnik Sergeja Kobilaša.

Modernizacija Tu-22 do nivoa „M3M“ traje već nekoliko godina. Tu-22M3M je trebalo da uđe u službu 2021. Bombarder je prvi let nakon modernizacije izveo krajem decembra 2019. godine.

Prema ruskim izvorima, Tu-22M3M je naslednik nekih tehnoloških rešenja iz Tu-22M4, modernizacije koju je Ministarstvo odbrane Rusije prekinulo godinama unazad. Rečeno je da će avionika i oprema biti ista kao kod Tu-160M.

Očekuje se da će Tu-22M3M koristiti unapređeni turboventilatorski motor Kuznjecov NK-32-02 sa dogrevanjem za veću bruto težinu i duži let. Novi unapređeni bombarderi Tu-22M3M mogu biti ponovo opremljeni sistemom za dopunu goriva u letu. Rusija je ukinula ovaj sistem pre mnogo godina, usled zahteva prema sporazumima o nuklearnom razoružanju između SAD i Rusije.

Razlog zašto Tu-22M3M izaziva veliko interesovanje je izjava gospodina Jurija Sljusara, šefa United Aircraft Corporation, da je ova modifikacija zapravo novi bombarder. Jedino što je ovaj avion nasledio od starijih verzija je trup, rekao je Slusar u intervjuu 2019. godine.

Gospodin Sljusar dodaje i da će Tu-22M3M imati mnogo veći borbeni potencijal. Pored nove avionike, bombarder dobija sisteme za elektronsko ratovanje, novi radar, novu zaštitu i novi sistem za prenos podataka. Prema pisanju ruskih medija, Tu-22M3M će dobiti novi, ergonomičniji kokpit, kao i poboljšani okvir aviona koji bi trebalo da traje i tri decenije.

h 32
h 32

Arsenal bombardera će činiti protivbrodsku raketu H-32, koja ima operativni domet od 600 km. Očekuje se da će i hipersonična raketa H-47M Kindžal postati deo arsenala bombardera. Prema nekim izvorima, Tu-22M3M će dobiti krstareće rakete velikog dometa vazduh-zemlja, ali se tačni model ne pominje.

Stiče se utisak da Tu-22M3M dobija sisteme i avioniku teškog strateškog bombardera Tu-160M. Dok je naoružanje Tu-22M3M veoma slično naoružanju drugog ruskog nosača raketa koji već učestvuje u ratu sa Ukrajinom – MiG-31K.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave