NaslovnaNovostiSAD testiraju PVO u Evropi: Vežba uključuje presretanja nuklearne municije koja bi...

SAD testiraju PVO u Evropi: Vežba uključuje presretanja nuklearne municije koja bi mogla doći iz Rusije

Dok Rusija najavljuje nestratešku (taktičku) nuklearnu vežbu, u Evropi, NATO trupe sprovode visok tempo obuke. Uvežbava se presretanje ruskih vektora vazdušnih napada, uključujući one koji nose nuklearnu municiju.

Vojnici iz šest zemalja članica NATO-a će dve nedelje izvoditi vežbu Integrisane vazdušne i raketne odbrane (IAMD) Astral Knight 2024 (AK-24).

Vežba, koja je počela u ponedeljak i trebalo bi da traje do 18. maja, fokusira se na obuku IAMD-a i postepeni razvoj bezbednosnih sposobnosti na nivou bojišta, navodi američka evropska komanda (EUCOM).

U aktivnostima Astral Knight 2024 učestvovaće skoro 5.000 vojnih lica iz šest savezničkih zemalja i više od 50 aviona. Četiri ž zemlje obezbediće avione za vežbu: Litvanija, Poljska, Velika Britanija i SAD, dok će Danska i Grčka posmatrati elemente vežbe koji će se takođe fokusirati na interoperabilnost u baltičkom regionu.

Astral Knight demonstrira odbrambene sposobnosti NATO snaga širom Evrope

„Astral Knight demonstrira kolektivne odbrambene sposobnosti NATO saveznika i partnera širom Evrope. Podstičući ranu saradnju i integraciju u IAMD napore između američkih vazduhoplovnih snaga u Evropi i Africi (USAFE-AFAfrica) i NATO nacija, poboljšavamo našu sposobnost da efikasno odvraćamo i odgovorimo na zajedničke pretnje“, rekao je general Džejms Heker, komandant, USAFE-AFAfrica.

Vežbu organizuje i vodi EUCOM i deo je većeg programa vežbi Ministarstva odbrane SAD pod nazivom Large Scale Global Exercise 2024. Aktivnosti AK-24 će uključivati letačke i borbene operacije koje će se odvijati posebno u Poljskoj i baltičkim zemljama.

f 15c na astral knight 21
f 15c na astral knight 21

Tokom vežbe, učesnici će se fokusirati na poboljšanje kretanja, manevrisanja i integracije između američkih snaga i NATO saveznika, dok će vežbati bitne elemente strategije USAFE-AFAfrica ACE (Agile Combat Engagement).

O IAMD i ABAD sistemima

Nedavni sukobi, poput onih u Ukrajini i Izraelu, istakli su važnost brzog otkrivanja i reagovanja na pretnje iz vazduha kao što su rakete ili bespilotne letelice.

Integrisane vazdušne i raketne odbrane obuhvataju skup informacija u svim karakteristikama, naprednim sredstvima presretanja u vazduhu i pre svega integracijom. Sve mora biti superlativno, inače gubici mogu biti nepodnošljivi. Američka vojska vidi funkcionisanje IAMD-a sličnim funkcionisanju “sofisticiranog imunološkog sistema”.

„Baš kao što imuni sistem tela otkriva, identifikuje i neutrališe strane napadače kao što su virusi i bakterije, IAMD koristi tehnologiju za otkrivanje, praćenje i uništavanje vazdušnih pretnji kao što su rakete i bespilotne letelice“, saopštili su iz EUCOM-a.

IAMD je organizovan po slojevima za angažovanje vazdušnih ciljeva, ali i prema specifičnim pristupima svakog okruženja za raspoređivanje protivvazdušne odbrane.

USAFE-AFAFRICA je poboljšala IAMD sisteme uključivanjem ofanzivnih i odbrambenih mera u više savezničkih komponenti. Višeslojni, multi-domenski (vazdušni, kopneni, pomorski) odbrambeni format je usvojen kako bi se efikasno suprotstavio raznim pretnjama.

Ovo se radi i pasivno – uz mere koje uključuju kamuflažu, prikrivanje i obmanu – i aktivno, kroz integraciju nekoliko kinetičkih i nekinetičkih sistema protivvazdušne odbrane kao što su Patriot, THAAD, Aegis sistemi i ostala NATO sredstva.

Velike operativne baze NATO-a biće zaštićene pravim PVO štitom, koji se u vojnom smislu zove ABAD. Ovo bi mogla biti neka vrsta mikrokosmosa protivavionskih sredstava koja rade visoko korelirano i precizno.

Poslednji sloj IAMD-a je vazdušna odbrana vazduhoplobne baze (ABAD), koja prepoznaje važnost zaštite NATO baza od napada. Odbrana ključnih operativnih baza kao što je vazduhoplovna baza Ramštajn zahteva od zvaničnika da razmotre i budu spremni za odbranu od sposobnosti koje se razvijaju, uključujući masovne napade krstarećim raketama i dronovima.

Amerikanci rasporedili Patriot SAM sisteme u Slovačku
Patriot SAM

„Nedavni događaji pokazuju najverovatnije pretnje za nas danas i u bliskoj budućnosti, pretnje koje bi mogle da ciljaju naše glavne operativne baze, čineći IAMD i ABAD mnogo važnijim“, rekao je Džejms Šo, zamenik šefa odeljenja IAMD u USAFE-AFRICA.

„Od ključnog je značaja da prepoznamo pretnje od 360 stepeni koje sežu izvan naših granica do naših vazduhoplovnih baza, koje su ključne za stvaranje borbene moći za NATO i našu naciju”.

“Ako se glavna operativna baza uporedi sa zamkom, onda ABAD označava odbrambene zidine i utvrđenja koja okružuju zamak. Pre ABAD-a, ovi zidovi nisu uvek postojali. ABAD sada pruža lokalnim komandantima mogućnost da brane svoje baze od ovih direktnih vazdušnih pretnji”, objasnio je EUCOM svrhu ABAD-a.

5 KOMENTARA

  1. Koji vektori,pa interkontinentalne rakete nose po šest i više nuklearnih glava,iz gornjih slojeva orbite se odvajaju i padaju brzinama do trideset hiljada kilometara na čas na mete,to ni jedna pvo ne može da presretne,te rakete mogu da se obore jedino u poletanju dok ne izadju u orbitu ,teritorijaa rusije je tolika da je nemoguće te rakete oboriti u poletanju kad sleću onda je kasno,isto važi i za američke,samouništenje je zagarantovano šupci nemate pojma o životu ni šta komentarišete.

  2. @ Simo/ Ал ће бити драго твојој ујни кад јој пошаљем једну тактикчку ракету! Ће се баш радује!

  3. Идиоти из НАТО су жедни туђе крви али заборављају да ни они неће бити поштеђени.УМОБОЛНИЦИ

    • Јеси ли ти пио нешто од јутрос, или си сваки дан тако блесав? Чему се радујеш? Ако стварно дође до нуклеарног рата, може се десити да не буде никога ни да нас сахрани.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave