NaslovnaNovostiRusi devastirali ukrajinski heliodrom sistemom Iskander-M: Stradalo čak pet helikoptra Mi-8 i...

Rusi devastirali ukrajinski heliodrom sistemom Iskander-M: Stradalo čak pet helikoptra Mi-8 i Mi-24

Sudeći po snimku koji kruži društvenim mrežama, Oružane snage Rusije izvele su raketni udar na poljski aerodrom, odnosno heliodrom, koji je neoprezna ukrajinska vojska postavila u blizini naselja Manvelovka u Sinelnikovskom okrugu Dnjepropetrovske oblasti.

Verovatno su pripadnici ukrajinskog vazduhoplovstva mislili da, pošto se nalaze na 75 km od linije fronta, nema velike pretnje za njih, međutim, prevarili su se.

Ruska izviđačka bespilotna letelica otkrila je značajnu metu sa helikopterima u ukrajinskoj pozadini i javila njene koordinate. Od nedavno izuzetno popularne avio-bombe sa dodatim UMPK modulima teško da bi tamo stigle (domet je oko 70 km), pa su Rusi odlučili da iskoriste sistem Iskander-M. Šta se dalje dogodilo prikazano je u video snimku iznad.

Usled udara rakete Iskander, prema ruskim izvorima uništen je jedan helikopter Mi-8, tri helikoptera Mi-24, dve aerodromske mobilne električne jedinice, jedan tanker i oko 15 ukrajinskih vojnih lica.

Vide se helikopteri kako gore na zemlji. Prema ruskim informacijama iz videa, oštećen je još najmanje jedan helikopter Mi-24 Oružanih snaga Ukrajine.

Napominjemo da ovo nije prvo mesto sletanja helikoptera koje su pogodile Oružane snage Rusije. U martu je raketni napad pogodio i uništio par helikoptera Mi-8 koji se nalaze na zemlji u blizini Novopavlovke u Dnjepropetrovskoj oblasti.

Mil Mi-8

Mil Mi-8, takođe poznat kao Mi-8, predstavlja jedan od najpriznatijih i najrasprostranjenijih helikoptera u istoriji vazduhoplovne industrije. Ovaj višenamenski helikopter, razvijen u bivšem Sovjetskom Savezu, i dalje ostaje neizostavna komponenta vojnih i civilnih flota širom sveta.

Prvi put predstavljen javnosti 1961. godine, Mi-8 je projektovan kao srednje do veliki transportni helikopter sa mogućnošću prevoza putnika i tereta, izviđanja, vatrogasnih misija i još mnogo toga. Jedinstveni dizajn sa tandem rasporedom kabine omogućio je prevoz iznenađujuće velikog broja putnika ili tereta, uz izuzetne performanse.

Jedno od ključnih obeležja Mi-8 je njegova izuzetna svestranost. Helikopter se lako prilagođava različitim zadacima i operativnim potrebama. U vojnom kontekstu, služi kao transporter trupa, tereta i opreme, obavlja izviđačke misije i pruža podršku specijalnim snagama.

U civilnim ulogama, Mi-8 se koristi za medicinske evakuacije, spašavanje, transport, i obavljanje humanitarnih zadataka.

Performanse i tehničke karakteristike

Mi-8 je opremljen snažnim turbinskim motorima koji mu omogućavaju da postigne impresivne brzine do 250 km/h. Visoka efikasnost motora doprinosi većem doletu, omogućavajući helikopteru da pređe velike udaljenosti bez potrebe za čestim dopunjavanjem gorivom.

mi 8
mi 8

Njegova sposobnost letenja na visinama do oko 6.000 metara čini ga pogodnim za različite terenske uslove.

Mi-8 je osvojio svet svojom sposobnošću da se suoči sa raznolikim izazovima i okruženjima. Više od 17.000 ovih helikoptera je proizvedeno, i oni su u službi u preko 100 zemalja širom sveta. Njegova masovna upotreba u različitim geografskim i klimatskim uslovima svedoči o njegovoj prilagodljivosti i pouzdanosti.

Iako se razvoj Mi-8 odvijao tokom više od šest decenija, helikopter i dalje ostaje aktivan u mnogim vazduhoplovnim flotama. Njegova jednostavnost u održavanju, pouzdanost i sposobnost prilagođavanja različitim misijama čine ga nezamenjivim.

Pored toga, unapređene verzije kao što su Mi-17 i Mi-171 pružaju modernizovane karakteristike i bolje performanse.

Mi-24 ukratko

Helikopter Mi-24, poznat i po NATO imenu kao “Hind”, jedan je od najprepoznatljivijih i najuspešnijih oklopnih helikoptera u svetu vojne avijacije, razvijen je na bazi pogonskog sistema Mi-8.

Razvijen tokom vremena Sovjetskog Saveza i hladnog rata, Mi-24 je zaslužio svoje mesto u istoriji vojne avijacije zahvaljujući svojoj svestranoj ulozi i impresivnoj snazi.

Konstruisan u sovjetskom konstrukcijskom biroju Mil u kasnim 1960-im godinama, Mi-24 je osmišljen kao “leteći tenk” sposoban da izvršava različite zadatke u ratnim uslovima. Prvi let ovog oklopnog helikoptera obavljen je 1969. godine, a zatim je uveden u aktivnu službu 1972. godine.

ceski mi 24 eskadrila tigrova
ceski mi 24 eskadrila tigrova

Mi-24 je blizak pandan američkom AH-64 Apache, ali za razliku od ovog i drugih zapadnih jurišnih helikoptera, takođe je sposoban da preveze do osam vojnika.

Mi-24 je teški oklopni helikopter s tandemskim sedištima za kapetana i kopilota/navigatora. Helikopter je takođe opremljen oklopom, koji mu omogućuje preživljavanje pogotka iz malokalibarskog oružja i pojedinih protivavinskih sistema, što ga čini solidno izdržljivim na bojnom polju.

Glavni rotor sa pet lopatica je montiran na vrhu srednjeg dela trupa, dok su kratka, zdepasta krila koja nose oružje postavljena na srednjem delu trupa. Dva motora sa turbo vratilom su postavljena iznad srednjeg dela karoserije sa dva okrugla usisnika za vazduh koji se nalaze neposredno iznad kokpita i izduvnim otvorima na bočnim stranama motora.

Ono što čini Mi-24 impresivnim je njegova ratna moć. Naoružan je snažnim nosećim mitraljezom kalibra 12.7 mm za protivavionsko i protivtenkovsko dejstvovanje. Takođe, može nositi različite vrste raketa i vođenih protivtenkovskih projektila. Helikopter ima sposobnost uništavanja ciljeva na zemlji i vazdušnim prostorima, pružajući podršku kopnenim snagama i ostalim helikopterima u blizini.

Mi-24 može obavljati različite zadatke na bojnom polju. Pored uloge napadnog helikoptera, koristi se i kao transportni helikopter za prevoz vojnika, ranjenika ili opreme. Uloge helikoptera Mi-24 uključuju pružanje bliske vazdušne podrške kopnenim snagama, borbu protiv oklopnih vozila i uništavanje protivničkih ciljeva.

Mi-24 se naširoko koristio tokom raznih konflikata širom sveta. Operisao je u sukobima u Avganistanu, Iraku, Siriji, kao i kod nas na Balkanu. Njegova ratna sposobnost i prilagodljivost su ga učinile popularnim i među različitim državama koje su ga uvele u svoje vojne flote.

makedosnki mil mi 24v
makedosnki mil mi 24v

Tokom vremena, razvijene su nove varijante ovog helikoptera, kao što je Mi-35, koji je modernizovana izvozna verzija, sa poboljšanim sistemima i tehnologijama.

Mi-24 helikopter ostaje nezaboravna ikona vojne avijacije, simbol snage i izdržljivosti. Njegova sposobnost da se prilagodi raznim situacijama i zadacima čini ga idalje važnim resursom u modernom vojnom svetu.

4 KOMENTARA

  1. odvratan ruski hevi metal, gluperde ruske neznaju da je to satanisticki pravac, bili zaostali, ostali su zaostali,

  2. Predlazem da se, u slicnim situacijama, posle atributa “poljski”, radi brzeg i boljeg razumevanja, napise i “(na livadi)”. Bez ovog dodatka, citalac bez iskustva vojnog lica (a ja sam upravo takav) prvo pomisli na nesto sto se odnosi na drzavu Poljsku… i zabrine se, naravno…

    16
    1

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave