Naslovna Novosti Srušio se lovac F-22 Raptor u Džordžiji dok je učestvovao na vežbama...

Srušio se lovac F-22 Raptor u Džordžiji dok je učestvovao na vežbama ‘Sentry Savannah’

8
f 22 na pisti 6 maj 2024 savannah
f 22 na pisti 6 maj 2024 savannah
google news

F-22 Raptor se srušio dok je učestvovao u izložbi Sentry Savannah oko 11:30 ujutro, navodi se u saopštenju za javnost iz kancelarije za javnost 165. vazduhoplovnog puka.

U okviru vežbi Sentry Savannah koje se održavaju u Sjedinjenim Državama, lovac F-22A koji pripada 71. lovačkoj eskadrili 1. borbenog puka u bazi JB Langley-Eustis naišao je na nenormalnu situaciju u vazduhu.

f 22 savana dzordzija
f 22 savana dzordzija

Incident se dogodio tokom planiranog leta, zbog čega je pilot morao da prinudno sleti na međunarodni aerodrom Savana/Hilton Hed.

Prema preliminarnim informacijama, tehnički problemi izazvali su probleme na jednom od najmodernijih američkih lovaca. Napominje se da je pilot uspeo da bezbedno spusti letelicu i da je nepovređen.

Nije jasno da li je nesreća uključivala neke probleme u letu ili se dogodila na zemlji.

Incident je prouzrokovao privremene promene u redu letenja aerodroma, ali su izbegnuta veća kašnjenja u radu aerodroma. Službe hitne pomoći radile su na licu mesta kako bi osigurale bezbednost operacije evakuacije lovca sa piste.

Trenutno je u toku istraga kako bi se utvrdili tačni uzroci tehničkih problema u avionu.

Sentry Savannah, koja je počela u ponedeljak, je godišnja vežba borbene obuke iz vazduha čiji je domaćin Nacionalna garda Džordžije, a uključuje desetine lovačkih aviona i više od 1.000 vazduhoplovaca. Vežba ističe spremnost aviona, prema rečima direktora, pukovnika Stivena Tomasa.

Podsetimo, Supersonični jednosed F-22 Raptor vratio se u Sentri savanu 2023. nakon petogodišnje pauze.

Pauza je nastala nakon neuspešnog poletanja 2018. godine kada je avion skliznuo oko 6.500 stopa niz pistu pre nego što se zaustavio. Prema istrazi Vazduhoplovstva, za tu nesreću je bila kriva greška pilota.

f 22 na pisti 2018 godine
f 22 na pisti 2018 godine

Vazduhoplovna baza je ponovo sertifikovala barikadu na pisti pre ovogodišnjeg dvonedeljnog događaja kako bi „osigurala bezbednost na pisti“, objavio je centar na Fejsbuku.

Sentry Savannah traje do subote, 18. maja.

Vazduhoplovstvo SAD ima 185 F-22: prikrivenih lovaca pete generacije koji su prvobitno trebalo da zamene stariji F-15 Eagle.

Poslednja nesreća u kojoj je učestvovao F-22 bila je u martu 2022. godine, kada se stajni trap Raptora srušio pri sletanju u vazduhoplovnu bazu Eglin na Floridi. Gotovo identična nesreća dogodila se godinu dana ranije, takođe u Eglinu.

Iako su visokotehnološki i preskupi, F-22 se ipak mogu popraviti. Prošlog maja, Raptor je ponovo poleteo, međutim čitavih pet godina nakon što je pretrpeo štetu od neuspešnog poletanja 2018. godine. Takođe se popravljaju i druga dva oštećena.

Zašto SAD nisu voljne da obnove proizvodnju F-22 Raptor, koji smatraju najboljim avionom na svetu, možete pročitati ovde. Međutim, postojeće letelice F-22 ipak ne daju da završe na groblju, te ih kao što vidimo kontinuirano modernizuju.

F-22 Raptor ukratko

F-22 Raptor je višenamenski lovac pete generacije koji su razvili Lockheed Martin, Boeing i General Dynamics. Glavni zadaci F-22 su borba protiv neprijateljske avijacije, pokrivanje trupa i pozadinskih objekata od vazdušnih udara i suzbijanje neprijateljskog vazdušnog izviđanja.

Sposoban da služi 24 sata, u svim vremenskim uslovima. F-22 je prvi lovac pete generacije u službi američkog vazduhoplovstva, po mnogima daleko ispred svog vremena.

F-22 je započeo život kao jednostavan lovac za nadmoć u vazduhu. Međutim, od svog nastanka ovoj letelici nije pretila velika vazdušna opasnost od lovaca iz drugih zemalja.

f 22 puca iz topa
f 22 sa M61A2 Gatling 20 mm

Kasnije je evoluirao u višenamenski lovac kako su mu dodate mogućnosti za različite vrste udara. Proizveden je u ukupno 195 primeraka (8 testnih i 187 proizvodnih aviona).

Varijante:

  • YF-22A – demonstrator tehnologije pre proizvodnje za fazu demonstracije/validacije Advanced Tactical Fighter (ATF);
  • F-22A – proizvodna verzija sa jednim sedištem, dobila je oznaku F/A-22A početkom 2000-ih.
  • F-22B – planirana varijanta sa dva sedišta, otkazana 1996. godine da bi se uštedeli troškovi razvoja sa porudžbinama testnih aviona pretvorenim u F-22A.
  • Pomorska varijanta F-22 – planirana varijanta F-22 sa krilima promenljivog zamaha koji bi služio na nosačima aviona, za Program Naprednih taktičkih borbenih aviona američke mornarice (NATF), u cilju zamene F-14 Tomcat. Program je ukinut 1991.
Vrsta:Lovac za nadmoć u vazduhu
Posada:1
Maksimalna brzina:2400 km/h
Dolet:3000 km
Maksimalna visina leta:20.000 m
Borbeni radijus: 850 km
Projektili:AIM-120 AMRAAM × 6
AIM-9 Sidewinder × 2
JDAM × 2 (450 kg) ili GBU-39 × 8 (110 kg)

8 KOMENTARA

  1. Pa da li se srušio ili pokvario pa sleteo. Kakva su ovo škrabanja nepismenih kreatora, ne mogu reći novinara…

    12
  2. И колика је штета? Успешно приземљен и моћи ће да се поправи. Ништа страшно превремени ремонт. То се дешава свима. У новембру 2023 пао је Су-35 на тренажном лету на зграду и убио петоро људи,два дана касније Су-30см апарат тотално отказао и пилот и копилот погинули. Два апарата на тренажном лету након ремонта се срушили. Дешава се. Иначе Руска војска је потврдила та два пада.

    22
    154
  3. Па шта то би? Јел то пала киша? И код нас се то дешава. Чим падне киша, интернет не ради. Мнооого фина ствар. Нежна, префињена, не трпи грубе, простачке временске прилике. Само фино, нежно, ако може у салону. Упс, па ово се баш и десило у једној салонској приредбици!?

    61
    1
  4. Još jedan dokaz da su ovo najskuplji avioni-polufabrikati ikada. Avion napravljen samo da bi izgledao lepo i ništa drugo u prevodu samo za smotre i to što dalje od gledalaca.

    62
    1
      • Па падају и Руски авиони али то није ништа чудно јер су то “канте”. А ово је Ф-22! Ултра, мега, гига, хупер, супер, надљудски, изузетни… продукт “изузетних” васповских умова! Е то је већ чудно. Како то да се деси? Не знам како али мора да су “дивљи”, “зли”, “примитивни”, “ниже расни”…, Руси ту умешали прсте. Ех, да оће чешће!

        247
        31

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version