Naslovna Novosti Stigla prva fotografija američkog lovca 5. generacije F-22 sa novim rezervoarima i...

Stigla prva fotografija američkog lovca 5. generacije F-22 sa novim rezervoarima i stelt kapsulama

1
stigla prva slika americkog lovca 5. generacije f 22 sa novim rezervoarima i stelt kapsulama
stigla prva slika americkog lovca 5. generacije f 22 sa novim rezervoarima i stelt kapsulama
google news

Ratno vazduhoplovstvo SAD nastavlja sa modernizacijom višenamenskih stelt borbenih aviona Lockheed Martin F-22 Raptor pete generacije, koji se polako približavaju sredini radnog veka.

Tokom proteklih nekoliko godina, napravljen je niz izmena u opremi aviona ove klase kako bi se zadržala „dominacija“ na nebu.

Jedno od ovih poboljšanja bila je ugradnja novih eksternih rezervoara za gorivo i senzorskih modula za skrivene infracrvene senzore (stelt kapsule), koji poboljšavaju postojeće karakteristike aviona u smislu radarskog potpisa.

Američki korisnici društvenih mreža skrenuli su pažnju na objavljivanje u javnom domenu fotografije aviona F-22 Raptor američkog ratnog vazduhoplovstva na kojoj je prikazan jedan od lovaca ove nove konfiguracije.

Probni let je obavljen u blizini Vazdušno-kosmičkog centra u pustinji Mohave (Kalifornija) pored vazduhoplovne baze Edvards koja se nalazi ovde.

Prema podacima koje je objavio američki sajt TWZ (rubrika sajta The Drive koja je nedavno evoluirala u sajt), novi moduli Raptor će uključivati senzore infracrvenog sistema za praćenje i pretraživanje (IRST).

Prvobitno je planirano da ova karakteristika bude uključena u fazi projektovanja i razvoja prototipa demonstratora lovca YF-22, ali je zbog budžetskih razloga u to vreme implementacija ove opreme odložena.

par prototipova yf 22 sa motorima ge yf120 i pw yf119
Dva prototipa YF-22 sa motorima GE YF120 i P&W YF119

Pored novih modula, razvijeno je još jedno poboljšanje kako bi se ublažio jedan od značajnih nedostataka F-22 koji je povezan sa njegovim kratkim dometom leta.

Ovaj problem je postao najaktuelniji s obzirom na jačanje vojnog prisustva Oružanih snaga SAD u azijsko-pacifičkom regionu u okviru strateške konfrontacije sa Kinom, koja razvija i usvaja nove sisteme protivvazdušne odbrane.

U poređenju sa postojećim rezervoarima za gorivo od 600 galona (2.271 litara), novi dizajni koji se slabo uočavaju ne utiču na radar aviona ili druge karakteristike.

Iako više detalja nije dostupno, rezervoari će deliti neke zajedničke karakteristike sa trenutnim rezervoarima u tome što kada se izbace tokom leta, pilon koji ih pričvršćuje za krilo aviona se takođe odvaja.

Uvedene tehničke inovacije i dalja modernizacija trebalo bi da poboljšaju sposobnosti F-22 u poređenju sa ruskim lovcima pete generacije Su-57 i kineskim kolegama Čengdu J-20 u hipotetičkom sukobu.

Rezultirajuće inovacije u sposobnostima F-22 dodatno poboljšavaju njegovu situacionu svest o bojnom polju. Što se tiče buduće zamene flote Raptora američkog vazduhoplovstva od 180 komada, sve ove nove tehnologije moraju biti testirane i sazrele na F-22 za budući transfer na novi lovac šeste generacije koji se razvija u okviru projekta NGAD (Next Generation Air Dominance).

Zašto SAD nisu voljne da obnove proizvodnju F-22 Raptor, koji smatraju najboljim avionom na svetu, možete pročitati ovde. Međutim, postojeće letelice F-22 ipak ne daju da završe na groblju, te ih kao što vidimo kontinuirano modernizuju.

F-22 Raptor ukratko

F-22 Raptor je višenamenski lovac pete generacije koji su razvili Lockheed Martin, Boeing i General Dynamics. Glavni zadaci F-22 su borba protiv neprijateljske avijacije, pokrivanje trupa i pozadinskih objekata od vazdušnih udara i suzbijanje neprijateljskog vazdušnog izviđanja.

Sposoban da služi 24 sata, u svim vremenskim uslovima. F-22 je prvi lovac pete generacije u službi američkog vazduhoplovstva, po mnogima daleko ispred svog vremena.

F-22 je započeo život kao jednostavan lovac za nadmoć u vazduhu. Međutim, od svog nastanka ovoj letelici nije pretila velika vazdušna opasnost od lovaca iz drugih zemalja.

Kasnije je evoluirao u višenamenski lovac kako su mu dodate mogućnosti za različite vrste udara. Proizveden je u ukupno 195 primeraka (8 testnih i 187 proizvodnih aviona).

Vrsta:Lovac za nadmoć u vazduhu
Posada:1
Maksimalna brzina:2400 km/h
Dolet:3000 km
Maksimalna visina leta:20.000 m
Borbeni radijus: 850 km
Projektili:AIM-120 AMRAAM × 6
AIM-9 Sidewinder × 2
JDAM × 2 (450 kg) ili GBU-39 × 8 (110 kg)
Karakteristike

Varijante:

  • YF-22A – demonstrator tehnologije pre proizvodnje za fazu demonstracije/validacije Advanced Tactical Fighter (ATF);
  • F-22A – proizvodna verzija sa jednim sedištem, dobila je oznaku F/A-22A početkom 2000-ih.
  • F-22B – planirana varijanta sa dva sedišta, otkazana 1996. godine da bi se uštedeli troškovi razvoja sa porudžbinama testnih aviona pretvorenim u F-22A.
  • Pomorska varijanta F-22 – planirana varijanta F-22 sa krilima promenljivog zamaha koji bi služio na nosačima aviona, za Program Naprednih taktičkih borbenih aviona američke mornarice (NATF), u cilju zamene F-14 Tomcat. Program je ukinut 1991.

1 KOMENTAR

  1. Postaje očigledno i običnom čitaocu, da je u toku velika smena generacija u naoružanju. Ogromne količine sad već zastarelog naoružanja trebalo je nekome uvaliti. Opskurni likovi su zagrizli mamac.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version