NaslovnaNovostiUkrajina dobila prvi F-16, ali simulator letenja: Mladi ukrajinski piloti pozvani da...

Ukrajina dobila prvi F-16, ali simulator letenja: Mladi ukrajinski piloti pozvani da ga testiraju

Češka je isporučila prvi simulator lovca F-16 jednoj od brigada taktičke avijacije Ukrajine, a njegov glavni modul testiraju i pripremaju za rad ukrajinski inženjeri, rekao je komandant ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva general Mikola Oleščuk u saopštenju za javnost objavljenom na Telegramu.

„Povratak u život“. „Hvala svima koji pomažu Ukrajini da ojača svoju vazduhoplovnu komponentu. Naravno, pored samog F-16, treba da napravimo atraktivnu ponudu u pogledu opreme za obuku naših mladih ljudi. Pozivam na naše saveznike da se pridruže ovoj inicijativi“, izjavio je Mikola Oleščuk.

Vazduhoplovstvo Ukrajine objašnjava da nije reč o jednostavnom simulatoru, već o “punom simulatoru sa pravom kokpitom F-16”.

Hidraulički sistem će biti dodatno instaliran kako bi pilot mogao da ima što realnije iskustvo tokom trenažnih letova.

„Pilot može jasno da vidi gde se nalaze komande, šta vidi tokom leta, koji podaci se prenose“, rekao je Oleksandr Dijakiv, predstavnik Komande za obuku ukrajinskih vazduhoplovnih snaga. Pilot može da koristi ovaj simulator da zapamti lokaciju komandi borca, da vežba aspekte leta i da koristi sisteme oružja.

Nakon više odlaganja, očekuje se da će Ukrajina verovatno dobiti prve lovce F-16 u leto 2024. godine, a do tada će pojedini piloti završiti obuku za upravljanje njima.

Početkom marta 2024. godine objavljeno je da će dve grupe ukrajinskih pilota biti obučene na F-16 u Danskoj i Sjedinjenim Državama.

Posle dugih pregovora, saveznici Ukrajine stvorili su ‘avijacijsku koaliciju’, što je predstavljalo važan korak u jačanju odbrambenih kapaciteta Ukrajine. Ukrajinski piloti trenutno prolaze obuku za F-16 u državama članicama koalicije.

Očekuje se da prvi F-16 stignu u Ukrajinu sa obučenim pilotima i tehničkim osobljem. Još nije poznato kada će Ukrajina dobiti avione. Zapadni sponzori Ukrajine se nadaju da će se to dogoditi u leto ili jesen ove godine, međutim usled naglog napredovanja ruskih trupa moguće je da se proces ubrza.

Odgovor na rusko napredovanje: F-16 bi uskoro mogli da stignu u Ukrajinu

Prvi F-16 na nebu Ukrajine mogao se videti čak i za nekoliko nedelja.

Obuka ukrajinskih pilota i sprovođenje procedura za slanje aviona F-16 u Ukrajinu su dva sinhronizovana procesa koja su ušla u završnu fazu implementacije. Tako je sve bliži trenutak kada će prvim F-16 koji će poleteti iz zemlje članice NATO-a, upravljati ukrajinski pilot i sleteti u Ukrajinu.

Ukrajina bi mogla da dobije svoje prve avione F-16 „u roku od nekoliko nedelja“, izvestio je britanski Evening Standard 10. maja, pozivajući se na visoki vojni izvor pod uslovom da ostane anoniman.

rdaf f 16 u formaciji
rdaf f 16 u formaciji

Dakle idalje nije jasno ni ko će od saveznika prvi isporučiti avione, ali je gotovo izvesno da će to biti jedna od četiri zemlje koje nisu oklevale da najave podršku u tom pogledu.

Belgija, Danska, Norveška i Holandija su se istakle da će Ukrajini isporučiti desetine borbenih aviona F-16, a Danska je jedina zemlja koja je takođe obezbedila obuku za ukrajinske pilote.

Danska je takođe ranije potvrdila da će poslati prvu seriju borbenih aviona u Ukrajinu ovog leta, dok Holandija ponovo odlaže, pa planira da počne da ih isporučuje tek na jesen.

Vremenska obaveza Belgije bila je tek nejasnija, a Brisel je najavio da bi mogao da isporuči prve lovce F-16 Ukrajini „kasnije ove godine“.

Kako prenosi američki Newsweek, Kremlj je upozorio da bez obzira koja verzija F-16 bude isporučena Ukrajini, Rusija će ih posmatrati kao nuklearno sposobne i posmatrati njihovu nabavku kao namernu provokaciju SAD i NATO-a.

F-16 Fighting Falcon

F-16 Fighting Falcon je multifunkcionalni laki lovac četvrte generacije, monoplan sa jednom kobilicom, izrađen po klasičnoj šemi. Avion ima jedan motor u repu. Trup je polu-monokok.

Krilo sa povećanim zamahom glatko se uliva u trup. Ovaj dizajn omogućava stvaranje pomoćne sile podizanja pod povećanim napadnim uglom.

Ugao prednje ivice krila je 40 stepeni. Ispod trupa se nalazi neregulisani kolektor vazduha. Šasija ima hidraulički pogon. A-stub se nalazi odmah iza usisnika vazduha. Lovac ima integralni aerodinamički raspored, bočno težište je pomereno napred, a postoji i visoko osetljiv radar.

F-16 je prvi avion brzine 2 maha u službi američke vojske. Borbeno vozilo sa resursom od 8.000 sati dizajnirano je za letove i manevre sa preopterećenjem od 9 g.

f 16 block 70
F-16 Block 70, poslednja u nizu modernizacija aviona koga gledamo preko 40 godina

F-16 ima mnogo modifikacija. Počevši od modela „Blok 25“, smanjena je radarska vidljivost aviona. Tanak sloj zlata nanosi se na površinu vrata nadstrešnice kokpita. 

Zahvaljujući ovoj inovaciji, incidentno zračenje je ravnomerno raspršeno i ne pada duboko u kabinu. Počevši od verzije Block 32, u proizvodnji usisnika vazduha korišćeni su materijali koji apsorbuju radar.

Avioni Blok 40/42 Night Falcon se proizvode od 1988. Lovci su opremljeni sistemom LANTIRN, radarom APG-68(V), digitalnim sistemom kontrole leta, sistemom za automatsko praćenje terena. Letelica može da nosi vođene rakete AGM-88B.

Vrsta:Lovac
Posada:1
Maksimalna brzina2180 km/h
Dolet:4220 km
Maksimalna visina:18.000 m
Borbeni radijus:550 km
Projektili:Vazduh-vazduh:
AIM-9 Sidewinder × 6
AIM-120 AMRAAM × 6
IRIS-T × 6
Python-4 × 6
Python-5 × 6
Vazduh-zemlja:
AGM-65 Maverick × 6
AGM-88 HARM × 2
AGM-158 Joint Air-to-Surface Standoff Missile (JASSM)
AGM-154 Joint Standoff Weapon (JSOW) × 4
Protivbrodske:
AGM-84 Harpoon × 2
AGM-119 Penguin × 4
Varijante:F-16A/BF-16C/DF-16E/FF-16INF-16IQF-16NF-16V

4 KOMENTARA

  1. Нека им такође на симулатор инсталирају и Мигове, Сухоје, хеликоптере, Пво системе свих фамилија 100, 200, 300 хиљада руских војника, а на крају и Кремљ са све Путина у њему. Па нека их рокају украјински асови 24 сата без престанка. Желим им сву срећу и да их што више пообарају, ПВО тотално неутралишу, војску натерају у бежанију а на крају шлаг на торти да Кремљ претворе у атоме и молекуле. Нека и брадоња седне за команде моћног апарата којимће да преокрене ток рата, па нека и он рока до миле воље. Могу то западни програмери, дај да омражене Баћушке протерају до иза Урала, да се најзад лудило смири а Руси буду сатерани у ћошак, тамо где јелте и треба да буду.
    Ах да заборавих и Кримски мост, нека и њега рокају мада то можда то и неби било добро јер када се све то врати поново Украјини, требаће им, да не би поново правили други.

    2
    62
  2. Dajte im više te avione da ne kukaju, šta im daju simulatore kao da će oni i leteti sa njima, pre će av da izgradi auto put do Crne gore nego što ovima dođu ti avioni.

    25
    1

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave