NaslovnaNovostiSAD rasporedile rakete u neposrednoj blizini Rusije: "Projektili SM-6 štite pomorske konvoje...

SAD rasporedile rakete u neposrednoj blizini Rusije: “Projektili SM-6 štite pomorske konvoje na Baltiku”

Američke pomorske snage u Evropi, u saradnji sa danskom vojskom, ponovo su, na ostrvu Bornholm, testirale upotrebu kopnenih raketa SM-6, u misijama zaštite pomorskih konvoja.

Aktivnost je izvedena između 3. i 5. maja i sastojala se u raspoređivanju na ostrvu Bornholm (Danska), koje se nalazi u jugozapadnom Baltičkom moru, prenosnog i kontejnerskog lansera raketa, navodi se u saopštenju za štampu koje je izdala Šesta flota SAD.

Kontejnerski, prenosivi, kopneni lanser raketa, u poređenju sa brodskim lanserom raketa (na borbenim brodovima – napomena autora), povećava fleksibilnost (američke) mornarice da se kreće i koristi sisteme naoružanja sa obale za podršku pomorskoj bezbednosti duž morskih linija komunikacija.

Američka mornarica je prvi put izvela ovu operaciju na ostrvu Bornholm u septembru 2023.

„Ova druga iteracija nastavlja da reafirmiše našu posvećenost snažnom bezbednosnom savezniku NATO-a i jača partnerstvo SAD i Danske“, saopštile su američke pomorske snage u Evropi 8. maja.

Raketa SM-6 na ostrvu Bornholm

Višenamenska raketa SM-6 je izuzetno raznovrsna i može se koristiti za gađanje vazdušnih ciljeva, uključujući balističke rakete kratkog dometa i krstareće rakete, kao i pomorske i kopnene ciljeve.

Pogon rakete obezbeđuje dvostepeni motor koji joj daje maksimalni domet od 370 km pri brzini od 3,5 maha. Lansira se sa ratnih brodova, sa zemlje, a 2021. godine snimljen je F/A-18F Super Hornet američke mornarice kako lansira nešto što izgleda kao projektil SM-6, prema Aviation Week-u. Cena rakete SM-6 procenjena je na 4,3 miliona dolara.

Ostrvo Bornholm ima strateški položaj, jer se nalazi na centralnoj osi (orijentisanoj u približnom pravcu JZ-SI) Baltičkog mora. Prema Heritidž fondaciji, u Baltičkom moru postoje tri ključna ostrva bezbednosti, sva na ovoj osi.

  • Prvi od njih je Alandski arhipelag (Finska) koji se nalazi otprilike na raskrsnici zaliva Botnik i Finić.
  • Drugo je ostrvo Gotland (Švedska) koje se nalazi u sredini Baltičkog mora,
  • a treće je ostrvo Bornholm koje se nalazi otprilike 200 km istočno od danskog moreuza koji povezuje Baltik sa Atlantikom.

Udaljenost između Alanda i Gotlanda je oko 300 km, koliko i između Gotlanda i Bornholma.

Ulaskom Finske i Švedske, NATO (SAD) sada ima mnogo veće mogućnosti da obezbedi pomorski i vazdušni saobraćaj u baltičkom području. Dakle, stalno prisustvo raketa SM-6 na ovoj osovini moglo bi se smatrati za diverzifikaciju odbrane u baltičkom regionu.

Američka vojska, mornarica i marinci eksperimentisali su i postavljali različite kopnene raketne sisteme. U Evropi, mornarica je već raspoređivala kontejnerske bacače raketa SM-6 od Danske do baltičkih zemalja.

Razvoj ovih sistema navodno je tek počeo 2019. nakon povlačenja SAD iz sporazuma o nuklearnim snagama srednjeg dometa koji je ranije ograničavao raspoređivanje kopnenih raketa dometa malog između 500 i 1.000 i srednjeg od 1.000 do 5.500 kilometara.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova je dan ranije obavestilo javnost da će Moskva, ukoliko Vašington odluči da rasporedi rakete kratkog i srednjeg dometa (od 500 do 5500 km), na to odmah odgovoriti.

rs 26 rubež lansiranje
RS-26 Rubež lansiranje

O odgovoru Rusije na američko raspoređivanje raketa kratkog i srednjeg dometa smo pisali danas, a u pitanju je RS-26 ‘Rubež’.

4 KOMENTARA

  1. Kao što vidimo,zlo ima razne uniforme.
    Ali samo jedan cilj.
    Sve porobiti i staviti pod svoju šapu, ne birajući sredstva i način.

    11
  2. Danske je neŝto poput Kosova na Balkanu..tek provincial SAD-a..
    Zlo je ŝto je pod svoje SAD stavio I upravlja I nacistima I katolicima I pravoslavnim potečenima..Dakle bukvalno je gotovo svo evroosko življe uključeno u borbu SAD-a sa istokom.
    Čak I Japanci..nad kojima Amerika jedina I upotrebi nuklearno oružje postadoŝe američka kurbeŝtija..ŝta onda reći viŝe!??
    Uz podsećanje da je Amerika jedini pobednik iz drugoga svetskoga rata..o čemu se od uvek malo znalo!! Joŝ davno je De Gol predlagao..za dobrobit Evrope I naroda koji žive u njoj..da ista ostane neutrally, tampon zona u toj borbi zapada I istoka..
    Na žalost..eto nam ga na..sad!!

  3. Danska je provincija nacističke Nemačke tako da nije ništa čudno što sarađuju sa komunističkom Amerikom.

    20
    1

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave