NaslovnaNovostiZduženim radom artiljerijske vatre i FPV drona uništen još jedan tenk Leopard...

Zduženim radom artiljerijske vatre i FPV drona uništen još jedan tenk Leopard 2A4 u pravcu Kurahovskog

U okviru borbi na pravcu Kurahovskog, zabeleženo je uništenje nemačkog tenka Leopard 2A4. Zajedničkim naporima artiljeraca i operatera FPV dronova uspešno je završena operacija uništavanja borbenog vozila, navode ruski izvori.

Informaciju o ovom događaju potvrđuje i jučerašnji snimak koji je objavljen na jednom ruskom vojnom kanalu.

Na snimku se vidi kako je tenk Leopard 2A4 gađan vatrom precizne artiljerije nakon što je njegova lokacija snimljena pomoću dronova. Efikasnost savremenih tehnologija u izviđanju i korekciji vatre ponovo je potvrdila svoju visoku efikasnost.

Treba napomenuti da uprkos neefikasnosti nemačkih tenkova, Kijev nastavlja da ih koristi usled nedostatka modernije vojne opreme.

Podsetimo, ruska vojska je prijavila zaplenu tenka Leopard-2A4 u regionu Zaporožja u decembru 2023. godine, što je postao prvi dokumentovani slučaj zaplene nemačkog tenka u ovom regionu. Prema informacijama koje je dala ruska vojska, tada je tenk pripadao 33. mehanizovanoj brigadi Oružanih snaga Ukrajine.

Inače prvi uništeni Leopard 2A4 od početka ukrajinsko ruskog sukoba nije stradao u sukobu sa ruskom vojskom. Ukrajinski vojnici su uništili prvi nemački tenk na poligonu u Poljskoj tokom obuke.

Prema Rusima, „težina, velike dimenzije i loša manevarska sposobnost pretvorili su Leopard 2 od egzotičnog tenka u zajedničku metu za sve sisteme naoružanja koja su na raspolaganju Oružanih snaga Rusije.

Zapad je sam razbio mit o Leopardu 2

Zapadna štampa je analizirala tok bitaka na frontovima Ukrajine. Forbs je još u decembru pisao da je za manje od nedelju dana ukrajinska vojska pretrpela razorne gubitke u tenkovima koje je isporučio Zapad.

„Tokom navedenog vremenskog perioda, Oružane snage Ukrajine izgubile su najmanje 12 tenkova, uključujući Leopard 2A4, Leopard 2A6, kao i Stridsvagn 122, koji je švedska verzija nemačkog Leoparda 2A5. Švedska verzija je opremljena dodatnim oklopom.”

Autor ističe da ukrajinska vojska gubi „čak i preoklopljene zapadne tenkove“ i da se stopa gubitaka povećava u skladu sa stopom predaja. Prema ovim tvrdnjama, za otprilike nedelju dana, ukrajinske trupe su izgubile četvrtinu svih preostalih tenkova nemačkog tipa.

tenk leopard gori na linijjama fronta u zaporozju
tenk leopard gori na frontu u zaporozju

Američki kolumnista Forbsa, novinar i stručnjak za vojne sukobe Dejvid Aks primetio je da ukrajinska administracija pokušava da spase tenkove zapadne proizvodnje. Kako? Retko ih u poslednje vreme šalje da napadaju ruske položaje.

Nezadovoljstvo u Nemačkoj

Nemce nervira što je Leopard 2 postao lak plen ruskih trupa u Ukrajini. „Leopard 2 se smatra efikasnom platformom za borbena dejstva”.

Nade Ukrajine bile su velike, ali su brzo propale nakon nekoliko dana upotrebe jer se nemački tenk pokazao daleko od nedodirljivog. Ruska vojska je nanela značajne gubitke Ukrajincima“, pisao je nemački portal Merkur.

Ruska vojska je efikasno upotrebila artiljeriju dok je koristila još efikasniju novu taktiku zasnovanu na upotrebi dronova i vođene municije koja pogađa slabe tačke zapadnih tenkova.

Udari ruskih dronova dodatno pomažu da se uništi mit o Leopardu 2 u Ukrajini. San o čudotvornom oružju za Ukrajinu će verovatno još više izbledeti“, zaključuje Merkur. 

Potvrda da Nemci zaista nemaju sreće se takođe dogodio u oktobru 2023. godine. Naime, tada je nakon nemačkog tenka Leopard, isplivao i prvi snimak uništenog Marder 1A3 borbenog vozila pešadije u Ukrajini.

Pored Leoparda 2, Ukrajina dobila 110 tenkova Leopard 1A5 od ukupno 135

Prema nemačkom izdanju WirtschaftsWoche, Ukrajina je juče 10.05.2024. godine već dobila većinu obećanih tenkova Leopard 1A5. Od 110 tenkova koji su od marta 2023. trebalo da budu prebačeni u Kijev, 90 se već nalazi na ukrajinskoj teritoriji. Ova vozila su ranije bila u službi vojski Nemačke i Danske.

unisteni leopard 1a5 okruzen bvp m113 i bredli
unisteni leopard 1a5 okruzen bvp m113 i bredli

Međutim, 30 tenkova iz ove serije ostalo je u Nemačkoj, gde se koriste za obuku. Očekuje se da će preostalih 20 tenkova biti poslato u Ukrajinu do kraja juna ove godine.

Pored toga, u drugoj polovini godine planirana je isporuka još 25 tenkova Leopard 1A5, koji su trenutno u pripremi za isporuku. Tako će Ukrajina dobiti ukupno 135 tenkova ovog modela.

Treba napomenuti da je nekoliko tenkova Leopard 1A5 već uništeno na frontu, međutim, po svemu sudeći, ukrajinske oružane snage ne žure da koriste ova borbena vozila.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave