NaslovnaNovostiAmerički Abrams vodi u „ruskoj trci“ protiv nemačkog tenka Leopard za omiljeni...

Američki Abrams vodi u „ruskoj trci“ protiv nemačkog tenka Leopard za omiljeni „ratni trofej“

Tekuća izložba zarobljene vojne opreme prikazana na Poklonaja gori u Moskvi izazvala je ozbiljnu diskusiju među ruskim korisnicima društvenih medija o njihovom omiljenom „ratnom trofeju“.

Tenkovi „Abrams“ američke proizvodnje izašli su kao očigledni pobednici, nadmašivši nemačke tenkove Leopard.

Ovo otkriće dolazi iz studije koju je sprovela Brand Analitika, a rezultati ukazuju na jasnu prednost američkom vozilu u odnosu na njegove nemačke kolege.

Studija, koja je analizirala više od 650 miliona javnih postova na ruskom jeziku na društvenim mrežama između 1. maja i 7. maja 2024. godine, otkrila je ukupno 80,9 hiljada pominjanja u vezi sa opremom predstavljenom na Poklonnoj gori.

Prema studiji koju je sprovela Brand Analitika, a koju je dobio TASS, Abrams M1A1 je dobio najveći broj pominjanja (18.200) među korisnicima društvenih medija. Poređenja radi, nemački Leopard 2A6, iako još uvek veoma cenjen, zaostao je sa 15,7 hiljada spominjanja, čime je obezbedio svoje mesto kao drugi najpopularniji eksponat na izložbi.

Američka oprema vodi u trci

Borbeno vozilo pešadije M2A2 Bredli američke proizvodnje zauzima treće mesto sa preko 7,7 hiljada spominjanja, dodatno naglašavajući fascinaciju ruskih korisnika društvenih mreža američkom vojnom opremom.

Među 15 najzastupljenijih eksponata zarobljene opreme, nemačko borbeno vozilo pešadije Marder 1A3 zauzelo je četvrtu poziciju sa 6,6 hiljada spominjanja.

Humvee, visoko pokretno višenamensko vozilo na točkovima (HMMWV) proizvedeno u SAD, obezbedio je peto mesto sa 3,7 hiljada spominjanja, dok je M1150 Assault Breacher Vehicle (ABV) zauzeo šesto mesto sa 3,2 hiljade spominjanja.

zarobljeni m1150 assault breacher
zarobljeni m1150 assault breacher

Sledeća na redu bila su dva oklopna vozila iz Velike Britanije, Husky i Mastiff, od kojih je svako dobilo oko 2.900 pomena. Takođe na listi je još jedno vozilo proizvedeno u Velikoj Britaniji, oklopni transporter Sakon AT105, sa 12,2 hiljade spominjanja.

Dva druga komada opreme američke proizvodnje na listi su haubica M777 i M1224 MaxxPro MRAP, koji su dobili otprilike 2,9 hiljada i 2,7 hiljada spominjanja.

Dalju diverzifikaciju diskursa dale su stavke poput turskog oklopnog automobila Kirpi sa 1,8 hiljada spominjanja, australijskog oklopnog automobila Bushmaster sa 1,6 hiljada pominjanja, ukrajinskog BMPT „Azovec“ sa 1,4 hiljade spominjanja i južnoafričkog oklopnog automobila Mamba Mk2 EE , takođe sa 1,4 hiljade spominjanja.

Izložba

Prvog maja ove godine na Poklonoj brdu u Moskvi počela je jedinstvena izložba zarobljenog naoružanja i vojne opreme koju su ruske trupe zaplenile tokom svoje specijalne vojne operacije. Događaj se održava u Parku pobede i trajaće ceo mesec maj.

Na izložbi je predstavljeno više od 30 komada vojne opreme iz različitih zemalja sveta, uključujući SAD, Veliku Britaniju, Nemačku, Francusku, Tursku i druge.

Među eksponatima posebno mesto zauzimaće čuveni tenkovi Abrams i Leopard, borbeno vozilo pešadije Marder iz Nemačke, američko borbeno vozilo pešadije Bredli, švedsko borbeno vozilo pešadije CV90 i francusko borbeno oklopno vozilo AMX-10RC.

brejdi u centru moskve! kremlj premestio ratni plen nato iz ukrajine u srce rusije; prvog maja otvaranje izložbe
kremlj premestio ratni plen nato iz ukrajine u srce rusije; prvog maja otvaranje izložbe

Pored velike opreme, posetioci izložbe mogu da vide i primerke malokalibarskog naoružanja koje koriste vojske stranih država, kao i vojna dokumenta, karte i ideološku literaturu, deljenu ukrajinskim snagama.

Izložba je podeljena u nekoliko tematskih zona i opremljena informativnim štandovima koji govore o zemljama koje su proizvele opremu, taktičko-tehničkim karakteristikama, kao i o mestu i okolnostima zaplene ovih trofeja od strane ruske vojske.

Multimedijalni ekrani prikazuju snimke poraza oklopnih vozila tokom sukoba kako bi se dočarala efikasnost ruskih vojnih operacija. Ovaj pristup ima za cilj da obrazuje javnost o sposobnostima zapadne vojne tehnologije i ulozi Rusije u suprotstavljanju spoljnim pretnjama.

Ruske vlasti su takođe iskoristile priliku da kritikuju isporuku zapadnog oružja i vojne opreme Ukrajini, prikazujući to kao dokaz mešanja NATO-a u sukob.

Uprkos velikoj podršci Zapada Kijevu, ruski predsednik Vladimir Putin je ponovio svoje uverenje da takva pomoć neće promeniti tok sukoba niti odvratiti Rusiju od postizanja svojih ciljeva.

Dmitrij Peskov, portparol ruskog predsednika, pohvalio je izložbu kao „sjajnu ideju”, ističući njen značaj u predstavljanju neprijateljske opreme javnosti.

Povlačeći paralele sa izložbama zarobljene nacističke vojne opreme iz sovjetskog doba tokom i nakon Drugog svetskog rata, ruski zvaničnici su istakli značaj ovog događaja.

Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova pozvala je strane diplomate u Moskvi da posete izložbu, uokvirujući je kao svedočanstvo „agresije Zapada“ i izazova percipiranim „zapadnim vrednostima“.

4 KOMENTARA

    • Е (pisem latinicom, “brate” Hrvate (kad si se vec tako potpisao, sto nisi poceo velikim slovom) da bi razumeo), kad bi vi imali takvog neymara, ne bi prestajali da se hvalite. Ovako, posto je Srbin, jedino sto mozete je da mu pljunete pod prozor.

      63
      17

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave