NaslovnaNovostiIzraelska vojska započela veliki napad na grad Rafu u južnom pojasu Gaze

Izraelska vojska započela veliki napad na grad Rafu u južnom pojasu Gaze

Kriza u Pojasu Gaze dostiže vrhunac. Izraelske vazduhoplovne snage su 6. maja pokrenule masovne vazdušne napade na grad Rafu u južnom pojasu Gaze.

Prema rečima portparola ID Danijela Hagarija, pogođeno je više od 50 ciljeva. Prema njegovim rečima, mete su uključivale „objekte koji pripadaju terorističkim grupama u oblasti Rafa“.

Predstavnik izraelske vojske je dodao da su udari izvedeni u vreme priprema za vojnu operaciju u istočnom delu Rafe.

Usred vazdušnih napada koji su u toku, ID je navodno pokrenuo kopnenu operaciju u Rafi.

Oklopna vozila se približavaju gradu, dok su izraelski tenkovi probili ogradu granice na Gazi. Snage 401. oklopne brigade ID, uz podršku pešadijskih brigada Givati i Nahal, navodno su ušle u istočni deo Rafe.

Netanjahuova kancelarija je saopštila: „Ratni kabinet je jednoglasno odlučio da Izrael nastavi operaciju Rafa kako bi izvršio vojni pritisak na Hamas da ubrza oslobađanje naših talaca i postigne druge ciljeve rata.

Rafa je poslednje veće naselje puno izbeglica iz celog Pojasa Gaze. Prema izraelskoj strani, u gradu se nalaze velike jedinice Hamasove vojske.

Izraelske letelice od jutra gađaju grad, kao i razbacuje letke upućene civilnom stanovništvu, pozivajući ih da odu.

Izrael je započeo napad na Rafa nakon što je šef političkog biroa palestinskog pokreta Hamas navodno najavio spremnost da prihvati primirje u pojasu Gaze. On je svoju odluku saopštio u telefonskom razgovoru sa premijerom Katara i šefom egipatske Opšte obaveštajne službe.

Katar i Egipat posreduju u pregovorima između Hamasa i Izraela. Izraelski zvaničnik je rekao da je predlog koji je Hamas prihvatio „ublažena” verzija egipatskog predloga, koji je uključivao „dalekosežne” zaključke koje Izrael nije mogao da prihvati.

“Operacija izraelske vojske u Rafi neophodna je zbog Hamasovog odbijanja predloga o prekidu vatre u Pojasu Gaze koji bi uključivali oslobađanje nekih od talaca koje drži palestinska organizacija”, izjavio je izraelski ministar odbrane Joav Galant.

Na pitanje o broju ljudi koji su uključeni u operaciju, portparol izraelske vojske je odgovorio da se „procenjuje da trenutno ima oko 100.000 ljudi”.

Podsetimo, sedam meseci nakon što su pokrenuli ofanzivu u Gazi, Izraelci su saopštili da se u Rafi nalaze “hiljade palestinskih islamističkih boraca pokreta i da je pobeda nemoguća bez zauzimanja grada”.

Međutim sa više od milion raseljenih Palestinaca nateranih u Rafu, izgledi za vojnu operaciju sa velikim brojem žrtava zabrinjavaju zapadne države i susedni Egipat, primećuje Rojters.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave