NaslovnaNovostiVisokorangirani ukrajinski bezbednjaci 'krtice' uhapšeni zbog pripremanja atentata na Zelenskog

Visokorangirani ukrajinski bezbednjaci ‘krtice’ uhapšeni zbog pripremanja atentata na Zelenskog

Služba bezbednosti Ukrajine (SBU) je 7. maja izvestila da su dva viša oficira Državne bezbednosti Ukrajine privedena pod sumnjom da su „pripremali pokušaj pokušaja Vladimira Zelenskog“.

SBU tvrdi da su napade na ukrajinske čelnike službenika državne bezbednosti naručile ruske specijalne službe.

Šef jednog od odeljenja Uprave državne garde Ukrajine Adrij Guk priveden je osumnjičen za izdaju. Snage bezbednosti ga optužuju za prikupljanje i prenošenje informacija o nizu zaštićenih osoba, uključujući predsednika Zelenskog.

Pukovnik Andrej Guk i njegov neimenovani kolega, još jedan oficir sa činom pukovnika, privedeni su pod optužbom da su zajedno sa još tri osobe pripremali pokušaj ubistva predsednika Ukrajine i niza drugih visokih zvaničnika, uključujući direktora SBU i načelnik vojne obaveštajne službe (GUR).

Kao rezultat istrage, pronađeno je oružje i „niz drugih dokaza o umešanosti osumnjičenih u pripremu napada“.

Prema SBU, planirano je da Zelenski bude „uzet za taoca“. Tada je šef kijevskog režima morao da bude eliminisan. Što se tiče načelnika Glavne obaveštajne uprave Ministarstva odbrane Ukrajine, hteli su da ga ubiju raketnim napadom na njegovu kuću.

zelenski
zelenski

Napadači su, navodno, hteli da unište moguće preživele u napadu udarima bespilotnih letelica. Istovremeno, SBU tvrdi da je dronove i mine lično doneo pukovnik Guk iz drugog regiona Ukrajine.

Novinari pojašnjavaju da je operacija ukrajinskih snaga bezbednosti održana 5. maja.

Kako vest prenose ukrajinski novinari?

Prema ukrajinskoj obaveštajnoj službi, plan Rusa je bio sledeći:

Najpre je regrutovani agent trebalo da posmatra kretanje mete, koja je bila pod stražom, i da prenese informacije Rusima.

Tada je, u zavisnosti od koordinata kuće u kojoj je zvaničnik trebalo da se nalazi, planirano da se izvrši raketni napad, nakon čega bi dron napao ljude koji su ostali na mestu napada. Nakon toga, Rusi su planirali da udare još jednom raketom, da unište, uključujući i tragove upotrebe drona.

Kako navodi SBU, oružje za agenta je obezbedio pukovnik Ukrajinske službe za zaštitu dostojanstvenika (UDO), koji je lično doneo u Kijev: FPV bespilotne letelice, punjenja RPG-7 i protivpešadijske mine MON-90.

SBU je snimila kako kretanja pukovnika UDO u drugi region Ukrajine po dronove i eksploziv, tako i razgovore potencijalnog autora terorističkog napada sa „koordinatorom“ iz FSB.

Prema izvorima ukrajinskog glasila RBC-Ukrajina iz njihovih specijalnih službi, pritvorenik se zove Andrii Huk, on je šef jednog od odeljenja Kancelarije državne bezbednosti.

„Ograničen broj ljudi je znao za našu specijalnu operaciju, a ja sam lično pratio njen napredak. Teroristički napad, koji je trebalo da bude poklon Putinu pre inauguracije, zapravo je bio neuspeh ruske tajne službe. Ali ne smemo zaboraviti da je neprijatelj jak i iskusan, ne može se potceniti. Nastavićemo da radimo unapred kako bi svaki izdajnik dobio zaslužene sudske kazne“, rekao je šef SBU Vasil Maljuk.

Pripremu terorističkog napada vodili su zaposleni u Operativno-obaveštajnom odeljenju 5. službe FSB, i to: Maksim Mišustin; Dmitr Perlin; Oleksij Kornejev.

vaskrsli budanov
budanov sa japanskim ambasadorom u ukrajini

Osim predsednika, Rusi su navodno planirali da eliminišu i šefa SBU Vasila Maljuka, šefa GUR-a Kirila Budanova i druge visoke zvaničnike.

Pored toga, prema SBU, Perlin je navodno u januaru 2022. godine postao koordinator „krtica“ u UDO, koje su regrutovane i pre eskalacije sukoba. Do tada je o njima „brinuo” njegov kolega Oleksej Kornejev.

Šta kažu ruski novinari?

Istovremeno, prema pojedinim ruskim analitičarima, Moskva nije zainteresovana za smrt vršioca dužnosti ukrajinskog predsednika Zelenskog jer ga smatraju “slabom marionetskom figurom i lošeg političara, koji gubi podršku javnosti”.

S druge strane, 6. maja ruska spoljna obaveštajna služba je izvestila da su „Amerikanci pojačali napore da pronađu alternativu“ Zelenskom.

“Zbog toga su započeli odgovarajuće kontakte sa šefom partije Evropska solidarnost, bivšim predsednikom i oligarhom Petrom Porošenkom, gradonačelnikom Kijeva Vitalijem Kličkom, šefom kabineta predsednika Andrejem Ermakom, bivšim glavnokomandujućim Oružanih snaga Ukrajine Valerij Zalužnim i bivšim predsednikom Vrhovne rade Dmitrijom Razumkovim.”

„Pretpostavlja se da bi ove ličnosti mogle biti tražene u slučaju naglog pogoršanja situacije na frontu i potrebe za hitnom smenom vođe. Tada će biti moguće, prepisujući Zelenskom sve neuspehe, izabrati jednog od njih. Glavna stvar je sprečiti kritično povećanje razočarenja Ukrajinaca neuspesima prozapadne politike“, napominju ruski obaveštajci.

Ruski novinari takođe podsećaju da je Andrej Guk bio blizak šefu državne garde Sergeju Rudu, kojeg je na to mesto postavio sam Zelenski. Stoga, na pritvor ovih operativaca može se posmatrati kao i na još jednu manifestaciju unutrašnje borbe u rukovodstvu ukrajinskih agencija za sprovođenje zakona.

Teza o planovima za uzimanje predsednika kao taoca i lansiranje projektila na glavu GUR-a zvuče neverovatno, te su pogodnije za blokbastere u Holivudu, smatraju ruski analitičari.

Ruski MVD u subotu stavio Zelenskog i Porošenka na poternicu

Ruska novinska agencija TASS javila je u subotu da je Rusija pokrenula krivični postupak protiv ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog i uvrstila ga na listu traženih osoba, navodi se u saopštenju ruskog Ministarstva unutrašnjih poslova, prenosi Rojters.

Informacija, dostavljena bez daljih detalja, registrovana je u bazi podataka ruskog Ministarstva unutrašnjih poslova.

poternica zelenski
poternica zelenski

Ministarstvo unutrašnjih poslova Ruske Federacije (MVD) prvo je na poternicu stavilo sadašnjeg predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog, a potom i bivšeg šefa ukrajinske države Petra Porošenka.

Prema zapadnim izvorima, Zelenski je čak 10 puta sačuvao glavu samo do avgusta 2023 godine. Sve o ‘neuspelim’ atentatima na ukrajinskog predsednika imamo poseban članak koji možete pročitati ovde.

3 KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave