NaslovnaNovostiDvoboj ukrajinskog i ruskog tenka kadar po kadar na prvoj liniji fronta...

Dvoboj ukrajinskog i ruskog tenka kadar po kadar na prvoj liniji fronta Donjecka [VIDEO]

Ukrajinska vojska je nedavno objavila video na društvenim mrežama na kojem se vidi kako jedan od njihovih tenkova uništava ruski tenk u duelu na liniji fronta u Donjecku.

Snimci poput ovih se smatraju posebno retkim jer prikazuju kadar po kadar sudar dva neprijateljska tenka na bojnom polju. U rusko-ukrajinskom ratu ova oklopna vozila se obično uništavaju ili neprijateljskim minama ili nadolazećim projektilima, raketama ili dronovima kamikazama.

„Isečak bitke: ruski tenk u pratnji oklopnih borbenih vozila pešadije kreće se ka našim položajima. Upoznali su oklopne posade 58. mehanizovane pešadijske brigade ukrajinske vojske. Odmah smo otvorili vatru. Neprijateljski tenk je pogođen, a ostali Rusi su dignuti u vazduh“, navodi se u poruci koju je na Fejsbuku objavila 58. ukrajinska brigada, a prenosi tviteraš blizak sa zapadnim službama.

Prema ukrajinskim izvorima, ukrajinski tenk je bio tipa T-64BV. Vozilo je ispalilo projektil kalibra 125 mm na neprijateljsko oklopno vozilo.

Međutim, mnogi su komentarisali da ruski tenk koji se vidi na snimku nije uništen raketom koju je ispalio ukrajinski T-64BV , već nekom protivtenkovskom minom koja je detonirana na zemlji. Njihov glavni argument je da se eksplozija na ruskom tenku dogodila 4 do 5 sekundi nakon lansiranja ukrajinske rakete, odnosno kasno.

Litvanska vojska spremna da interveniše u Ukrajini

U drugim nedavnim vestima , litvanska premijerka Ingrida Simonite, u intervjuu za britanski Fajnenšel tajms, najavila je spremnost svoje zemlje da pošalje vojno osoblje u Ukrajinu u okviru misije obuke. Naravno, on je naglasio da Kijev do sada nije uputio relevantan zahtev baltičkoj državi.

Litvanski parlament je takođe odobrio moguće upućivanje trupa u Ukrajinu, izražavajući tako praktičnu podršku zemlje Kijevu.

Simonite je dodala da je nedavna ruska najava o izvođenju vežbi taktičkim nuklearnim oružjem u blizini Ukrajine bila formalne prirode i uverila svet da Moskva verovatno neće koristiti takvo oružje na bojnom polju zbog njegovog veoma negativnog dejstva. I sama Rusija će biti pogođena mogućom upotrebom takvog oružja“, rekla je političarka.

Podsetimo, kompletna litvanska vojska sadrži slično koliko obe zaraćene strane imaju raspoređeno u bitci oko jednog mesta na frontu u Ukrajini.

Figurativno rečeno, raspoređivanjem bi pomogli da se ukrajinske oružane snage zadrže na pozicijama oko mesta Očeretino, gde ruske trupe ostvaruju značajan progres u ovom trenutku.

Oružane snage Rusije probile ukrajinsku odbranu južno od Očeretina

Prema ukrajinskim informativnim izvorima, Oružane snage Ruske Federacije uspele su da ostvare prodor u oblasti naselja Očeretino. Ovi podaci ukazuju na efektivno popuštanje odbrambenih linija ukrajinskih trupa na ovom strateški važnom sektoru.

Intenzivne borbe u proteklih nekoliko nedelja radikalno su promenile situaciju na bojnom polju. Saopšteno je da su se ruske trupe ne samo učvrstile na već zauzetim pozicijama, već su i nastavile ofanzivu, dublje zalazeći u odbrambene linije ukrajinskih oružanih snaga.

Ovaj deo fronta se smatra ključnim, jer kontrola nad Očeretinom otvara mogućnosti Rusiji da dalje napreduje ka zapadu, a takođe jača njihove pozicije oko strateški važne infrastrukture i transportnih arterija.

3 KOMENTARA

  1. Какви су ово ликови. Обе стране причају исто. Чим нешто изгубе одмах стиже оправдање .

    1
    1

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave